εταιρεία Advent Technologies Holdings, Inc., εισηγμένη στο Nasdaq με σημαντική διεθνή παρουσία (αποτελεί την μετεξέλιξη μιας ελληνικής start-up από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας), η οποία σχεδιάζει επένδυση και στην Κοζάνη για την παραγωγή κυψελών πράσινου υδρογόνου, καλείται να πληρώσει 4,5 εκατ. ευρώ μετά από απόφαση διαιτησίας.
Η απόφαση, ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα και ήρθε ως αποτέλεσμα διαφωνίας βάσει της Συμφωνίας Αγοράς Μετοχών της 25ης Ιουνίου 2021 για την εξαγορά της SerEnergy και της FES από την Advent Technologies.
Η διαιτησία διεξήχθη στη Φρανκφούρτη σύμφωνα με τους Κανόνες Διαιτησίας του Γερμανικού Ινστιτούτου Διαιτησίας. Αντίδικος ήταν η εταιρεία FER fischer Edelstahlrohre GmbH (“FER”).
Η Advent Technologies έχει εκφράσει την πρόθεσή της να αμφισβητήσει την απόφαση. Η εταιρεία έδωσε εντολή στον νομικό της σύμβουλο να καταθέσει αίτηση στο Ανώτερο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης για την ακύρωση της διαιτητικής απόφασης. Ωστόσο, από τώρα, η εταιρεία δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το αποτέλεσμα της προσφυγής.
Αυτή η νομική εξέλιξη θα μπορούσε να έχει οικονομικές επιπτώσεις για την Advent Technologies, η οποία έχει συσταθεί στο Delaware και έχει την έδρα της στη Βοστώνη.
Η επένδυση στην Κοζάνη
Σε πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνων σύμβουλος της Αdvent Technologies, Δρ. Βασίλης Γρηγορίου ανέφερε ότι περιμένει την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών για την υλοποίηση της επένδυσης στην Κοζάνη, μετά την δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων της ελληνική θυγατρικής, που αποτελούσε μια εκκρεμότητα σε ότι αφορά τον φάκελο της εταρείας.
Ο κ. Γρηγορίου δήλωσε ότι «από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών ανάψει το “πράσινο φως”, μπορούμε να ξεκινήσουμε από αύριο την υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η εταιρεία θα επιδιώξει επιπλέον χρηματοδότηση» προκειμένου να καλύψει το επενδυτικό της πλάνο των 64 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία Advent έχει αγοράσει τις απαραίτητες εκτάσεις στην Κοζάνη, όπου προβλέπεται να αναπτύξει τις κτιριακές της εγκαταστάσεις ενώ έχει προχωρήσει και στην πρόσληψη ορισμένων ειδικοτήτων επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού. Η νέα μονάδα παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 650 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος 6 ετών για καταρτισμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Η ελληνική θυγατρική και ο ισολογισμός του 2023
Η ελληνική θυγατρική ονομάζεται Advanced Energy Technologies Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Έρευνας & Ανάπτυξης Υλικών & Προϊόντων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Συναφών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, το διακριτικό τίτλο Advent Technologies.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2023 που δημοσιοποίησε τον περασμένο Ιούνιο ο κύκλος εργασιών της εταιρείας είναι μόλις 526 χιλιάδες ευρώ, μάλιστα μειωμένος από 1,049 εκατ. ευρώ το 2022.
Το καθαρό αποτέλεσμα είναι ζημιές 532 χιλιάδες ευρώ από πολύ μεγαλύτερες ζημιές 3,611 εκατ. ευρώ το 2022.
Η μητρική εταιρεία έχει επενδύσει στη θυγατρική περίπου 20 εκατ. ευρώ.
www.financialreport.gr