Περιοχές που για χρόνια ήταν σχεδόν αποκλειστικά εξαρτημένες από τη λιγνιτική δραστηριότητα, σήμερα σχεδιάζουν τον πλήρη μετασχηματισμό των οικονομιών και των κοινωνιών τους. Η συμμετοχή των νέων σε αυτή τη διαδικασία είναι αναγκαία για τη δημιουργία ενός βιώσιμου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου και βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της Δίκαιης Μετάβασης.
Με στόχο την ενδυνάμωση νέων της Δυτικής Μακεδονίας ώστε να αναλάβουν ενεργό δράση στις πολιτικές που θα επηρεάσουν τη ζωή τους, Green Tank και ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας – ΟΕΝΕΦ – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας συνδιοργάνωσαν το «Εργαστήριο Ενδυνάμωσης Νέων για τη Δίκαιη Μετάβαση». Το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε 26 – 27 & 28 Μαΐου στη Φλώρινα με τη συμμετοχή μιας μικρής ομάδας νέων 19 έως 32 ετών, οι οποίοι/ες εργάστηκαν πάνω στη διατύπωση των δικών τους αιτημάτων και προτάσεων για το μέλλον που οραματίζονται. Μέσα από ενημερωτικές διαλέξεις, συζητήσεις και συμμετοχικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες/ουσες εξοικειώθηκαν με τις νεότερες εξελίξεις γύρω από τη Δίκαιη Μετάβαση, ανέπτυξαν δεξιότητες συνηγορίας και συζήτησαν τρόπους αξιοποίησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με τους νέους και τις νέες να έχουν σχεδιάσει στην πράξη τη συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση της Δίκαιης Μετάβασης, ανοίγοντας δρόμους ανταλλαγής, συνεργασίας και διεκδίκησης.
«Η ιδέα γεννήθηκε ουσιαστικά μέσα από τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η Δίκαιη Μετάβαση. Ο ρόλος της Νεολαίας είναι βασικός ώστε η Μετάβαση να είναι πραγματικά Δίκαιη και να εξασφαλίσει ένα μέλλον για τη Δυτική Μακεδονία με την νεολαία μπροστά και δυναμικά!», δήλωσε ο Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας και Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας.
«Κατά τη διάρκεια αυτού του σεμιναρίου Ενδυνάμωσης Νέων για τη Δίκαιη Μετάβαση είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να έρθουμε σε επαφή με άλλους νέους των υπό μετάβαση περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και να συζητήσουμε τους προβληματισμούς και τις ιδέες μας. Με την καθοδήγηση του ΟΕΝΕΦ και του Green Tank αναλύσαμε σημαντικές έννοιες και διαστάσεις της Δίκαιης Μετάβασης και καταφέραμε να ακολουθήσουμε τα βήματα της συνηγορίας για να στήσουμε με σωστό τρόπο τη δική μας πρόταση για τη συμπερίληψη των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων» δήλωσε η συμμετέχουσα του εργαστηρίου Ραφαηλία Γεωργία Στιούκη – Καθηγήτρια αγγλικών, Διεθνολόγος.
«Στη διάρκεια του τριημέρου επιδιώξαμε να ενισχύσουμε τις δεξιότητες των νέων που συμμετείχαν στο εργαστήριο ώστε να διεκδικήσουν το μέλλον που οραματίζονται για τη Δυτική Μακεδονία. Ακούσαμε την αγωνία, το ενδιαφέρον και την ελπίδα τους και θα στηρίξουμε την υλοποίηση των ιδεών τους για μια πραγματικά βιώσιμη και δίκαιη μετάβαση», δήλωσε η Ιόλη Χριστοπούλου, διευθύντρια πολιτικής και συνιδρύτρια του Green Tank.
Κατά τη διάρκεια του διαδραστικού σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν πιο στοχευμένες συζητήσεις με την Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας, ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα για τα περιφερειακά ΜΜΕ και τον ρόλο τους στη Δίκαιη Μετάβαση καθώς και με τον πρώην Δήμαρχο Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη για το επιτυχημένο παράδειγμα συνηγορίας στη θέσπιση του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που διοχετεύει δημόσιους πόρους για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών της χώρας.
Εκ μέρους των συνδιοργανωτών συμμετείχαν:
ο Κωνσταντίνος Στεργίου, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας και Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας
η Ιόλη Χριστοπούλου, Διευθύντρια Πολιτικής και Συνιδρύτρια, The Green Tank
ο Νίκος Μάντζαρης, Αναλυτής Πολιτικής για την Ενέργεια και το Κλίμα και Συνιδρυτής, The Green Tank
η Έλενα Ψυλλάκου, Συνεργάτιδα Επικοινωνίας, The Green Tank