Ποιες οι εντυπώσεις σας από το τριήμερο και την ολομέλεια του ΕΚ?
Αρχικά, μέσα από αυτό το ταξίδι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το Στρασβούργο, πρωτεύουσα της Αλσατίας, περιφέρειας της Γαλλίας, πολύ κοντά στα σύνορα. Να περιηγηθώ στο ιστορικό κέντρο της πόλης το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς Unesco. Να επισκεφτώ και να απολαύσω τον πλωτό λαβύρινθο της “Petite France” (“Μικρή Γαλλία”), με τα ξυλόγλυπτα σπίτια και τις χρωματιστές προσόψεις τους. Μία πόλη ιδιαίτερα γραφική, πολυπολιτισμική και κοσμοπολίτικη, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες κόσμο, με τον Καθεδρικό ναό του, δείγμα εξαιρετικής γοτθικής αρχιτεκτονικής. Το Στρασβούργο άλλωστε αποτελεί και την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, είχα τη δυνατότητα να περπατήσω στους διαδρόμους του ΕΚ, αλλά και να παρακολουθήσω μέρος της συνόδου Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας κατάφερα να βιώσω από κοντά την ατμόσφαιρα του μεγαλύτερου διεθνικού Κοινοβουλίου στον κόσμο. Η συζήτηση της συνόδου της Ολομέλειας 3-6 Οκτωβρίου 2022, επικεντρώθηκε στην κλιμάκωση της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στην απάντηση της ΕΕ στην αύξηση τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας για τη στρατηγική και εταιρική σχέση της ΕΕ με το Κέρας της Αφρικής (Σομαλική Χερσόνησος) και πολλά άλλα.
Σε ποιά θέματα επικεντρώθηκε η συζήτηση με τους Ευρωβουλευτές?
Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής επίσκεψης των Επικεφαλής και συνεργατών του Ελληνικού και Κυπριακού Δικτύου Europe Direct, στο κτίριο Louise Weiss στο Στρασβούργο, γνωρίσαμε τους Ευρωβουλευτές και το έργο που επιτελούν. Οι Ευρωβουλευτές μας παρουσίασαν το χαρτοφυλάκιό τους και τις επιτροπές στις οποίες είναι μέλη, προκειμένου να μπορέσουμε ενδεχομένως να απευθυνθούμε για τις θεματικές εκδηλώσεις που θέλουμε να “τρέξουμε” μέσα στο επόμενο έτος, με βάση και τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες της περιοχής μας. Όλοι συμφώνησαν σε ένα συμπέρασμα, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και παράταξης, ότι η Ευρώπη είναι το πιο ισχυρό οικοδόμημα, παρά τις ελλείψεις, λάθη, προβλήματα αλλά και αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Επιπροσθέτως, οι Ευρωβουλευτές μας ενημέρωσαν σχετικά με τη θεσμική, ενημερωτική εκστρατεία ενόψει των Ευρωεκλογών 2024, αλλά και για την αδιαμεσολάβητη σχέση που θα πρέπει να αναπτυχθεί με τα ED.
Παράλληλα μιλήσαμε με εκπροσώπους των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε στο σχέδιο επικοινωνίας μας και καταλήξαμε στο ότι για το 2023, πρέπει να επικεντρωθούμε στα παραδοτέα της ΕΕ και να δράσουμε όλοι μαζί ώστε να επιτύχουμε πρόοδο και παράλληλα προστασία.
Κάποια από τα ζητήματα πάνω στα οποία προβληματιστήκαμε, ανταλλάξαμε απόψεις, επιχειρηματολογήσαμε και θέσαμε ερωτήματα, αφορούσαν τον μετασχηματισμό του κράτους, τις πράσινες πολιτικές, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την ενεργειακή και οικονομική κρίση, τον πόλεμο της Ρωσίας, την πανδημία και τις συνέπειες αυτής στη ζωή μας, το μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή και πολλά άλλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την τρίτη ημέρα της επίσκεψής μας στη γαλλική περιφέρεια, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Ο Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στον ρόλο των Europe Direct, ως “ένας ιμάντας απλής και χρηστικής πληροφόρησης, ώστε ο φοιτητής, ο επιχειρηματίας, ο αγρότης, αλλά και οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος πολίτης να μπορέσει να μάθει και να επωφεληθεί από τις πολιτικές, και τα προγράμματα της ΕΕ, αλλά και να λάβει γνώση για τις προτεραιότητες της ΕΕ. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα“. Ο κ. Σχοινάς συζήτησε με τους επικεφαλής και εκπροσώπους των ED για το ενεργειακό ζήτημα, την αύξηση των τιμών, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τη σημασία της συγκέντρωσης της Πράγας, της εναρκτήριας συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC), στις 6 Οκτωβρίου 2022. Κατά τη διάρκεια της συμβολικής συνόδου κορυφής των 44 ευρωπαϊκών χωρών – αλλά όχι της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι γείτονές της συζήτησαν για κοινά προβλήματα ασφάλειας και ενέργειας, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Θα ήθελα να τονίσω τις ευχαριστίες προς την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και φυσικά το Europe Direct Δυτική Μακεδονίας και τον φορέα υποδοχής του, τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, για τη σημαντική αυτή ευκαιρία που μου δόθηκε.
Τι είναι και ποιος ο ρόλος του δικτύου Europe Direct? Europe Direct και ΟΕΝΕΦ – ρόλος και σκοπός – Συνέδριο ΟΕΝΕΦ – βασική επιδίωξη
Τα κέντρα EUROPE DIRECT φέρνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στον κόσμο και κάνουν πιο εύκολη τη συμμετοχή σε συζητήσεις για το μέλλον της ΕΕ. Τα κέντρα δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τις πολιτικές, τα προγράμματα και τις προτεραιότητες της ΕΕ. Υπεύθυνη για τη διαχείριση του δικτύου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. To Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας ιδρύθηκε το 2018 και ανήκει στο πανευρωπαϊκό δίκτυο των Europe Direct που αριθμούν περίπου στα 430. Στόχος, συνεπώς, του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας είναι να αποτελέσει έναν δίαυλο επικοινωνίας και εξασφαλίσει την πληροφόρηση του ευρύ κοινού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με τις δράσεις και πρωτοβουλίες της ΕΕ, ώστε να έρθουν οι πολίτες πιο κοντά στην ΕΕ και να αναπτύξουν την ευρωπαϊκή τους συνείδηση. Φορέας υποδοχής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας είναι ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας. Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (Ο.Ε.ΝΕ.Φ.), είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε το 2010, με ενεργή δράση σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Βασικός στόχος του Ο.Ε.ΝΕ.Φ., είναι η ενεργοποίηση και αναβάθμιση της συνεισφοράς των νέων πολιτών στα ζητήματα κοινωνικού, πολιτισμικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Ο Ο.Ε.ΝΕ.Φ. αποτελεί τον μοναδικό φορέα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και έναν από τους ελάχιστους περιφερειακούς φορείς που προτείνει και υλοποιεί πρωτοβουλίες που στηρίζουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων των νέων της ελληνικής περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ο.Ε.ΝΕ.Φ., κατά τη διάρκεια του τριημέρου 7-9 Οκτωβρίου, οργανώνει και υλοποιεί το 1ο Συνέδριο Forum Νεολαίας στη Δυτική Μακεδονία, με τίτλο: ” «Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης – Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη – Διάλογος, Καινοτομία και Δράσεις». Απώτερος σκοπός του Συνεδρίου είναι ενεργοποιήσει τους νέους/νέες ώστε να εμπλακούν στο τοπίο των εξελίξεων της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης, να περιγράψει τους λόγους της φυγής τους από τον τόπο τους, την τεράστια συρρίκνωση της αγοράς εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και να προτείνει λύσεις με μια διαφορετική και καινοτόμα οπτική. Το Συνέδριο υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Erasmus+ (Βασική Δράση 3 (KA3/ΒΔ3): Ενίσχυση σε θέματα μεταρρυθμίσεων πολιτικής) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), και στις δραστηριότητες του συμμετέχουν νέοι και νέες 16-35 ετών, που ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν και γενικά δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.