Πραγματοποιήθηκε χθες, 2 Μαρτίου, από τον Μ. Όμιλο Σερβίων η εκδήλωση Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Σερβίων. Κύριος Ομιλητής ο Καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Στράτος Δορδανάς. Παρόντες δύο μέλη μιας εκπαιδευτικής Ομάδας Ιταλών, του Εράσμους, η οποία ομάδα ασχολείται ιδιαίτερα με την Ιστορία της Ευρώπης, και κυρίως με θέματα του β΄ Παγκοσμίου πολέμου, συγγράφοντας το έργο la memoria ke resta «Η μνήμη που μένει»
Έχουμε αναφέρει σε άλλη μας εκδήλωση πώς γνωριστήκαμε, πριν ένα χρόνο περίπου, αναπτύξαμε μια στενή θα έλεγα φιλία με συνεργασία στα θέματα της τοπικής μας ιστορίας, κυρίως στο θέμα του ολοκαυτώματος των Σερβίων, που ενδιαφέρει και τους δύο από διαφορετική πλευρά βέβαια, και χθες μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Στην εκδήλωση οι Εκπρόσωποι της Ομάδος των Ιταλών παρουσίασαν το παρακάτω μήνυμα:
«Θυμούμενοι τα γεγονότα του 1943, εμείς ως Ιταλοί, αισθανόμαστε την υποχρέωση να αναγνωρίσουμε τον πόνο που προκάλεσαν οι πράξεις μας. Οι σκέψεις μας πηγαίνουν με συγκίνηση και ντροπή στα θύματα, στις οικογένειές τους και στην πληγωμένη τους κοινότητα. Αυτή η μνήμη βαραίνει την καρδιά μας και μας ωθεί να κοιτάξουμε το παρελθόν με υπευθυνότητα, ώστε από τη μελέτη και τη μνήμη να γεννηθεί ο σεβασμός, η κατανόηση και ένα μέλλον ειρήνης μεταξύ των λαών μας».
Επιθυμία και ελπίδα όλων μας να συνεχίσουμε την φιλία και την συνεργασία μας για το καλό όλων μας.

























