«Από την προηγούμενη εβδομάδα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι για διεύρυνση των σημείων γιατί το επόμενο διάστημα με τον αριθμό των κρουσμάτων που είναι σε έξαρση, θα χρειαστεί να αποσυμφορήσουμε αυτές τις ουρές.
Γιατί στις ουρές μπορεί να είναι πολίτες που έχουν και συμπτώματα και δε θέλουμε να γίνουν αιτία διασποράς. Υπάρχει μια προσπάθεια να διευρυνθούν τα σημεία αυτά είτε μέσω του ΕΟΔΥ είτε με άλλους τρόπους και μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε ότι η ανάγκη για testing θα πολλαπλασιαστεί τώρα που θα ανοίξουν και τα σχολεία.
Ειδικά δε για τα σχολεία σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση να μην τροποποιηθεί το πρωτόκολλο για το κλείσιμο των τμημάτων, υπογράμμισε ότι «αν το ποσοστό μειωθεί από το 50%+1 στο 30%+1 ή και χαμηλότερα μαθηματικά οδηγεί στο κλείσιμο των σχολείων».
Παράλληλα, ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες από 50 ετών και άνω τονίζοντας ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός
«Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές», διευκρίνισε και ξεκαθάρισε ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα εφαρμοστεί κανονικά μετά την 16η Ιανουαρίου.
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία υπηρεσιών αιχμής του Δημοσίου με την καταγραφή κρουσμάτων στους εργαζομένους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «περιμένω διαταραχή στην παραγωγική διαδικασία και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα τις επόμενες δύο εβδομάδες».
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το υπουργείο εκπονεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να δει ποια είναι τα ποσοστά που ενδεχομένως πρέπει να αναμορφώσει, ωστόσο αυτό θα φανεί από τη Δευτέρα και μετά που επιστρέφουν και από τις άδειες τους οι εργαζόμενοι.
«Είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές διαταραχές ή να τις περιορίσουμε στο μικρότερο δυνατό επίπεδο», επισήμανε.
Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι είναι ευτύχημα που κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον έναντι της Δέλτα γιατί είναι πιο ήπια κι έχει μικρότερο κύκλο ζωής.
«Αν υπάρξει καθολική επικράτηση της Όμικρον, θα αντέξει και το σύστημα υγείας. Πρέπει όμως να λειτουργήσουμε γρήγορα ώστε να μη δώσουμε χώρο σε άλλες μεταλλάξεις που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες».
Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι αυτές τις ημέρες θα κορυφωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνοντας ότι «τα 50.000 νομίζω ότι είναι λίγα».
www.dikaiologitika.gr