Με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων για το τόσο πολύτιμο αγαθό, το νερό, που είναι απολύτως απαραίτητο για την επιβίωσή μας, καθιερώθηκε η 22η Μαρτίου ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (η απόφαση πάρθηκε το 1992 στην συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο).
Με αυτή την ξεχωριστή Παγκόσμια Ημέρα γίνεται προσπάθεια να τονιστεί και να υπενθυμίζεται διαρκώς πως το καθαρό νερό θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για όλους μας μέσω της βιώσιμης διαχείρισής του, τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές γενιές.
Η εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας καθαρού νερού παραμένει, και θα παραμείνει για πάντα, μία από τις πιο επείγουσες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις για όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό ο ΟΗΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτή την προσπάθεια τόσο με την θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού όσο και με μια σειρά πρωτοβουλιών και προσπαθειών που στοχεύουν στην εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων.
Στον Δήμο Κοζάνης, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) μερίμνησε και κατάφερε μέσα από μία σειρά έργων να εξασφαλίσει καθ’ όλο το 24ωρο την επάρκεια παροχής καθαρού νερού για την πόλη και όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του, μέσα από ένα δίκτυο ύδρευσης 1.000.000 μέτρων, περίπου, που τροφοδοτείται από 98 πηγές και γεωτρήσεις, 24 αντλιοστάσια και 67 συνδεδεμένες δεξαμενές.
Σε κάθε περίπτωση και όπου χρειάστηκε η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. έδρασε άμεσα λύνοντας προβλήματα που προϋπήρχαν, αξιοποιώντας δικούς της πόρους καθώς και πόρους διαφόρων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, για να μην στερηθεί το νερό κανένας οικισμός του Δήμου Κοζάνης, όσο μακριά και αν βρίσκεται.
Πιστή στην ίδια αυτή λογική και τακτική, που διαμόρφωσε από την πρώτη μέρα της ίδρυσης της, φροντίζει συνεχώς για την:
- βελτιστοποίηση των συνθηκών υγιεινής διαβίωσης των κατοίκων,
- λειτουργική αρτιότητα του συστήματος,
- ελαχιστοποίηση των διαρροών,
- άμεση αποκατάσταση των βλαβών,
- οικονομικότερη διαχείριση του συστήματος,
- εξάλειψη των παρανόμων συνδέσεων,
- μείωση του ποσοστού του μη ανταποδοτικού νερού,
- περιβαλλοντική προστασία από την υπεράντληση,
- ενεργειακή αναβάθμιση με την αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού,
- εξοικονόμηση ενέργειας με την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,
- μελέτη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σύγχρονων και πρωτοποριακών έργων που συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση και προστασία των υδάτινων πόρων της περιοχής μας, και
- συμμετοχή σε προγράμματα που αφορούν καινοτόμες δράσεις.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, όμως, πως
η εξοικονόμηση νερού είναι υποχρέωση όλων μας!
Ο κίνδυνος της έλλειψης του καθιστά επιτακτική την ανάγκη να συμβάλουμε όλοι μας στην όσο το δυνατόν καλύτερη και πιο ορθολογική χρήση του.