Αν υπάρχει ένα αντικείμενο το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα σχεδόν με κάθε αφορμή, αυτό δεν είναι άλλο από τις… ανεμογεννήτριες.
Είτε ακριβαίνει το ρεύμα είτε φθηναίνει, είτε βρισκόμαστε σε περίοδο με πυρκαγιές είτε σε πλημμύρες, οι θεόρατοι πυλώνες με τα πτερύγια που παράγουν ενέργεια με τη δύναμη του ανέμου γίνονται θέμα συζήτησης και μπαίνουν στο επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας.
Αυτή τη φορά ήρθαν στην επικαιρότητα από την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου στο debate των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ανέφερε ότι οι ανεμογεννήτριες παράγουν μηδέν ρεύμα επειδή δεν έχουν… μπαταρίες.
Εστω και αν ως δήμαρχος Στυλίδας έλεγε παλαιότερα επί λέξει «παρακαλάω, στήνω κ…ο για να μου βάλουν ανεμογεννήτριες». Ποιοι είναι τελικά οι μύθοι και ποια η αλήθεια γι’ αυτές;
Στην Ελλάδα υπάρχουν 3.008 ανεμογεννήτριες, σε μια συνολική εγκατεστημένη και λειτουργούσα αιολική ισχύ 5.326 MW, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Η χώρα μας τρέχει να επενδύσει στην αιολική ενέργεια, προσθέτοντάς τη στο μείγμα των ΑΠΕ, με σκοπό όχι μόνο να συμμορφωθεί με τις επιταγές της Ε.Ε., αλλά και κυρίως να παράγει δικό της, φτηνό ρεύμα χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.
Ετσι, έως το 2030 αναμένεται να διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 11.000 MW από αιολική ενέργεια (κάτι που τελεί υπό διαπραγμάτευση), με τα 8,9 από αυτά να προέρχονται από χερσαία και τα υπόλοιπα από θαλάσσια αιολικά πάρκα, δηλαδή ανεμογεννήτριες τοποθετημένες στη θάλασσα.
Φθηνή ενέργεια
Παρά το γεγονός ότι οι ανεμόμυλοι είναι συνυφασμένοι με την ιστορία και την παράδοσή μας, η ιδέα της παραγωγής ρεύματος από τον άνεμο είναι σχετικά καινούρια στην Ελλάδα (εάν σκεφτεί κανείς ότι η σημερινή μορφή αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού ξεκίνησε το 1888 στο Κλίβελαντ του Οχάιο των ΗΠΑ – αν και υπάρχουν ενδείξεις για χρήση της στην αρχαιότητα σε Ελλάδα και Περσία).
Οι πρώτες ανεμογεννήτριες που λειτούργησαν στη χώρα μας ήταν στο υβριδικό αιολικό (και ηλιακό) πάρκο της Κύθνου.
Το 1982, η ΔΕΗ τοποθέτησε 5 ανεμογεννήτριες των 20 KW έκαστη, λειτούργησε το πάρκο μάλλον πειραματικά για κάποια χρόνια και στη συνέχεια το εγκατέλειψε, με αυτό να μετατρέπεται σε τουριστικό αξιοθέατο. Ωστόσο, τα πρώτα χρήσιμα μαθήματα είχαν ληφθεί.
Η συνέχεια
Λίγο πριν από το Millenium, στην Ελλάδα λειτουργούσαν 39 ανεμογεννήτριες και έναν χρόνο αργότερα, το 1999, 112 ανεμογεννήτριες.
Χρειάστηκε μία δεκαετία για να περάσει ο αριθμός τους τις 1.000 (1.087, το 2009), για να φτάσουμε στον σημερινό αριθμό. Αυτό που επίσης άλλαξε πολύ σε αυτά τα χρόνια είναι και η δυναμικότητά τους.