- Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς πολλοί γονείς και μαθητές προβληματίζονται για το πώς θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και διστάζουν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε μια ξένη γλώσσα. Ποια η θέση σας απέναντι σ’ αυτό το ζήτημα;
Αναμφίβολα οι όποιες αντιρρήσεις και δισταγμοί είναι εύλογοι και αναμενόμενοι. Ωστόσο η πραγματικότητα αλλάζει διαρκώς και οι καιροί επιβάλλουν την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία όλων μας. Το ίδιο ισχύει και στην εκπαίδευση. Πριν από ενάμιση χρόνο με το πρώτο lockdown ήμαστε εντελώς απροετοίμαστοι, πολλά Κέντρα Ξένων Γλωσσών λειτούργησαν με online μαθήματα ενώ άλλα ανέστειλαν τη λειτουργία τους για 2,5 μήνες και συμπλήρωσαν τα μαθήματα στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Στο δεύτερο lockdown ήμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι. Σχεδόν όλη η περσινή σχολική χρονιά κύλησε με τηλεκπαίδευση που αποδείχτηκε εξίσου αποτελεσματική και επαρκής με τη δια ζώσης διδασκαλία. Φέτος ξεκινάμε με δια ζώσης μαθήματα τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας που απαιτούνται.
- Δηλαδή οι μαθητές κατάφεραν να ολοκληρώσουν την τάξη και να εμπεδώσουν την ύλη την περασμένη χρονιά;
Ναι, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τη σχολική χρονιά και να καλύψουμε την προβλεπόμενη ύλη, την οποία οι μαθητές αφομοίωσαν ικανοποιητικά. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματά τους στις εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας που ήταν 100% για το σχολείο μας, κάνοντας μας όλους περήφανους, γονείς και καθηγητές. Τα παιδιά επέδειξαν ιδιαίτερη προσήλωση στο πρόγραμμα και προσαρμοστικότητα στις συνθήκες, κάτι που μας εξέπληξε όλους ευχάριστα.
- Πώς ακριβώς λειτούργησε το Κέντρο Ξένων Γλωσσών πέρυσι με τηλεκπαίδευση;
Μόλις ανεστάλη η δια ζώσης διδασκαλία την ίδια μέρα ξεκινήσαμε μαθήματα με εκπαιδευτική πλατφόρμα. Τηρήσαμε το ωρολόγιο πρόγραμμα και τα παιδιά ήταν συνεπέστατα στις εργασίες τους. Υπήρχε εξοπλισμός στο σπίτι όλων (laptop, tablet, κινητό) αφού και στο δημόσιο σχολείο γινόταν τηλεκπαίδευση. Εξάλλου τα παιδιά είναι πιο εξοικειωμένα με την τεχνολογία από εμάς και το διασκέδασαν. Η γραμματεία παρέμεινε ανοιχτή όλη τη σχολική χρονιά βοηθώντας την ομαλή λειτουργία του σχολείου και η διδασκαλία από μέρους μου γινόταν στο χώρο του σχολείου προσομοιάζοντας τη δια ζώσης διδασκαλία στα πλαίσια του δυνατού.
- Πιστεύετε δηλαδή πως η τηλεκπαίδευση ήταν και είναι ωφέλιμη στους μαθητές;
Αναμφίβολα η δια ζώσης εκπαίδευση είναι αναντικατάστατη και η φυσική παρουσία του δασκάλου και των παιδιών στην τάξη δε μπορεί να υποκατασταθεί πλήρως από την ψηφιακή τάξη. Ωστόσο η τηλεκπαίδευση λειτούργησε ως ένα αρκετά αποτελεσματικό εργαλείο μάθησης στην εποχή της πανδημίας βοηθώντας τα παιδιά να διατηρήσουν την επαφή και να προχωρήσουν με την ξένη γλώσσα. Μη ξεχνάτε πως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια.
- Εννοείτε πως υπάρχουν περιπτώσεις που η τηλεκπαίδευση είναι αναγκαία;
Φυσικά. Μπορεί να ήταν μια έννοια καινούρια για τα παιδιά μικρής ηλικίας ως πέρυσι ωστόσο στην Εκπαίδευση Ενηλίκων χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και χρόνια. Πολλά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων όπως και σεμινάρια διεξάγονται online εδώ και καιρό δίνοντας σε ενήλικες εκπαιδευομένους την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουν, συνδυάζοντας ταυτόχρονα τις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Δε χρειάζεται πλέον κάποιος να μετακομίσει στο εξωτερικό για να φοιτήσει σε ένα πανεπιστήμιο, μπορεί να το κάνει από την άνεση του σπιτιού του.
- Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε ωστόσο στην ψηφιακή τάξη;
H μεγαλύτερη πρόκληση για το δάσκαλο είναι να κρατήσει το ενδιαφέρον του μαθητή αμείωτο, κάτι που η φυσική απόσταση κάνει πιο δύσκολο. Συχνά εξωτερικοί παράγοντες, όπως θόρυβος, άτομα τριγύρω, τεχνικά προβλήματα (π.χ. ήχος, κάμερα) δυσχεραίνουν τη διαδικασία ωστόσο η οργάνωση και ο σωστός προγραμματισμός από μέρους του δασκάλου σε συνδυασμό με το συνεργατικό κλίμα της ομάδας μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστούν αυτά τα ‘εμπόδια’.
- Φέτος πώς σχεδιάζετε να λειτουργήσετε; Θα χρησιμοποιήσετε καθόλου την τηλεκπαίδευση στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών;
Στην παρούσα χρονική στιγμή λειτουργούμε δια ζώσης τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από το Υπουργείο Παιδείας με γνώμονα την ασφάλεια όλων μας. Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα παρακολούθησης του μαθήματος online για τους μαθητές που νοσούν ή είναι επαφές στενού κρούσματος και αδυνατούν να προσέλθουν στο σχολείο την παρούσα χρονική στιγμή. Αυτή η δυνατότητα θα προσφέρεται καθόλη τη σχολική χρονιά. Επίσης δίνεται η ευκαιρία σε άτομα που μένουν εκτός πόλης και επιθυμούν να μάθουν μια γλώσσα στο σχολείο μας, να το κάνουν εύκολα και γρήγορα μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας. Συμπερασματικά θα εφαρμόσουμε τη δια ζώσης διδασκαλία των ξενόγλωσσων μαθημάτων εμπλουτίζοντας τη με την ψηφιακή διδασκαλία όπου και όταν χρειαστεί.
Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά σε όλους!
ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
΄΄ΕΠΙΠΕΔΟ΄΄
ΤΖΗΜΟΡΩΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
Μακεδονομάχων 12 – Γρεβενά – Τηλ.: 24620 81150
Ιωνίας 36 – Κοζάνη – Τηλ.: 24610 41109
Υπεύθυνη Σπουδών: Βαρβάρα Τζημορώτα
· Πτυχιούχος Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
· Μεταπτυχιακό στη Διδασκαλία της Αγγλικής
Γλώσσας από το Πανεπιστήμιο Πατρών
· Μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση Ενηλίκων
από το Πανεπιστήμιο Πατρών
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα – Παρασκευή
5:30 – 8:30 το απόγευμα
ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ