Στην «επικίνδυνη» πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στην «υποκρισία» των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το επίμαχο αυτό θέμα αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα.
Σχολίασε τις τοποθετήσεις των συνομιλητών της – και των εκ δεξιών, αλλά και των εξ αριστερών: «Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει γνώση της ιστορίας και του μακεδονικού ζητήματος. Για να μην αναφερθώ στον Ριζοσπάστη και στο ΚΚΕ εκείνης της εποχής. Θα αναφερθώ όμως στην ακροδεξιά πλευρά. Γνωρίζετε ότι 150 χώρες στον κόσμο είχαν αναγνωρίσει τη Βόρεια Μακεδονία ως Μακεδονία ‘σκέτο’; Όλοι εσείς οι μεγάλοι ‘πατριώτες’, έχετε υπόψη σας ότι στο ΠΓΔΜ το Μ δεν ήταν μακαρόνια, αλλά Μακεδονία;», σημείωσε γλαφυρά.
«Ως Βουλεύτρια Φλώρινας, γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία. Υπενθυμίζω ότι η σύνθετη ονομασία ήταν η εθνική μας ‘γραμμή’ – για να μην επεκταθώ στη σύσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τα εμπορικά σήματα, τα οποία είχαν εγκριθεί και κανείς δεν είχε φέρει αντίρρηση. Ή κάποια στρατιωτικά βιβλία, τα οποία αναφέρονται σε ‘μακεδονική γλώσσα’. Έχω τελειώσει στη Φλώρινα το δημοτικό σχολείο την εποχή της Χούντας και τότε ξέραμε ότι ήμασταν στο τριεθνές και λέγαμε ότι η Μακεδονία χωρίζεται γεωγραφικά σε τρία κράτη».
Συνεχίζοντας, τόνισε ποιο είναι το σημερινό επίδικο: το να ζουν αρμονικά οι λαοί, να υπάρχει συνανάπτυξη και να μην ξαναγίνουν τα Βαλκάνια η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Κι αυτό επιτυγχάνεται μέσω της «μεγαλειώδους Συμφωνίας των Πρεσπών», απ’ όπου άλλωστε έχει μείνει και η έκφραση «το πνεύμα των Πρεσπών». Κι όμως, όπως υπογράμμισε, «η κυβέρνηση – και ειδικά ο Πρωθυπουργός – δεν χάνει ευκαιρία να πει πόσο κακή ήταν η εν λόγω συμφωνία. Ενώ για εσωκομματικούς, μικροκομματικούς λόγους, εδώ και 5 χρόνια δεν έχει προχωρήσει στην κύρωση των Μνημονίων, τα οποία έχουν σαφείς όρους σε ό,τι αφορά στα σχολεία, στην εκπαίδευση, στα εμπορικά σήματα κτλ. Αλλά και η αντιπολίτευση σιωπά, αντί να πιέζει σύσσωμη την κυβέρνηση για την κύρωση των Μνημονίων».
Ειδικά για τα Μνημόνια Συνεργασίας, σχολίασε: «Tι μας λέει δηλαδή ο Πρωθυπουργός; ‘Οτι δεν τα έχει φέρει εδώ και πέντε χρόνια στη Βουλή προς κύρωση, επειδή γνώριζε εξαρχής ότι κάποτε θα κερδίσει η ακροδεξιά του VMRO και δεν θα τηρήσει τη Συμφωνία. Και τι ακριβώς έκανε η ελληνική κυβέρνηση; Η διακυβερνητική επιτροπή που είχε οριστεί δεν συνεδρίασε ποτέ, ποτέ δεν λειτούργησαν οι επιτροπές για τα βιβλία και τα εμπορικά σήματα, έτσι τα πράγματα δεν μπορούν και να εξελιχθούν. Υπάρχει πρόβλημα εφαρμογής της συμφωνίας – αλλά και από τις δύο πλευρές. Στην περιοχή μου οι πινακίδες ακόμα γράφουν ‘Σκόπια’ και ‘ΠΓΔΜ’… Πράγματι, σήμερα έχει επικρατήσει το εθνικιστικό, το ακροδεξιό κόμμα στη γείτονα χώρα. Εν τω μεταξύ όμως ξηλώθηκαν οι ετικέτες των αγαλμάτων στη Βόρεια Μακεδονία, ότι δηλαδή δεν είναι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, άρα η Ελλάδα παίρνει πίσω την Ιστορία της, άλλαξε συνταγματικά η ονομασία της χώρας και μάλιστα erga omnes», είπε χαρακτηριστικά η Βουλεύτρια Φλώρινας.
Ολοκληρώνοντας, η Π. Πέρκα σημείωσε τα εξής: «Αν θέλουμε να πάμε την περιοχή και τη χώρα εκατό χρόνια πίσω, αυτό γίνεται πολύ εύκολα με τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό, που κινδυνεύει να ‘σαρώσει’ οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος και ολόκληρη την Ευρώπη. Αν όμως για την επόμενη μέρα επιθυμούμε σταθερότητα, ειρήνη, συνανάπτυξη, πρόοδο, πολιτισμό και φιλία ανάμεσα στους λαούς, θα πρέπει, με διαφωνίες και με συμβιβασμούς, να σκύψουμε πάνω στο μακεδονικό ζήτημα και να δούμε αν τηρείται η Συμφωνία. Πράγματι, το VMRO την παραβιάζει. Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να την παρακολουθεί και να παρεμβαίνει; Οι συμφωνίες θέλουν επιτήρηση. Πρέπει λοιπόν να σκύψουμε χωρίς εθνικισμούς, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς μικροπολιτικά και εσωκομματικά συμφέροντα και η κυβέρνηση να υποστηρίξει επιτέλους τη Συμφωνία των Πρεσπών, να φέρει τα Πρωτόκολλα για κύρωση, να την παρακολουθεί και να πάμε μπροστά».
Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/4P5FgCErrOQ