Με αναφορά στο πρώτο συνέδριο της Νέας Αριστεράς, που θα πραγματοποιηθεί 7-10 Νοεμβρίου, αλλά και την προσυνεδριακή συνέλευση της Νέας Αριστεράς Φλώρινας, ξεκίνησε η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς. «Έναν περίπου χρόνο από τη δημιουργία της Κ.Ο., ο απολογισμός μας είναι θετικός, μέσα και έξω από τη Βουλή. Ωστόσο, η ορατότητά μας δεν είναι ακόμα αρκετή, γι’ αυτό δημιουργούμε πολιτικά γεγονότα, όπως το Συνέδριο, το οποίο είναι απαραίτητο για να εκλεγούν τα νέα όργανα του κόμματος και να συμμετέχει η βάση στην παραγωγή των θέσεων».
«Σύνθημα της Νέας Αριστεράς, ‘η πολιτική επιστρέφει’. Θέλουμε ένα νέο παράδειγμα πολιτικής. Ασκούμε μια σοβαρή, προγραμματική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. Λέμε αυτό που πιστεύουμε και πιστεύουμε αυτό που λέμε, όπως είπε και ο Πρόεδρός μας, ο Αλέξης Χαρίτσης».
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι η Νέα Αριστερά μπορεί να θέσει τις προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου της ριζοσπαστικής Αριστεράς, γιατί «υπάρχει ένα πολιτικό κενό, ένα λαϊκό αίτημα να φύγει η κυβέρνηση της δεξιάς, το οποίο διογκώνεται. Κεντρικός μας στόχος είναι η δημιουργία ενός ‘μετώπου’ απέναντι στην ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού και της δεξιάς. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με όρους του δικομματικού, συναινετικού πλαισίου που μας έφερε στην οικονομική κρίση. Δεν μας ενδιαφέρουν κεντροαριστερά σενάρια τέτοιου τύπου, αλλά μια μαχητική Αριστερά, που μέσα από ένα αντι-νεοφιλελεύθερο και δημοκρατικό πρόγραμμα θα αντιστέκεται στις κυρίαρχες πολιτικές, αλλά παράλληλα θα διεκδικεί και τη διακυβέρνηση της χώρας».
Σε σχέση με τα παραπάνω, στάθηκε στα κομβικά σημεία, πάνω στα οποία μπορεί να στηθεί το εν λόγω ‘μέτωπο’. Το ζήτημα του μισθού και της αναδιανομής υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, περιορισμός των αγορών, ώστε το κράτος να αναλάβει την ευθύνη για την κοινωνική ευημερία, περιορισμός των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, αλλά με έλεγχο των δυνάμεων της αγοράς και της λογικής του κέρδους και βεβαίως εναντίωση στους πολεμικούς σχεδιασμούς και υπεράσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων. «Σύνθημά μας ‘ειρήνη τώρα, ειρήνη παντού’. Διπλωματία και πολιτική λύση σε όλα τα μέτωπα», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι αναγκαίος ένας παραγωγικός χώρος διαλόγου για ανασύνθεση της Αριστεράς. Πρέπει να μιλάμε με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια, συγκεκριμένα, με σαφήνεια, να παρεμβαίνουμε πολιτικά σε όλους τους θεσμούς, αλλά και στους δρόμους. Να κάνουμε το αδύνατον δυνατόν, ως κόμμα αγώνων, αλλά και διακυβέρνησης. Και να συνομιλήσουμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις, πρωτίστως της Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας. Αυτή είναι η Νέα Αριστερά, η ανανεωτική ριζοσπαστική Αριστερά της εποχής μας, η Αριστερά που χρειαζόμαστε», σημείωσε.
Έκανε εκτενή αναφορά στο Κείμενο Θέσεων της Νέας Αριστεράς, το οποίο ξεκινάει με ανάλυση της παρούσας συγκυρίας, με μείζον θέμα τον πόλεμο. Αναφέρεται επίσης στην κλιματική κρίση, που έχει αφεθεί στις δυνάμεις της αγοράς και οι πιο ευάλωτοι μένουν απροστάτευτοι, «εμείς το ζούμε εδώ στην περιοχή», τόνισε. Ενώ γίνεται λόγος και για την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και ανάλυση της κατάστασης των μνημονίων.
«Ειδικά σε σχέση με τα μνημόνια, ήταν ένα οικονομικό πρόγραμμα που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου, συγχρόνως όμως ήταν και ένα ιδεολογικό πρόγραμμα. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε ακόμα και σήμερα, ο κόσμος φοβήθηκε, για να φτάσουμε τελικά να έχουμε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών.
Την ίδια στιγμή, το αφήγημα της κυβέρνησης είναι ένα successstory. Ο κόσμος όμως ζει μιαν άλλη πραγματικότητα – έμμεσους φόρους που έχουν εκτοξευθεί, άμεσους φόρους που οι πλούσιοι γλιτώνουν και φυσικά τα φοβερά υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών. Πρέπει να απευθυνθούμε στον κόσμο για όλα αυτά, ο μαχητικός αριστερός λόγος είναι απαραίτητος για να αλλάξουν τα πράγματα για τη μεγάλη πλειοψηφία», παρατήρησε.
«Στο Κείμενο Θέσεων γίνεται επίσης αποτίμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνουμε κριτική και αυτοκριτική. Και εξηγούμε το λόγο που φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αφορμή είναι γνωστή, ήταν η εκλογή του Σ. Κασσελάκη, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση, όχι μόνο με την Αριστερά, αλλά ούτε και με την πολιτική.
Ωστόσο, το πρόβλημα προϋπήρχε. Στις εκλογές του 2019 ο λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 32%, το οποίο κακώς θεωρήθηκε δεδομένο και δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θα ‘πέσει’ σαν ώριμο φρούτο. Υπήρξε λανθασμένη στρατηγική από ‘τα πάνω’, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εγκολπώσει το μεσαίο χώρο, να αφήσει το ριζοσπαστικό του χαρακτήρα, κάτι που δημιούργησε σύγχυση και θολούρα στην πολιτική γραμμή. Άλλα φαινόμενα ήταν πχ ότι δεν συνεδρίαζαν οι οργανώσεις του κόμματος, απλώς επικύρωναν ειλημμένες αποφάσεις. Ενώ είχαμε και το θέμα του ‘μεσσιανισμού’, δηλαδή όποιος είχε μια άλλη άποψη από τον Πρόεδρο – ο οποίος ήταν η απόλυτη αρχή – θεωρούταν «προδότης» και «βαρίδι».
Έπρεπε τότε να φωνάξουμε πιο δυνατά. Παράδειγμα, στο συνέδριο του 2022, όταν αποφασίστηκε να ψηφίζεται ο Πρόεδρος από τη βάση, ‘αδιαμεσολάβητα’ και δίνοντας μόνο 2 ευρώ. Σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν είναι σωστό, αφού μπορεί να παρέμβει το σύστημα ή ένα άλλο κόμμα. Γι’ αυτό και στο καταστατικό της Νέας Αριστεράς προβλέπεται ότι ο Πρόεδρος θα εκλέγεται από το Συνέδριο, όπως και η Κεντρική Επιτροπή, η Επιτροπή Δεοντολογίας κτλ».
Για το ενδεχόμενο μελλοντικής συνένωσης δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει τέτοια προοπτική. «Το τοπίο είναι πολύ θολό. Τα αίτια της αποχώρησής μας δεν έχουν εκλείψει, ενώ την αριστερή ριζοσπαστική πολιτική δεν τη βλέπουμε σε κανένα υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είμαστε ανοιχτοί σε συμμαχίες και συνεργασίες, αρχικά σε κοινωνικό επίπεδο. Να σημειώσω όμως ότι σχετικές προτάσεις μας στη Βουλή για μια κοινή παρουσία με τα προοδευτικά κόμματα δεν έγιναν αποδεκτές».
Για το τι διαφορετικό θα φέρει η Νέα Αριστερά, η Γραμματέας της Κ.Ο. υπογράμμισε ότι σήμερα λείπει ένας αριστερός, ριζοσπαστικός λόγος, που είναι πιο απαραίτητος από ποτέ, με τις αντιθέσεις και τις ανισότητες τόσο οξυμένες. «Αυτό ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, έδινε μια ελπίδα στον κόσμο ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. Αυτή η ελπίδα πρέπει πάλι να δοθεί, πάλι από την Αριστερά. Είμαστε κάτι διαφορετικό, δεν θέλουμε να λογιζόμαστε ως ο ‘καλός’ ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στις τάξεις μας έρχονται άνθρωποι που δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ ή είχαν φύγει πολύ νωρίτερα. Απευθυνόμαστε και σε μια νέα γενιά που δεν βλέπει μπροστά της μέλλον. Είναι βαριά η ευθύνη και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο».
Συμφώνησε ότι αντιπολίτευση δεν υπάρχει, «τουλάχιστον οργανωμένη και κυρίως αξιωματική». «Απ’ την άλλη πλευρά, η Νέα Αριστερά ασκεί πολύ σοβαρή αντιπολίτευση, αλλά είμαστε η 6η τη τάξει Κ.Ο., οπότε μπορούν εύκολα να μας προσπερνάνε. Πρέπει μέσα στη Βουλή να κάνουμε κάποια ‘μέτωπα’ απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος, ενώ υποτίθεται ότι ομνύει στον ανταγωνισμό, στην πράξη αυτό δεν υπάρχει, παρατηρείται μια τάση συγκεντροποίησης, με καρτέλ σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Όταν όμως Βουλευτές της ΝΔ και Υπουργοί λένε ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση και είναι κρίμα, εγώ τους απαντάω ότι αυτό δεν ισχύει. Σχεδόν όλα τα νομοσχέδια τα ψηφίζουν μόνοι τους, διαβούλευση δεν κάνουν, δεν ακούν την αντιπολίτευση, την κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς, κανέναν. Υπάρχει όμως ιστορική ευθύνη, όλα αυτά καταγράφονται.
Μάλιστα, με αφορμή την τηλεθέρμανση, συνέστησα την προσοχή στους Βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αντιδρούν, επειδή πιέζονται από τις τοπικές κοινωνίες. Διότι ο αρμόδιος Υπουργός στη Βουλή ομνύει υπέρ των ΑΠΕ και κατά του φυσικού αερίου, τελικά όμως η κυβέρνηση αποφασίζει οι τηλεθερμάνσεις στη Δυτική Μακεδονία να γίνουν με φυσικό αέριο».
Για τον κόσμο που έχει απορρίψει την πολιτική, παρατήρησε το εξής: «Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος κουράστηκε και δεν θέλει να αγωνιστεί, αν όμως δεν ασχοληθεί με την πολιτική, θα ασχοληθεί η πολιτική μαζί του. Την ίδια ώρα, δίνει έναν αγώνα καθημερινό για την επιβίωσή του και δεν έχει και μέλλον. Άρα, δεν είναι επιλογή αν θα αγωνιστείς για τη ζωή σου, είναι ανάγκη. Απλά έχει επικρατήσει ο ατομικισμός, ο θατσερικός, δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχουν άτομα – άλλο ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στο Κείμενο Θέσεων της Νέας Αριστεράς. Κανείς όμως μόνος του δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα, παρά μόνο με συλλογική δράση. Η συναυλία για τα Τέμπη είχε τέτοια χαρακτηριστικά, υπήρχε νέος κόσμος, μια ευαισθησία, ακούστηκαν νέα συνθήματα, ο αγώνας για τα Πανεπιστήμια επίσης. Βλέπουμε κατά καιρούς τέτοια κινήματα να δημιουργούνται, μετά ‘κάθονται’, θέλουν μια πολιτική εκπροσώπηση. Γενικά υπάρχει κρίση πολιτικής εκπροσώπησης – και αυτό είναι θέμα της Αριστεράς να το ικανοποιήσει.
Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με την Π. Πέρκα να σχολιάζει τα αποτελέσματα της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές, αλλά και τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. «Ξεκινήσαμε από το μηδέν και στις ευρωεκλογές πήραμε 2.5%. Υπάρχουν κι άλλες αναγνώσεις φυσικά, προφανώς ο στόχος ήταν άλλος, ήμασταν όμως μια Κ.Ο. 6 μηνών, χωρίς χρηματοδότηση. Και δυστυχώς στις εποχές που ζούμε, αν τα κόμματα δεν έχουν λεφτά, δύσκολα κάνουν και εκλογές.
Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι ήταν μια καλή αρχή, με ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο, συσπειρώθηκε κόσμος. Δημοσκοπικά, θα δούμε πού θα πάει. Εμείς θα συνεχίσουμε, θα χτίσουμε το κόμμα μας όπως πρέπει, με αρχές, αξίες και λειτουργίες αριστερές και πιστεύω ότι στην πορεία η ορατότητά μας θα αυξηθεί».
Δείτε εδώ το video: