Το παλαιό, εγκαταλελειμμένο, Δημοτικό Σχολείο της Ολυμπιάδας μετατρέπει σε πολυθεματικό Λαογραφικό Μουσείο, μετανάστης από την Ελβετία, συλλέγοντας επι 25 έτη, κομμάτι- κομμάτι, αντικείμενα της τοπικής λαϊκής τέχνης, ενώ, με την ιδιότητα του, ως βοηθός κατασκευαστής σκηνικών στην Όπερα της Ζυρίχης, κατάφερε, να εμπνευστεί και να εμπλουτίσει τη συλλογή του με σπάνια εκθέματα που παραπέμπουν στους Αλεξανδρινούς χρόνους.
Ο Γρηγόρης Καρασούνας με μεράκι και συγκίνηση ταξινομεί όλο τον πλούτο της λαϊκής παράδοσης της γενέτειρας του, ευχαριστεί συγκινημένος τους συγχωριανούς του, που του εμπιστεύθηκαν οικογενειακά κειμήλια (οικιακά σκεύη, εργαλεία, μικρά γεωργικά εξαρτήματα, διακοσμητικά) ενώ, τους τοίχους του κτηρίου, κοσμούν, εικαστικές δημιουργίες με αναφορά στην Ολυμπιάδα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τρείς αίθουσες, τρία θεματικά σκηνικά, με πληθώρα εκθεμάτων, το «ιστορικό δωμάτιο» με παραστάσεις, εξαρτήματα πολεμιστών, επιγραφές, λάβαρα, κ. α, το «μουσικό δωμάτιο» όπου συνυπάρχουν αντιπροσωπευτικά είδη της μουσικής, όργανα, ορισμένα μοναδικά λόγω τεχνοτροπίας, φωτογραφίες, και το «δωμάτιο του αργαλειού», που αναπαριστά όλη τη διαδικασία της ύφανσης, με πολλά επιπλέον στοιχεία αλλά και χειροποίητες κατασκευές.
Ο δημιουργός προβληματίζεται για την τύχη του Μουσείου αυτού, αφού, στα μέσα Σεπτεμβρίου θα επιστρέψει στην Ελβετία, ζητώντας άμεσα την αντικατάσταση της στέγης (κεραμίδια) την ασφάλεια των εκθεμάτων για να αποτραπεί το ενδεχόμενο κλοπών. Προτείνει τη συγκρότηση μιας τετραμελούς ομάδας από κατοίκους της Ολυμπιάδας που θα ασχοληθεί με την καταγραφή του υλικού, τα ονόματα των δωρητών και τη χρονολογία που τα απέκτησαν. Τα σκηνικά και τις αρχαίες παραστάσεις μετέφερε με φορτηγό από τη Ζυρίχη. Τα εγκαίνια του Μουσείου έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου