Ερώτηση κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου με την συνυπογραφή τριών ακόμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Καλλιόπης Βέττα, Θεοπίστης Πέρκα και Γιάννη Ραγκούση, για την καθυστέρηση της δικαστικής διερεύνησης των υποθέσεων της 3ης Προγραμματικής περιόδου του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την Τεχνική βοήθεια του ΠΕΠ, την αποναρκοθέτηση του Γράμμου και την τουριστική προβολή μέσω του προγράμματος του Τοπικού Πόρου, με κίνδυνο την παραγραφή των υποθέσεων.
Στην ερώτηση αφού γίνεται αναφορά στη σωρεία λαθών και παρατυπιών στα σχετικά υποέργα, όπως είδαν το φως της δημοσιότητας, ζητείται η ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υπόθεση ελέγχου για τη διερεύνηση της νομιμότητας των σχετικών πράξεων. Επίσης, η κυβέρνηση ερωτάται πώς εξελίσσεται η εργασία της ομάδας ελέγχου που συστάθηκε με το ΦΕΚ 862 στις 8/10/2021 για την διερεύνηση της νομιμότητας υλοποίησης των αναφερόμενων υποέργων που στοίχισαν εκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους.
Ερώτηση
Προς τους κ.κ Υπουργούς
Δικαιοσύνης
Οικονομικών
Θέμα: «Καθυστέρηση δικαστικής διερεύνησης των υποθέσεων της 3ης Προγραμματικής περιόδου του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την Τεχνική βοήθεια του ΠΕΠ, την αποναρκοθέτηση του Γράμμου και την τουριστική προβολή μέσω του προγράμματος του Τοπικού Πόρου, με κίνδυνο την παραγραφή των υποθέσεων»
Ερωτηματικά προκαλούν σχετικά δημοσιεύματα για την καθυστέρηση της δικαστικής διερεύνησης για την 3η Προγραμματική Περίοδο του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, σε σχέση με τα Προγράμματα που αφορούσαν την Τεχνική βοήθεια του ΠΕΠ μέσω πληροφόρησης και δημοσιοποίησης του προγράμματος, την αποναρκοθέτηση του Γράμμου και την τουριστική προβολή μέσω του προγράμματος του Τοπικού Πόρου. Σωρεία λαθών και παρατυπιών οδήγησαν στην απένταξη του έργου από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνταν κατά 80% από την Ε.Ε.
Σχετικά δημοσιεύματα ΜΜΕ τοπικής και εθνικής εμβέλειας σχετικά με την ορθότητα ή όχι της υλοποίησης των υποέργων, οδήγησαν τον τότε Γ.Γ. της ΠΔΜ, το 2010, να διενεργήσει τις πρώτες ΕΔΕ, τα συμπεράσματα των οποίων κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Κοζάνης. Το 2011 η Εισαγγελία έδωσε παραγγελία και πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από το τότε ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας. 31 μήνες μετά, το πόρισμα του ΣΔΟΕ οδηγεί σε διενέργεια νέου ελέγχου, το πόρισμα του οποίου παραδίδεται στον Εισαγγελέα Κοζάνης και στα τέλη του 2014 μεταβιβάζεται στο γραφείο της τότε Ανακρίτριας.
Στις 8 Οκτωβρίου 2021, με το ΦΕΚ 862, συστήνεται και συγκροτείται ομάδα ελέγχου για τη διενέργεια έκτακτου ελέγχου της ΕΔΕΛ σε πράξεις/υπό έργα του Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας 2000-2006 στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Σύμφωνα με το ΦΕΚ ο έλεγχος ήταν συνολικής διάρκειας 8 ημερών και προέβλεπε τη διενέργεια 5 ημερών, εκτός έδρας στην ΕΥΔΕΠ ΠΔΜ στην Κοζάνη το διάστημα από 18/10/2021 έως 22/10/2021.
Επειδή, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούν σε παραγραφή οι υποθέσεις, χωρίς να απονεμηθεί δικαιοσύνη,
Επειδή, πρόκειται για υποέργα τα οποία στοίχισαν στους Έλληνες φορολογούμενος πολλά εκατομμύρια ευρώ,
Επειδή, ειδικά το θέμα της ολοκλήρωσης της αποναρκοθέτησης του Γράμμου δεν έχει να κάνει μόνο με τη κατασπατάληση του Δημοσίου χρήματος αλλά και με την ασφάλεια των πολιτών, των επαγγελματιών και των επισκεπτών της περιοχής,
Επειδή, η διερεύνηση νομιμότητας της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας ξεκίνησε 12 χρόνια πριν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί,
Ερωτώνται οι Υπουργοί:
- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση ελέγχου για τη διερεύνηση της νομιμότητας των σχετικών πράξεων;
- Έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και έχει εκδοθεί πόρισμα από τη νέα ομάδα ελέγχου που συστάθηκε με το ΦΕΚ 862 στις 8/10/2021 με σκοπό τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Βέττα Καλλιόπη
Πέρκα Θεοπίστη
Ραγκούσης Ιωάννης