Η παροχή σύμφωνης γνώμης, δόθηκε από την Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή, για παραλαβή των μελετών, σχετικά με την αποκατάσταση των εδαφών από την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ, που αφορούν στα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) εντός των Ζωνών Άμεσης Επιρροής (Ζ.ΑΠ.) Κοζάνης και Φλώρινας. Πρόκειται για την υποβολή της προκαταρκτικής μορφής του πρώτου σταδίου των δύο μελετών από τους αναδόχους προς τη ΔΕΗ ΑΕ.
Για την οριστική υποβολή του πρώτου σταδίου των μελετών από τη ΔΕΗ ΑΕ, για έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργείας, έπρεπε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη για την παραλαβή τους από την Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή, η οποία και δόθηκε, με απόφαση στην τελευταία της συνεδρίαση.
Στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πτολεμαΐδας η Περιοχή Επέμβασης αποτελείται από το λιγνιτικό πεδίο της ΔΕΗ και από δύο μικρές πρόσθετες εκτάσεις εκτός του λιγνιτικού πεδίου, στον οικισμό της ΔΕΗ. Στο δεύτερο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δυτικής Μακεδονίας η Περιοχή Επέμβασης αποτελείται από τρεις διακριτούς πυρήνες με λειτουργική σχέση μεταξύ τους: το λιγνιτικό πεδίο Αμυνταίου, το τμήμα του λιγνιτικού πεδίου Κλειδίου, που ανήκει στην ΔΕΗ, και το λιγνιτικό πεδίο Αχλάδας που ανήκει επίσης στην ΔΕΗ.
Οι ευρύτερες περιοχές, που αφορούν την αποκατάσταση των εδαφών από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, αποτελούνται, σύμφωνα με το Νόμο, από όλες τις Δημοτικές Ενότητες που περιλαμβάνουν τις αντίστοιχες Περιοχές Επέμβασης.
Το μέλος της Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, Γρηγόρης Τσιούμαρης, Αντιπεριφερειάρχης Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ,εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του, καθώς όπως είπε «ένα διαχρονικό και συγχρόνως μακροχρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την αποκατάσταση των εδαφών από την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ ξεκίνησε στα πρώτα στάδια της διαδικασίας της μελέτης προς την τελική παράδοσή της και μάλιστα σε 4 μήνες από την ανάθεσή της που όπως είναι γνωστό ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος υπολογιζόταν στον 1,5 χρόνο.