Οι δημόσιες συμβάσεις αποτελούν κρίσιμο πεδίο που αφορά κι επηρεάζει το επίπεδο των υπηρεσιών προς τους πολίτες, την ποιότητα των δημόσιων έργων και των κάθε είδους υποδομών, την ασφάλεια κρίσιμων εγκαταστάσεων, την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό, την ανάπτυξη της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αποτελούν συνεπώς αντικείμενο του δημόσιου τομέα που όμως άπτεται πολλών λειτουργιών και του ιδιωτικού και διέπεται από τους κανόνες της ποιότητας, της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας, της οικονομικότητας, της ανταγωνιστικότητας, αλλά και από τις αρχές της διαφάνειας, του δημοσίου συμφέροντος, της προστασίας του περιβάλλοντος, της χρηστής διοίκησης.
Διαδικασίες σύνθετες και πολύπλοκες, που απαιτούν ειδικές γνώσεις και επιβαρύνονται από τις γνωστές αδυναμίες, παθογένειες και στρεβλώσεις που χαρακτηρίζουν τη δημόσια διοίκηση, την απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και το χώρο της επιχειρηματικότητας.
Στην ελληνική πραγματικότητα είναι λίγο πολύ γνωστά και ειπωμένα τα σημεία που εμφανίζουν τα εντονότερα προβλήματα και χρήζουν περαιτέρω βελτιώσεων και είναι αυτά που επιδιώκει να εξελίξει και να επιταχύνει η συζητούμενη νομοθετική πρωτοβουλία.
Κομβικός, αναμφίβολα, είναι στην όλη υπόθεση ο ανθρώπινος παράγοντας, οι υπάλληλοι που υπηρετούν στο νευραλγικό αυτό αντικείμενο και δικαίως τους αφιερώνεται ένα σημαντικό μέρος του σ/ν, το οποίο αναφέρεται στη θέσπιση πλαισίου για την επαγγελματική κατάρτιση και πιστοποίησή τους, και την παροχή οικονομικών και άλλων κινήτρων (ταχύτερη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, δυνατότητα τηλεργασίας κ.α.), για τη διατήρησή τους αλλά και την αναβάθμιση των γνώσεων και ικανοτήτων τους. Στην ίδια κατεύθυνση, δημιουργείται «Μητρώο Επαγγελματιών Δημοσίων Συμβάσεων (Μ.Ε.ΔΗ.ΣΥ.)», με δύο υπο-μητρώα, και ορίζονται οι προϋποθέσεις εγγραφής των υπαλλήλων σε αυτά, ενώ, και τούτο είναι πολύ σημαντικό, προβλέπεται και η σύσταση Τμήματος Δημοσίων Συμβάσεων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Εξάλλου, θεμιτοί είναι οι στόχοι και εύστοχες οι παρεμβάσεις που επιχειρεί το σ/ν στον ν.4412/2016, στα στάδια προετοιμασίας και ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, με σκοπό την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών, την ελάφρυνση από την αχρείαστη γραφειοκρατία, και την απαλοιφή στρεβλώσεων, αλλά και στο πεδίο της έννομης προστασίας, για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ιδίως για την αποτροπή άσκησης παρελκυστικών προσφυγών, αν και είναι μάλλον υψηλό το ποσό των 1.500 ευρώ που ορίζεται ως ελάχιστο παράβολο για την άσκηση αίτησης αναστολής/ακύρωσης και θα πρέπει, πιστεύω, να επανέλθει στα αρχικά επίπεδα.
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνω την πρωτοβουλία για τη χάραξη Εθνικής Πολιτικής Ποιότητας και τη θέσπιση Μηχανισμού Διακυβερνητικής Πολιτικής, για την εναρμόνιση των Εθνικών Υποδομών Ποιότητας με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς απαιτήσεις. Είναι επιβεβλημένη μία εθνική προσπάθεια, με τη συνδρομή των επιμελητηρίων μας, του συνδέσμου βιομηχάνων και των εξαγωγέων μας, ώστε η Κυβερνητική Επιτροπή Ποιότητας και ο ΕΛΟΤ, με τη νέα ευέλικτη μορφή του, να καταγράψουν και να προωθήσουν τα ποιοτικά και πιστοποιημένα ελληνικά προϊόντα, μέσα από το Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο Πιστοποιήσεων και Ελέγχων.
Στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, και με αναγνωρισμένη πλέον την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει πιο παραγωγική και αυτάρκης, αποκτά ιδιαίτερη αξία να καταφέρουμε να καταστήσουμε τα made in Greece προϊόντα συνώνυμα της ποιότητας και της αξιοπιστίας.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει αναγνωρίσει ως ζήτημα ζωτικής σημασίας για την πορεία της χώρας τη διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης και ιδίως την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας και για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε πρότυπα, κανόνες, ποιοτικούς ελέγχους, πιστοποιήσεις. Παράλληλα, αυτή η διαδικασία αποτελεί και όρο του υγιούς ανταγωνισμού.
Το brand της Ελλάδας ανεβαίνει και πρέπει να αξιοποιήσουμε το μομέντουμ, πέρα από τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, τον πρωτογενή τομέα και τη διατροφή και σε άλλα εμπορεύσιμα αγαθά και να κλείσουμε επιτέλους την πληγή του εμπορικού ελλείματος
Σημειώνω, από τις άλλες διατάξεις του ν/σ, τις ρυθμίσεις για την ενίσχυση της προστασίας καταναλωτών με αναπηρία και την ανεμπόδιστη πρόσβασή τους σε προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και την αναγνώριση του δικαιώματος άσκησης συλλογικής αγωγής σε ενώσεις οι οποίες έχουν έννομο δικαίωμα να εκπροσωπούν τα συλλογικά συμφέροντα ατόμων με αναπηρίες
Αλλά και άλλες διατάξεις που επιλύουν ειδικά ζητήματα, όπως αυτή για το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων, το οποίο έτυχε ευρύτερης αποδοχής.
Στην τροπολογία για το μεταναστευτικό και την αναστολή στην υποβολή αιτήσεων ασύλου, σε συγκεκριμένο πεδίο και περιορισμένο χρόνο, έγινε εξαντλητική, νομική κυρίως, συζήτηση και λιγότερο πολιτική. Κι αυτό έγινε νομίζω σκόπιμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν μας λένε πως θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τις υπεραυξημένες μεταναστευτικές ροές. Όμως αυτή στάση τους δεν είναι καθόλου «ανέξοδη» για τα ίδια, αφού με τον τρόπο θυμίζουν στους πολίτες τις καταστάσεις που βιώσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ, με τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών και προσφύγων να βολτάρουν στην επικράτεια και τι ενδεχομένως να ξαναζούσαμε αν είχε την ευθύνη χειρισμού της κατάστασης μία «προοδευτική συγκυβέρνηση».
Για όλους τους παραπάνω λόγους υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο.
Βίντεο ομιλίας: