Επτά (07) Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα τα ερωτήματα που δημιουργούνται σχετικά με τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τη νομιμότητα της διαδικασίας επιλογής του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ – Υπερταμείο).
Οι Βουλευτές αναφέρουν ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα η διαδικασία βρίσκεται στην τελική της φάση. Η κυβέρνηση, αντί να αξιοποιήσει το ΑΣΕΠ και τις εγγυήσεις αξιοκρατίας και διαφάνειας που αυτό προσφέρει, επέλεξε για ακόμα μια φορά να εκχωρήσει και αυτήν την αρμοδιότητα στην αγορά. Ανέθεσε στη συμβουλευτική εταιρία «Stanton Chase», να καταρτίσει τη λίστα υποψηφίων, η οποία έχει ήδη προωθηθεί στον αρμόδιο Υπουργό και κατόπιν στον Πρωθυπουργό. Άγνωστο παραμένει αν η αξιολόγηση των υποψηφίων έχει γίνει από το πενταμελές Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης, το οποίο με το νόμο 5131/2024 αντικατέστησε το εποπτικό Συμβούλιο.
Παρότι η διαδικασία φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την νομιμότητα και τα κριτήρια επιλογής. Συγκεκριμένα, η περίπτωση του κ. Πολίτη του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, που σύμφωνα με δημοσιεύματα ότι είναι ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους, έχει εγείρει εύλογα ερωτηματικά λόγω της έλλειψης των τυπικών προσόντων που θέτει η προκήρυξη. Τελικά αντί το Υπερταμείο να απορροφήσει το ΤΑΙΠΕΔ, φαίνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ απορροφά το Υπερταμείο.
Στην Προκήρυξη για την θέση εργασίας Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO) του υπερταμείου αναφέρεται ρητά ότι στα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα είναι υποχρεωτικά πτυχίο πανεπιστημίου και μεταπτυχιακό δίπλωμα. Το βασικό αυτό στοιχείο φαίνεται να το αγνοούν οι ίδιοι που υπέγραψαν την προκήρυξη. Ο κ. Πολίτης είναι κάτοχος κολεγιακού πτυχίου από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree), το οποίο δεν θεωρείται ισότιμο ακαδημαϊκά των ελληνικών πανεπιστημίων. Αναγνωρίζεται μόνο για επαγγελματική και όχι ακαδημαϊκή ισοδυναμία. Εύλογα επομένως εγείρονται ερωτηματικά ως προς την νομιμότητα της διαδικασίας, θέτοντας ευθέως υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της διαδικασίας.
Δεν γίνεται κατανοητό πως για τον διορισμό ενός υπαλλήλου στο Ελληνικό Δημόσιο κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) οποιουδήποτε κλάδου δεν θα γινόταν αποδεκτό ένα τέτοιο πτυχίο, για μια θέση τόσο σημαντική για την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας το θέμα του πτυχίου δεν παίζει κανένα ρόλο.
Επειδή η επιλογή της ηγεσίας του Υπερταμείου αποτελεί κρίσιμη διαδικασία για τη διαχείριση της δημόσιας ακίνητης και κινητής περιουσίας.
Επειδή η διαφάνεια και η αξιοκρατία στη διαδικασία επιλογής είναι θεμελιώδεις για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Επειδή η ύπαρξη ερωτημάτων για τα κριτήρια επιλογής και τη διαδικασία ενδέχεται να πλήξει την αξιοπιστία του θεσμού.
Οι Βουλευτές της Νέας Αριστεράς καταλήγουν σε εννέα (09) κρίσιμα ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό.
Διαβάστε την ερώτηση ΕΔΩ