Προ των πυλών η έγκριση της Εθνικής Επιτροπής και για τους υγειονομικούς.
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού της τρίτης δόσης εμβολίου έναντι της COVID-19 για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Την ίδια στιγμή, πλησιάζει ο χρόνος χορήγησης της τρίτης δόσης και σε περισσότερες ομάδες του γενικού πληθυσμού. Ηδη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τον αναμνηστικό εμβολιασμό των ατόμων που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και των ατόμων άνω των 60 ετών, ενώ προσανατολίζεται και στην έγκριση της χορήγησης της τρίτης δόσης σε υγειονομικούς.
Προς το παρόν 285.000 πολίτες και συγκεκριμένα μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση και γενικά ασθενείς με χρόνια σοβαρά νοσήματα που δημιουργούν ανοσοανεπάρκεια ή απαιτούν ειδική θεραπεία που μειώνει την ανοσιακή αντίδραση, ειδοποιούνται με μήνυμα στο κινητό τους (sms) ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Η επιλογή αυτής της κατηγορίας του πληθυσμού βασίστηκε σε δεδομένα από διεθνείς μελέτες και αντίστοιχες της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής του ΕΚΠΑ.
Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρύτανης Θάνος Δημόπουλος, «αυτό το οποίο κάναμε είναι να προσδιορίσουμε τα εξουδετερωτικά αντισώματα σε μεγάλο αριθμό ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες. Διαπιστώσαμε ότι το 40% αυτών των ασθενών δεν ανέπτυξε εξουδετερωτικά αντισώματα, γεγονός που σχετιζόταν τόσο με την ίδια τη νόσο, όσο και με τις θεραπείες που λάμβαναν. Αλλά και σε αυτούς τους ασθενείς που ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα, διαπιστώθηκε μια σημαντική πτώση των επιπέδων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Επομένως αυτοί οι ασθενείς ήταν σωστό να ενταχθούν κατά προτεραιότητα στον σχεδιασμό για τη χορήγηση της τρίτης δόση. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα κατά πόσο η τρίτη δόση θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Γι’ αυτό και για τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών υπάρχει η σκέψη στο μέλλον, και εφόσον ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες, για προληπτική χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού σε περιοδική βάση, ούτως ώστε να δούμε εάν αυτή η θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να προλάβει αν όχι τη μόλυνση, τη σοβαρή νόσηση από την COVID-19».
Επίπεδα αντισωμάτων
Αναφορικά με τον υγιή πληθυσμό, δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρουν μείωση των επιπέδων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου. «Φαίνεται ότι η μείωση γίνεται πλέον αισθητή όταν παρέλθει το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ενώ είναι πιο εμφανής σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως η εκσεσημασμένη παχυσαρκία», επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος. Και προσθέτει: «Επομένως σε επόμενο στάδιο έχει νόημα η χορήγηση τρίτης δόσης ξεκινώντας από άτομα μεγάλης ηλικίας και το υγειονομικό προσωπικό, δεδομένου ότι αυτοί εμβολιάστηκαν πριν από 9 μήνες». Προσεχώς αναμένονται και σχετικά δεδομένα από τη χώρα μας και από την εν εξελίξει μελέτη της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» σε υγειονομικό προσωπικό και στον γενικό πληθυσμό.
Τη χορήγηση τρίτης δόσης και στους υγειονομικούς προανήγγειλε εμμέσως χθες και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Οπως σημείωσε, ελληνικές και ξένες μελέτες δείχνουν ότι και άλλες ομάδες πληθυσμού, όπως οι υγειονομικοί, μπορούν να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση. Η ίδια αναφέρθηκε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο New England Journal of Medicine και η οποία κατέδειξε μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ως προς τη λοίμωξη και την ολιγοσυμπτωματική νόσο από 90% σε 65% σε επαγγελματίες υγείας μετά την επικράτηση του στελέχους «Δέλτα».
https://www.kathimerini.gr/