Σε μια μελέτη παρατήρησης που πραγματοποιήθηκε από περισσότερους από 90.000 επαγγελματίες υγείας στις ΗΠΑ, η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας ελαιολάδου συσχετίστηκε με μειωμένη συνολική θνησιμότητα.
Σε σύγκριση με τους άνδρες και τις γυναίκες που κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ ελαιόλαδο (η χαμηλότερη δυνατή πρόσληψη), όσοι κατανάλωναν περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας ή περισσότερα από 7 γραμμάρια την ημέρα (η υψηλότερη δυνατή πρόσληψη) είχαν 19% χαμηλότερη θνησιμότητα κατά τη διάρκεια μιας παρακολούθησης διάρκειας 28 ετών, ξεκινώντας από μια μέση ηλικία 56 ετών.