“-Φάε νύφη και λίγο ζμι
– Καλά ειν’ και τα κομμάτια”
– Καλά ειν’ και τα κομμάτια”
{διάλογος πεθεράς-νύφης στην κοζάνη, γιατί η νύφη είχε ταράξει τους κεφτέδες και δεν θα έφταναν για όλους}
Αγαπημένο κοζανίτικο φαγητό {μετά τα κιχιά και τα γιαπράκια βεβαίως βεβαίως} με μπόλικη σάλτσα για μακροβούτια με το ψωμί.
Οι κεφτέδες με ζμι, γίνονταν συνήθως όταν το κρέας ήταν λίγο και η νοικοκυρά ετοίμαζε λίγη σάλτσα με το λάδι που τους τηγάνισε για να μπορέσουν να χορτάσουν.
Αυτοί οι κεφτέδες, είναι οι κλασσικοί. Χωρίς πολλά μπαχαρικά και διάφορα άλλα. Το κρεμμύδι και ο δυόσμος είναι αυτά που κάνουν τον αυθεντικό κεφτέ, τουλάχιστον στην κοζάνη και φυσικά το αλεύρωμα πριν το τηγάνι.
τι λες τωρα ετσι γινονται ρε?σοβαρεψου