[ad_1]
Υπομονή και υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού συνιστούν οι ειδικοί εν όψει της διαφαινόμενης έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού σε Ευρώπη και Αμερική.
Συγκεκριμένα, μια ιδιαίτερα περίπλοκη και χρονοβόρα μάχη με τον κορωνοϊό περιέγραψε για το άμεσο μέλλον, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, Δρ. Τζέφρι Σέιμαν.
«Θα μας πάρει δύο χρόνια να επιστρέψουμε…»
«Νομίζω πως θα μας πάρει δυο χρόνια μέχρι να επιστρέψουμε πιθανότατα στις παλιές μας συνήθειες» σημείωσε ο επικεφαλής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, Δρ. Σέιμαν.
«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην επιστρέψουμε σε αυτό που θυμόμαστε ως κανονικότητα πριν την πανδημία, προτού τα πράγματα σταθεροποιηθούν. Και θα χρειαστούμε ακόμη ένα με δυο χρόνια μέχρι να πειστούμε πως είμαστε πραγματικά ασφαλείς», πρόσθεσε.
Πώς λειτουργεί η ανοσία στην περίπτωση του κορωνοϊού
Ο Δρ. Σέιμαν όμως εξήγησε τους λόγους που η περιβόητη «ανοσία της αγέλης» για την οποία συζητούμε πολύ από την έναρξη της πανδημίας δεν μπορεί να σημαίνει αυτό που πιστεύαμε. Όπως είπε, ενώ ορισμένοι ιοί όπως η ανεμοβλογιά, δεν παρουσιάζουν περιστατικά επαναμόλυνσης, υπάρχουν και άλλοι, όπως η γρίπη, απέναντι στην οποία δεν προκύπτει μόνιμη ανοσία.
«Δυστυχώς, ο COVID-19 μοιάζει περισσότερο με τη γρίπη και όχι με την ανεμοβλογιά. Νέες μεταλλάξεις θα προκύπτουν συνεχώς που θα μολύνουν ανθρώπους που είτε έχουν νοσήσει, είτε έχουν εμβολιαστεί. Άρα η ανοσία που θα έχουμε από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό θα είναι προσωρινή και θα χρειαζόμαστε συνεχείς εμβολιασμούς τα επόμενα χρόνια» λέει ο Σέιμαν.
Γιατί ανησυχεί τόσο τους ειδικούς η μετάλλαξη Δέλτα
Ο καθηγητής του αμερικανικού πανεπιστημίου όμως, διευκρινίζει και τους λόγους που ανησυχεί η μετάλλαξη Δέλτα. Από τη μία περιγράφει εκείνο που όλοι γνωρίζουμε πλέον, πως η παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτική από όλες όσες απαντήσαμε ως σήμερα και από την άλλη, εξηγεί την ιδιότητά της να προκαλεί επαναμολύνσεις.
«Έχει δηλαδή την ιδιότητα που αποκαλούμε “ανοσιακή διαφυγή”. Κι αυτή η “ανοσιακή διαφυγή” δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα προκαλέσει σοβαρή νόσηση, σημαίνει όμως πως πολύ περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν να κολλήσουν και να τη μεταδώσουν σε άλλους, που είτε δεν είχαν εκτεθεί στον ιό ή δεν έχουν εμβολιαστεί. Κι αυτοί είναι που έχουν το μεγαλύτερο ρίσκο να νοσήσουν βαριά από τον ιό» σημειώνει.
Δεν είναι τυχαίο πως δύο κράτη με ιδιαίτερα προωθημένη εμβολιαστική κάλυψη, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία βρίσκονται αντιμέτωπα με μια νέα έξαρση του κορωνοϊού. Μάλιστα, σήμερα το Τελ Αβίβ έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προχωρήσει σε τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου, σε πολίτες με αδύναμο ανοσποιητικό.
Αναπόφευκτο το τέταρτο κύμα της πανδημίας
Όλοι οι παραπάνω λόγοι και κυρίως το δεδομένο πως η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι κυρίαρχη ως τα τέλη του καλοκαιριού, οδηγούν τον Τζέφρι Σέιμαν στο συμπέρασμα πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι αναπόφευκτο.
Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για μέτρα με τα οποία θα καθυστερήσουμε την έλευση του τέταρτου κύματος, θεωρώντας την «άφιξή» του κάτι περισσότερο από δεδομένη.
«Αχτίδα αισιοδοξίας» οι εμβολιασμοί
Ωστόσο, ο Δρ. Σέιμαν σημειώνει πως «μια αχτίδα αισιοδοξίας θα προκύψει μόνο εάν έχουμε μεγάλα ποσοστά εμβολιασμών. Σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά σοβαρής νόσησης, ο ρυθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι θα είναι λιγότεροι».
Ο Αμερικανός συνέστησε στους Έλληνες, μέσω του δελτίου του ΣΚΑΪ να εμβολιαστούν με ταχύτερους ρυθμούς στο άμεσο μέλλον. Όπως είπε «αυτοί που έχουν εμβολιαστεί δεν πρόκειται να νοσήσουν σοβαρά στα ίδια ποσοστά με αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι αρκετά προστατευμένοι».
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το emvolio.gov.gr έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 9.233.521 εμβολιασμοί. Τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έχουν πραγματοποιήσει 5.246.110 πολίτες, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι ως και σήμερα 4.258.610 πολίτες.
Πηγή: iefimerida.gr