Το μυστικό για τους πιο λαχταριστούς κουραμπιέδες βρίσκεται στην απλότητα σύμφωνα με τις καλές νοικοκυρές που ξέρουν από παραδοσιακά γλυκά. Γι’ αυτό το λόγο βρήκαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας μια συνταγή για κουραμπιέδες που θα αφήσει όλους τους καλεσμένους σας εντυπωσιασμένους.
Το μυστικό βρίσκεται στα λίγα αλλά και ποιοτικά υλικά που κάνουν τους κουραμπιέδες μας να ξεχειλίζουν αρώματα. Γι’ αυτή την πολύ απλή συνταγή θα χρειαστείτε μόνο αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη. Προσοχή όμως καθώς ιδιαίτερα το βούτυρο που θα διαλέξετε θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην τελική γεύση και στο άρωμα. Είναι από τις φορές που δεν πρέπει να σκεφτείτε ούτε θερμίδες ούτε λιπαρά. Πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ και αγοράστε το πιο παραδοσιακό βούτυρο γάλακτος που θα βρείτε. Μην σκεφτείτε καν να αγοράσετε μαργαρίνη, το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό. Στις Γαλαξίας προσφορές αλλά και σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ βρίσκουμε πολλές ετικέτες με παραδοσιακά βούτυρα γάλακτος και τύπου Κερκύρας που δίνουν υπέροχο αποτέλεσμα.
Εδώ στην Κοζάνη πάλι όπως και σε όλη τη βόρεια Ελλάδα οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν το βουβαλίσιο βούτυρο που είναι ίσως και η καλύτερη επιλογή γιατί δίνει πιο έντονο άρωμα και γεύση στα γλυκά μας αλλά έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Ας δούμε όμως τα υλικά μας:
Για περίπου 50 μικρούς κουραμπιέδες θα χρειαστούμε:
- 500 γρ βούτυρο γάλακτος
- 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 σακουλάκι ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Πρώτα πρώτα αφήστε το βούτυρο για λίγη ώρα εκτός ψυγείου να μαλακώσει και προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 στον αέρα. Στη συνέχεια ρίξτε το βούτυρο σε ένα λεκανάκι μαζί με 60 γραμμάρια από τη ζάχαρη άχνη και πλάστε το με τα χέρια σας. Κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το κι αυτό στο λεκανάκι. Πλάστε το μείγμα σας με τα χέρια μέχρι να έχετε ένα αποτέλεσμα σαν βρεγμένη άμμο. Στη συνέχεια ξεκινήστε να πλάθετε τους κουραμπιέδες σας στρογγυλούς ή μισοφέγγαρο σε μέγεθος όσο ο αντίχειρας κι ο δείκτης σας όταν κλείνουν σε κύκλο και τοποθετήστε τους σε ένα ταψάκι που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση τον ένα από τον άλλο γιατί θα φουσκώσουν λίγο. Ψήστε για περίπου μισή ώρα. Μόλις είναι έτοιμοι πασπαλίστε την πιατέλα που θα τους σερβίρετε με ζάχαρη άχνη και στη συνέχεια ακουμπήστε τους επάνω. Πασπαλίστε με μπόλικη ζάχαρη άχνη όλους τους κουραμπιέδες ενώ είναι ακόμα ζεστοί προκειμένου να κολλήσει πάνω τους ικανοποιητική ποσότητα.
Προσοχή: Σε περίπτωση που θέλετε να τους αποθηκεύσετε σε κάποιο τάπερ ή τσίγκινο κουτί περιμένετε καλύτερα να κρυώσουν έτσι ώστε να μην μαλακώσουν από την υγρασία και να παραμείνουν τραγανοί και αφράτοι.
Παραλλαγή με αμύγδαλα:
Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν τους κουραμπιέδες τους με αμύγδαλο. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία μπορείτε να προσθέσετε αμύγδαλο αποφλοιωμένο στο μείγμα σας πριν πλάσετε τους κουραμπιέδες σας. Θα χρειαστείτε περίπου 100 γραμμάρια αποφλοιωμένο αμύγδαλο. Βάλτε το σε ένα ταψάκι και καβουρντίστε το για 10 λεπτά στο φούρνο σας και στη συνέχεια σπάστε το σε κομματάκια χρησιμοποιώντας ένα γουδί ή και το μούλτι σας.
Με αυτούς τους κουραμπιέδες θα γεμίσετε χαμόγελα την οικογένεια και τους καλεσμένους σας. Καλή επιτυχία και καλές γιορτές να έχετε με αγάπη και υγεία!