ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς τον Κύριο Δήμαρχο Κοζάνης – Ενταύθα
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Η διεξαγωγή του 39ού αυθεντικού Μαραθωνίου των Αθηνών, στην κλασική διαδρομή Μαραθώνα – Αθήνα, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, έφερε στη μνήμη μου έντονα συναισθήματα και ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση, σε εμένα τον Παύλο Κρικέλη, τον «βετεράνο» πλέον του επίπονου αγωνίσματος, ο οποίος πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες αγωνίστηκε στην αυθεντική αυτή διαδρομή μαζί με κορυφαίους δρομείς διεθνούς και παγκόσμιας ακτινοβολίας, την ημέρα της γιορτής του αθλητισμού, για τον κότινο της νίκης. Παράλληλα, η εκδήλωση αυτή έφερε στη μνήμη μου και άλλα σημαντικά γεγονότα που έχουν σχέση με τον αθλητισμό και τον τόπο μας. Ένα από αυτά είναι και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης να δώσει στο κλειστό γυμναστήριο Λευκόβρυσης την ονομασία «Βασίλη Φλέγκα».
Πρώτα απ’ όλα να σας συγχαρώ για την απόφαση σας, να δώσετε σε κάποιο χώρο που αθλείται η νεολαία μας το όνομα ενός προσώπου που προσέφερε τις υπηρεσίες του στον αθλητισμό του τόπου μας. Στη συνέχεια να μου επιτρέψετε να εκφράσω την άποψή μου για την επιλογή του προσώπου, άποψη που δεν είναι μόνο προσωπική αλλά και πολλών άλλων που ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό. Δεν πρόκειται να επικαλεστώ την επί 30 έτη συνεχή φυσική παρουσία μου στο στίβους, με τις γνωστές αντίξοες συνθήκες, ούτε την ιδιότητα του αθλητού, του επι μια 12ετία πρωταθλητού μεγάλων αποστάσεων, του μαραθωνοδρόμου στην κλασική διαδρομή της απόστασης στο 42.195 μέτρων και του προπονητή του στίβου, για να εξηγήσω από που αντλώ το δικαίωμα να έχω κάποια γνώμη για το προκείμενο θέμα. Ούτε αποβλέπω σε κάποια τιμητική διάκριση για προσωπικούς λόγους. Αισθάνομαι όμως την βαθιά υποχρέωση να αναφερθώ σε πανελληνιονίκες αθλητές στίβου της πόλης μας που συνέδεσαν τις επιτυχίες τους με τον τόπο μας και έκαναν ξακουστό το όνομά τους και τον τόπο μας και πέρα από τα όρια του. Ο Γιώργος Θεοδωρίδης υπήρξε πανελληνιονίκης των δρόμων ταχύτητας και μόνιμο στέλεχος της εθνικής ομάδας στίβου στην σκυταλοδρομία 4 x 100μ για μια σειρά ετών και τίμησε τα τοπικά και εθνικά χρώματα σε διεθνείς διοργανώσεις. Σημαντική είναι και η προσφορά, με αξιόλογες επιτυχίες σε πανελλήνιο επίπεδο στους δρόμους ταχύτητας των 100 και 200μ., του Μανώλη Τρικούκη, όπως επίσης και του πανελληνιονίκη των 100 και 200μ. και μέλους της εθνικής ομάδας, Γιάννη Παπαδέλλη
Δεν θα επεκταθώ σε άλλα σπορ γιατί σ’ αυτά η συμμετοχή είναι συλλογική και η προσφορά ομαδική. Επανέρχομαι στο χώρο του στίβου για να αναφερθώ στην κατά κοινή ομολογία κορυφαία αθλητική φυσιογνωμία με καταγωγή από την Κοζάνη, την Ειρήνη Θεοδωρίδου. Την καταξιωμένη από ετών πλέον αθλήτρια, όχι απλώς στο πανελλήνιο αλλά και στο διεθνές στερέωμα. Την αθλήτρια, η οποία ξεκίνησε με δύσκολες συνθήκες την αθλητική της σταδιοδρομία αλλά με την ακατάβλητη θέλησή της, την ιώβεια υπομονή και επιμονή της, ανέβηκε ένα – ένα τα σκαλιά της επιτυχίας στους δρόμους ημιαντοχής των 800 και 1500μ. Υπήρξε πανελληνιονίκης στα αγωνίσματα αυτά και μόνιμο στέλεχος της εθνικής ομάδας στίβου στα 12 χρόνια που αγωνίστηκε στους στίβους. Έλαβε μέρος με ανεπανάληπτες επιτυχίες, πέρα από τους πανελληνίους αγώνες, σε βαλκανικούς, μεσογειακούς, πανεπιστημιακούς, πανευρωπαϊκούς και αγώνες παγκοσμίου πρωταθλήματος. Στις διεθνείς αυτές διοργανώσεις η Ειρήνη Θεοδωρίδου δεν κατακτούσε απλά το ένα μετά το άλλο τα μεταλλεία αλλά κατέρριπτε σχεδόν σε κάθε συμμετοχή της τα ρεκόρ στα αγωνίσματα ημιαντοχής. Υπήρξε κάτοχος των πανελληνίων ρεκόρ στα 800 και 1500μ τα οποία κατέρριψε διαδοχικά επί 35 φορές, βελτιώνοντας αισθητά τους χρόνους αυτών. Για την ανεκτίμητη προσφορά της, η Ειρήνη Θεοδωρίδου τιμήθηκε από τον ΣΕΓΑΣ, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κλασικού Αθλητισμού και από άλλους φορείς. Πολύ πρόσφατα, στις 6 Απριλίου 2022, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αθλητισμού που διεξήχθη στο πολεμικό μουσείο Αθηνών από τους Διοργανωτές της ημερίδας «ΗΛΙΔΑ – ΟΛΥΜΠΙΑ, το μονοπάτι της εκεχειρίας» τιμήθηκε μαζί με άλλους Έλληνες και ξένους πρωταθλητές, μεταξύ των οποίων ο Τσέχος μαραθωνοδρόμος Εμίρ Ζάτοπεκ, οι Έλληνες Σταύρος Τζώρτζης, Βούλα Πατουλίδου, Κώστας Κεντέρης, Κατερίνα Θάνου και Σπύρος Ζαχαρόπουλος. Η Ειρήνη Θεοδωρίδου τίμησε τα τοπικά και εθνικά χρώματα όπου κι αν αγωνίστηκε και πρόσθεσε αρκετά μετάλλια στη συλλογή της αθλητικής Ελλάδας.
Με δεδομένη την προσφορά λοιπόν της μεγάλης αυτής αθλήτριας και όλων των άλλων προαναφερθέντων, βασάνιζα την σκέψη μου για να δώσω κάποια εξήγηση ως προς την επιλογή του ονόματος του κλειστού γυμναστηρίου της Λευκόβρυσης. Δεν μπόρεσα να βρω. Γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω αν η επιλογή έγινε από ένα και μόνο όνομα – πρόσωπο ή από περισσότερα και με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή αυτή; Άποψη μου είναι ότι είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, η επιλογή του ονόματος – προσώπου υπήρξε βεβιασμένη. Εν κατακλείδι, έχω τη γνώμη ότι το όνομα της Ειρήνης Θεοδωρίδου όπως και των άλλων πρωταθλητών πρέπει να παραμείνει φωτεινός φάρος για τον τόπο μας, που θα φωτίζει και θα μαγνητίζει τις νεότερες γενιές στον αθλητισμό. Το όνομα του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκόβρυσης πρέπει να εμπνέει και να προσελκύει τις επερχόμενες γενεές. Να αποτελεί σύμβολο που το χρειάζεται ο ελληνικός αθλητισμός και το έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Με εξαίρετη τιμή,
Παύλος Κρικέλης
Πρώην Αθλητής και Προπονητής Στίβου