ΠΡΟΣ: την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως
ΘΕΜΑ: Αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων κολλεγίων
Κυρία Υπουργέ
Μία από τις σημαντικότερες συνέπειες του Brexit είναι η επίπτωση της εξόδου της Βρετανίας από το νομικό σύστημα των Ευρωπαϊκών Οδηγιών. Ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτό έγινε χωρίς καμία προηγούμενη συμφωνία ή συνεννόηση με την ΕΕ, έχει επιφέρει σειρά προβλημάτων που αφορούν σε νομικά κενά σε όλους τους τομείς και φυσικά και στην εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, η Οδηγία 36/2005, όπου ρυθμίζονται τα θέματα διαφάνειας των επαγγελματικών προσόντων και κινητικότητας εντός της ΕΕ και αφορά σε δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που φοιτούν σε Βρετανικά Πανεπιστήμια, ή σε Βρετανικά προγράμματα που προσφέρονται από Κολλέγια, μετά το Brexit παύει στην ουσία να τους καλύπτει εφόσον η Βρετανία είναι πλέον «τρίτη» χώρα ως προς την ΕΕ. Διευκρινίζουμε ότι οι τίτλοι σπουδών των τρίτων χωρών έχουν ήδη ενσωματωθεί στο γενικό σύστημα αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων από πέρυσι με νόμο του Υπουργείου Παιδείας.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα η Βρετανική τριτοβάθμια εκπαίδευση προσφέρεται μέσω του διεθνούς συστήματος της διακρατικής εκπαίδευσης από τα Κολλέγια και πριν το Brexit τα θέματα της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των Κολλεγίων για όλες τις ειδικότητες ρυθμίζονταν από τις προβλέψεις της ως άνω Οδηγίας.
Ωστόσο, μετά το Brexit δημιουργήθηκαν νομοθετικά κενά και κενά αρμοδιότητας τα οποία δημιουργούν πρόβλημα απόκτησης επαγγελματικών προσόντων και
πρόσβασης στην εργασία σε χιλιάδες αποφοίτους Κολλεγίων που είναι πτυχιούχοι Βρετανικών προγραμμάτων σπουδών.
Χαρακτηριστική κατηγορία επαγγελμάτων που πλήττονται από το κενό αρμοδιότητας που προκύπτει και την έλλειψη νομοθετικής πρόβλεψης και διαδικασίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων είναι τα 6 «εναρμονισμένα» επαγγέλματα υγείας (γενικοί ιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, κτηνίατροι, νοσηλευτές, μαίες) καθώς επίσης και η αρχιτεκτονική, που αναγνωρίζονταν αυτόματα. Από αυτά τα επαγγέλματα/ειδικότητες, τα Κολλέγια στην Ελλάδα έχουν αποφοίτους μόνο σε τρείς (Νοσηλευτική, Μαιευτική, Αρχιτεκτονική) και γι’ αυτές μόνο υπάρχει το πρόβλημα.
Αυτό το κενό υπάρχει μεν σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, ωστόσο στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι οξύτερο από παντού. Και αυτό συμβαίνει γιατί, ενώ σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει η δυνητική επιλογή των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων που δίνουν τους δικούς τους τίτλους σπουδών, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου λόγω του ιδιότυπου καθεστώτος λειτουργίας των Κολλεγίων δεν υπάρχει ούτε αυτή η επιλογή. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψιν ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών Βρετανικών Πανεπιστημίων μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών, αντιλαμβανόμαστε την έκταση και τη σοβαρότητα του θέματος. Έτσι, οι Έλληνες απόφοιτοι των παραπάνω προγραμμάτων σπουδών υφίστανται τις επιπτώσεις και τα επακόλουθα προβλήματα, στερούμενοι της αυτονόητης δυνατότητας πρόσβασης στα επαγγελματικά τους δικαιώματα, λόγω της έλλειψης νομοθετικής πρόβλεψης και διαδικασίας αναγνώρισης μετά το Brexit.
Είναι χαρακτηριστικό και την ίδια στιγμή πρωτοφανές ότι οι αιτήσεις που κάνουν εκατοντάδες Έλληνες απόφοιτοι Βρετανικών προγραμμάτων (μέσω Κολλεγίων) των συγκεκριμένων τριών προαναφερθεισών ειδικοτήτων στις υπηρεσίες του Υπουργείου επιστρέφονται στους αποφοίτους λόγω αναρμοδιότητας!
Η καλύτερη και ευκολότερη λύση του θέματος αυτού στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και μάλιστα σε έναν κλάδο όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση όπου
οι διεθνείς συνεργασίες και η κινητικότητα θα έπρεπε να είναι αυτονόητες συνθήκες, είναι να εμπέσουν αυτά τα 6 επαγγέλματα υγείας και η αρχιτεκτονική, στο γενικό σύστημα που ισχύει στη χώρα μας και για όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα.
Αυτό θα μπορούσε εύκολα να γίνει με την πρόβλεψη της ενσωμάτωσής τους είτε με μια απλή νομοθετική ρύθμιση, είτε δεδομένου ότι πρόκειται για διάταξη που περιέχεται σε π.δ. δεν χρειάζεται τυπικός νόμος για να αλλάξει, αλλά αρκεί π.δ.
Έως τώρα δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στο θέμα αυτό και είναι αδήριτη ανάγκη να αντιμετωπισθεί ώστε να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων νέων Ελλήνων, που μέσα από την επαγγελματική αναγνώριση, οδηγούνται στην αγορά εργασίας.
Με εκτίμηση
Οι βουλευτές
Ξενοφών Μπαραλιάκος
Χριστίνα Αλεξοπούλου
Γεώργιος Κωτσός
Ζήσης Τζηκαλάγιας