Η στιγμή για αγροτική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι επιτακτικό να πάρει πλέον τα σκήπτρα που της αναλογούν.
Ας δούμε όμως το ζήτημα από την βάση του. Στην κουλτούρα μου και συνάμα στην εκπαίδευση που έχω λάβει η αγροκτηνοτροφία δεν είναι σκλαβιά, ούτε “χαμαλίκι”. Ειναι τρόπος ζωής και ανάπτυξης. Άποψη μου είναι πως ο πρωτογενής τομέας είναι το μεγαλύτερο οικονομικό γρανάζι της Ελλάδος, άλλωστε δυο φορές μετά από δυο παγκόσμιους πολέμους έβγαλε τη χώρα μας από το οικονομικό τέλμα. Αυτό όμως που χρειάζεται ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος είναι τα κίνητρα για περισσότερη και παραγωγική δουλειά. Μόνο έτσι θα διευρυνθεί περαιτέρω η ανάπτυξη, άρα και ο οικονομικά αυξανόμενος ρυθμός αυτών των επιχειρήσεων στην πατρίδα μας.
Πιστεύω πως πρέπει να “παντρέψουμε” τον πρωτογενή τομέα με τον δευτερογενή, δηλαδή την παραγωγή με την τυποποίηση του παραγόμενου προϊόντος, με στόχο ο κάθε εκάστοτε αγροτοκτηνοτρόφος να παράγει προϊόντα υπεραξίας.
Λόγο της δεκαετούς παραμονής μου στην Ιταλία, συγκεκριμένα στην Γεωπονική Σχολή του Campobasso στον τομέα της Ζωικής Παραγωγής αλλά και της Τυροκομίας αργότερα,αντιλήφθηκα από την πρώτη στιγμή πως οι μικρές κτηνοτροφικές μονάδες (οι οποίες αποτελούνταν από 200 κατά κανόνα πρόβατα αρμεγώμενα όλο το χρόνο) διοχετεύουν στην τοπική αγορά τυροκομικά προϊόντα απο 100% πρόβειο γάλα χωρίς πρόσθετες χρωστικές ουσίες και συντηρητικά.
Σας παρουσιάζω λοιπόν το παράδειγμα αυτό, με σκοπό να αναδείξω πως η δύναμη της πρώτης ύλης είναι το παν, αρκεί να συνοδεύεται με την τυποποίηση και το σωστό μάρκετινγκ. Η στρατηγική αυτή είναι οικονομοτεχνικός μονόδρομος ούτως ώστε να επιτευχθεί το ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη του κλάδου μας.
Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη είναι ο αγροτουρισμός, όπου μπορεί να αποτελέσει από τη φύση του και συνέχεια της παραγωγής και τυποποίησης. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να έχουμε επίσης και τουριστική επισκεψιμότητα από αρκετές περιοχές της χώρας μας, αλλά και από άλλες γειτονικές χώρες, εάν διαφημίσουμε κατάλληλα το εγχείρημα αυτό.
Επίσης σημαντική είναι η συνεργασία που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να παίρνει σάρκα και οστά ανάμεσα σε παραγωγούς και μάγειρες(chef) με την χρήση τοπικών προϊόντων.
Η συγκεκριμένη συμμαχία έχει σαν αποτέλεσμα την ανάδειξη του πλούτου της γαστρονομικής μας παράδοσης,την βελτίωση της εικόνας της χώρας εντός και εκτός συνόρων όπως επίσης και στην αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων μας.
Να αναδειχθεί το προϊόν του ευλογημένου τόπου μας, αλλά και ο αρχέγονος τρόπος όπου μέσα από μια καλύβα παράγαμε το δικό μας γάλα, τυρί και κρέας. Φυσικά όμως όλα αυτά προσαρμοσμένα στη σύγχρονη εποχή όπου απαιτεί καθετοποιημένες μονάδες όπου παράγουν τα παραδοσιακά προϊόντα μας, με νέα ποιοτικά στάνταρ όπου θεσπίζει η ευρωπαϊκή ένωση και ο σύγχρονος καταναλωτής. Ο κάθε επισκέπτης, με την διαμονή του θα μπορεί να βιώνει από κοντά το πως είναι να εργάζεσαι σε ένα αγρόκτημα και να καταλαβαίνει τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων στην κτηνοτροφία μας.
Ανέφερα δύο παραδείγματα ως προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και θα ήθελα να τονίσω επίσης πως ευκαιρίες υπάρχουν, αρκεί να βοηθηθεί ο κλάδος μας επιτέλους από την πολιτεία. Εμείς ως κτηνοτρόφοι, βάζουμε τη γνώση, την εμπειρία και το μεράκι. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει το εγχείρημα μας,ειδικά σε κάποιες περιφέρειες της Ελλάδας με την μεγαλύτερη ανεργία όπως είναι η Δυτική Μακεδονία.Έχουμε την ευκαιρία να αναδειχθούμε επαγγελματικά και παραμείνουμε στον τόπο μας και να δημιουργήσουμε τις οικογένειες μας εδώ, στα χώματα που αγαπάμε, αρκεί να έχουμε τα κατάλληλα κίνητρα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία από τους αρμόδιους.
Σας ευχαριστώ
Νίκος Παπαδόπουλος
Αγροτοκτηνοτρόφος
Νομού Κοζανης