Να μην επιδοτήσει πάλι το ορυκτό αέριο η κυβέρνηση μέσω του Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος αλλά, αντίθετα να βάλει σε προτεραιότητα επιλογές που βασίζονται στην καθαρή ευελιξία, όπως είναι η αποθήκευση και η απόκριση της ζήτησης, ζητούν επτά (7) Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με ερώτηση που κατέθεσαν με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ήδη από τον Νοέμβριο του 2024, έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη δημιουργία Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος. Να δημιουργήσει δηλαδή μία αγορά ισχύος που θα παρέχει ευελιξία δηλαδή θα καλύπτει τη διακύμανση στην παραγωγή από ΑΠΕ και τις αιχμές φορτίου που προκύπτουν το καλοκαίρι και το χειμώνα. Η «ευελιξία» αυτή θα παρέχεται, όπως διαβάζουμε, μέσω ετήσιων δημοπρασιών, με ευέλικτες μονάδες και ευέλικτη ζήτηση που θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση για την ισχύ που δεσμεύονται να παράσχουν στο σύστημα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του Υπουργείου είναι το σχετικό σχήμα να κοινοποιηθεί προς έγκριση στην Κομισιόν εντός του 2025, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες μελέτες, με τη συνδρομή εξωτερικών συμβούλων, και πιο συγκεκριμένα οι μελέτες επάρκειας ισχύος και ευελιξίας για την περίοδο 2025-2035. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί προβλέπει πως θα είναι έτοιμες μέχρι τον Φεβρουάριο, ώστε με βάση τα πορίσματά τους να γίνει στη συνέχεια λεπτομερής σχεδίαση του Μηχανισμού που θα «οδεύσει» στις Βρυξέλλες, για να λάβει το πράσινο φως.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Βουλευτές αναφέρονται σε έκθεση που εκπόνησε η εταιρεία Aurora Energy Research για λογαριασμό της συμμαχίας Beyond Fossil Fuels, με θέμα τους Μηχανισμούς Διασφάλισης Επάρκειας Ισχύος στην Ευρώπη.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι θερμικές μονάδες ορυκτού αερίου, άνθρακα και, κυρίως στη Γαλλία, πυρηνικών, έχουν λάβει πάνω από τα 2/3 των 90 δισ. ευρώ που έχουν πληρωθεί για αποζημιώσεις ισχύος, με τις μονάδες ορυκτού αερίου να λαμβάνουν περίπου το 50% των πληρωμών, δηλαδή περί τα 45 δισ. ευρώ.
Οι Βουλευτές ζητούν να μάθουν: αν το ΥΠΕΝ έχει καταλήξει στη δημιουργία Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος, αν έχουν εκπονηθεί οι μελέτες επάρκειας ισχύος και ευελιξίας για την περίοδο 2025-2035 που προβλεπόταν να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο, αν θα επιλεγεί το σχήμα των στρατηγικών εφεδρειών ή το σχήμα των αγορών ισχύος, καθώς και εάν ισχύει ότι προκρίνεται η συμμετοχή των μονάδων στην αγορά με τον παράλληλο ορισμό πλαφόν στην αμοιβή των μονάδων.
Ζητούν τέλος από το Υπουργείο να δεσμευθεί ότι θα δώσει προτεραιότητα στις επιλογές που βασίζονται στην καθαρή ευελιξία, όπως είναι η αποθήκευση και η απόκριση της ζήτησης, έναντι του ορυκτού αερίου.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης ΕΔΩ