Σπάει κάθε προσδοκία η προσέλευση ψηφοφόρων στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κόμμα.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 το πρωί και μέχρι τις 17:15 το απόγευμα είχαν ψηφίσει πάνω από 212.000 πολίτες. Ο ρυθμός είναι καταιγιστικός καθώς προσέρχονται περίπου 400 πολίτες το λεπτό ανά τη χώρα, δηλαδή περίπου 24.000 άνθρωποι κάθε ώρα. Ετσι, περίπου 3 ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες (εφόσον δοθεί παράταση μιάς ώρας) έσπασε ήδη ο αριθμός συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 (212.000 πολίτες). Μάλιστα τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ανεβασμένη συμμετοχή στην περιφέρεια, σε σχέση με το 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, αυξημένη εμφανίζεται η συμμετοχή στην Κρήτη (άνω του 40% σε σχέση με το 2017) αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και στην Α’ Αθήνας.
Εμπειρα στελέχη του ΚΙΝΑΛ υπολόγιζαν μιλώντας στο iefimerida.gr ότι θα προσέλθουν περίπου 270-300 χιλιάδες πολίτες τελικά. «Αυτό δείχνει την δυναμική και την προοπτική της παράταξης που από το λυκόφως εισέρχεται στο λυκαυγές για να φτάσουμε και στην ανατολή του ήλιου» έλεγε γλαφυρά ιστορικό στέλεχος στο iefimerida.gr για να προσθέσει: «Το ζήτημα είναι ο νέος πρόεδρος να καταφέρει να μετουσιώσει αυτή τη δυναμική σε εκλογική προοπτική».
Συνεδριάζει η ΕΔΕΚΑΠ για αναβολή
Η μαζική συμμετοχή οδηγεί όπως δήλωσε νωρίτερα στο iefimerida ο πρόεδρος της (ΕΔΕΚΑΠ) Θεόδωρος Καπετανάκης στο ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη ψηφοφορία και μετά τις 19:00 οπότε και είχε προγραμματιστεί να κλείσουν οι κάλπες. Ετσι, η ΕΔΕΚΑΠ συνεδριάζει στις 17:00 για να αποφασίσει παράταση της ψηφοφορίας περίπου μία ώρα (ως τις 8 το βράδυ).
Ηδη ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε λόγω της αυξημένης συμμετοχής να δοθεί παράταση ώστε να μπορέσουν όλοι να ψηφίσουν.
Η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου δηλώνει θετική ώστε να ψηφίσουν όλοι. Μάλιστα, συνεργάτες του υπενθυμίζουν μιλώντας στο iefimerida ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει να στηθούν περισσότερες κάλπες πανελλαδικά ώστε να διευκολυνθεί η ροή της ψηφοφορίας, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό, όπως λένε. Σε κάθε περίπτωση η πλευρά Λοβέρδου ζητά να μείνουν ανοιχτά τα εκλογικά τμήματα ακόμα και μέχρι τις 9 ώστε να ψηφίσουν όλοι όσοι προσέλθουν.
Η πλευρά Ανδρουλάκη δηλώνει ότι είναι θετική στην προοπτική παράτασης της ψηφοφορίας εφόσον χρειαστεί, ωστόσο αφήνει αιχμές για την πρωτοβουλία Παπανδρέου να καταθέσει το σχετικό αίτημα το οποίο θεωρούν ότι γίνεται για λόγους εντυπώσεων. «Εμείς είμαστε της διατήρησης της σοβαρότητας της διαδικασίας», σημειώνει με νόημα. Με λίγα λόγια η πλευρά Ανδρουλάκη εκτιμά ότι, αν απαιτηθεί, θα είναι θετική, αλλά αυτό μένει να φανεί από τη ροή της ψηφοφορίας η οποία δεν είναι γνωστό πως θα κινηθεί έως τις 19:00. «Είναι αυτονόητο ότι, εφόσον χρειαστεί, είμαστε θετικοί στην παράταση της διαδικασίας. Όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών της χώρας, τόσο μεγαλύτερη η δυναμική που θα αναπτύξει η παράταξή μας την επόμενη μέρα», αναφέρει το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη.
Τέλος, η πλευρά Χρηστίδη δηλώνει και αυτή θετική σε μία ενδεχόμενη παράταση, την οποία θεωρούν αυτονόητη για να διευκολυνθεί ο κόσμος που έχει προσέλθει στις κάλπες.