Στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 21/2, δηλώσαμε ότι στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών μας γιατί είναι αγώνας για την ΕΠΙΒΙΩΣΗ ενός ολόκληρου παραγωγικού κλάδου.
Αν μετά την Ενέργεια σβήσει και αυτός ο κλάδος, κάτω από το βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι στη Δυτική Μακεδονία «θα πέσει ο Γενικός Διακόπτης».
Τα προβλήματα των γεωργών και κτηνοτρόφων ήρθαν στο Συμβούλιο με καθυστέρηση ενάμιση τουλάχιστον έτους και κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των αγροτών που ήταν σε εξέλιξη σχεδόν είκοσι μέρες πριν.
Προφανώς η ενεργειακή κρίση, που μεγιστοποίησε τα προβλήματα και των αγροτών, είναι εισαγόμενη, όμως στην Χώρα πληρώνουμε ακριβά την ενεργειακή αστάθεια που δημιούργησε το βίαιο και χωρίς σχέδιο «εξωπέταγμα» του λιγνίτη από το ενεργειακό μας μίγμα.
Η Ελλάδα εδώ και ενάμιση χρόνο έχει σταθερά την πρώτη θέση στην ακριβή ενέργεια σε όλη την Ευρώπη.
Θύματα είναι όλοι οι τομείς παραγωγής και φυσικά και ο αγροτικός τομέας.
Στη Δυτική Μακεδονία τα προβλήματα είναι ακόμα χειρότερα όμως καθώς:
Το εθνικό απόθεμα που κλάπηκε από τα δικαιώματα των αγροτών στη Δυτική Μακεδονία, δεν επιστράφηκε και κανείς δεν οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Οι νέοι αγρότες χωρίς Δικαιώματα εγκαταλείπουν τον αγροτικό τομέα και τον τόπο τους.
Ο αγροτικός Τομέας στη Περιφέρεια μας δεν βλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΠΑΑ
Το νέο ΠΑΑ αποκλείει τους μεμονωμένους Αγρότες, την ίδια στιγμή που οι υφιστάμενες Ομάδες Παραγωγών στην Περιφέρεια δεν στηρίχθηκαν και καμία οργανωμένη προσπάθεια από πλευράς ΥΠΑΑΤ και Περιφερειάρχη δεν έγινε για δημιουργία νέων δυναμικών Ομάδων Παραγωγών ενώ ήταν ξεκάθαρη η κατεύθυνση της νέας ΚΑΠ που απέκλειε μεμονωμένους αγρότες.
Τα εξαγγελθέντα μέτρα των 170 εκατ. ευρώ -τα μισά από το οποία είχαν ήδη εξαγγελθεί από την Σεπτέμβρη χωρίς να εφαρμοσθούν- είναι ελάχιστα για να δώσουν λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν καλύπτεται η μεγάλη επιβάρυνση της αγροτικής παραγωγής από την ρήτρα αναπροσαρμογής και το ήδη ακριβότερο σε όλη την Ευρώπη ρεύμα που πληρώνουν οι παραγωγοί. Δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα οι χαμηλής τάσης ΤΟΕΒ και άλλοι παρόχοι αρδευτικού ύδατος, σταβλικών εγκαταστάσεων και κυρίως η εφαρμογή της δεν περιλαμβάνει την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής.
Για το κόστος των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, η μείωση του ποσοστού ΦΠΑ αποτελεί ελάχιστο τμήμα της αύξησης της τιμής τους, ειδικά στα λιπάσματα. Η μείωση αυτή, δεν φθάνει στους αγρότες και μάλιστα είναι άνευ ουσίας για τους αγρότες που τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους, ο τρόπος εφαρμογής επί του κύκλου εργασιών δεν λαμβάνει υπόψη του την εποχιακή πώληση των προϊόντων τους και τις διακυμάνσεις του κύκλου εργασιών τους.
Ο Πρωτογενής Τομέας είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη της Περιφέρειας μας ειδικά σήμερα, αφού συμβάλει καθοριστικά στην απασχόληση, στη στήριξη της μεταποίησης, στις εξαγωγές, στην Αγροδιατροφή, στον τουρισμό και γενικότερα μπορεί να αποτρέψει την ερήμωση και να συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο.
Στο πλαίσιο αυτό οι προτάσεις μας, που κατατέθηκαν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εντάσσονται στην εφαρμογή της Ρήτρας Μετάβασης, στο πλαίσιο δηλαδή της υπόσχεσης του Πρωθυπουργού, η οποία μέχρι σήμερα ουδέποτε τηρήθηκε και αφορά στην κατά προτεραιότητα στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω Απολιγνιτοποίησης, από όλα τα Υπουργεία και σε κάθε τομέα της Οικονομίας και εν προκειμένω στον Αγροτικό Τομέα:
- Άμεση Άρση της ρήτρας προσαρμογής στο Ρεύμα για τους αγρότες στη Δυτική Μακεδονία
- Άμεση καταβολή ενισχύσεων για την Πανδημία με προσαρμοσμένα κριτήρια σε πραγματικές καταστάσεις όπως προτάθηκαν από τους συλλόγους αγροτών στο Π.Σ
- Κατά προτεραιότητα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στη ΔΜ και την υιοθέτηση ειδικού τιμολογίου χαμηλού κόστους (αντίστοιχου του κόστους πετρελαίου των μεταφορικών πλοίων για τα νησιά)
- Προτεραιότητα στους ΤΟΕΒ για εγκατάσταση Φ/Β με πρόσβαση στα Δίκτυα και 100% χρηματοδότηση της επένδυσης τους
- Τριετής Ρήτρα Προσαρμογής στη νέα ΚΑΠ για δημιουργία Ομάδων Παραγωγών. Πρόβλεψη και χρηματοδότηση τεχνικής υποστήριξης της Ομάδας για το στήσιμο και την λειτουργία των τριών πρώτων ετών, κάθε Ομάδας.
- Κατά προτεραιότητα στήριξη και ενίσχυση κάθε επενδυτικής πρωτοβουλίας των υφιστάμενων Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών
- κατά προτεραιότητα εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ για να υπάρξει στήριξη μετά την πανδημία του αγροτικού κόσμου
- Δημιουργία μέσω του ΠΑΑ Γραμμή Ρευστότητας για Κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις
- Δημιουργία Χρηματοδοτικού εργαλείου «Διασφάλισης Κόστους Παραγωγής» από το ΠΑΑ
- Κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση εγγειοβελτιωτικών έργων και αρδευτικών από το ΠΑΑ
Στην Περιφέρεια μας, όπου το ΑΕΠ που χάθηκε μέσα σε δέκα χρόνια αγγίζει το δραματικό ποσοστό του 50%, και οι άνεργοι αυξάνονται κατά 25.000, αν χαθούν, επιπλέον ΑΕΠ και θέσεις εργασίας και στον αγροτικό τομέα, τότε θα κατέβει κυριολεκτικά ο «γενικός διακόπτης».
Το θέμα δεν ενδείκνυται για αντιπολίτευση, όμως η απεμπόληση ευθυνών με το γνωστό «δεν είναι αρμοδιότητα μου…» και «…θα μεταφέρω στην Κυβέρνηση…» δεν βοηθούν. Πολύ περισσότερο δεν βοηθούν οι ανέξοδες υποσχέσεις και οι ξεπερασμένες λογικές του «…κατόπιν ενεργειών μου…»
Χρειάζεται ένα ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης συγκεκριμένων αιτημάτων και ξεκάθαρες απαντήσεις.
Από την πλευρά μας είμαστε πρόθυμοι να μετέχουμε και να στηρίξουμε, εφόσον μας ζητηθεί, κάθε πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής, ειδικά σε θέματα ΠΑΑ, Ταμείου Ανάκαμψης, Ρευστότητας, νέων Χρηματοδοτικών Εργαλείων, Ομάδων Παραγωγών, με μια μόνο προϋπόθεση: να υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για να λυθούν προβλήματα στο πλαίσιο πάντα των συγκεκριμένων προτάσεων που καταθέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και όσων πρότειναν οι αγροτικοί μας σύλλογοι και Ομόφωνα Αποφασίσαμε.
Για τον Συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ»
Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος Επικεφαλής
ΥΓ : επισυνάπτονται οι τοποθετήσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο