Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κύρωση ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
Η κ. Βέττα ανέδειξε τη μεγάλη καθυστέρηση στην υιοθέτηση της οδηγίας -που ήταν έτοιμη για ενσωμάτωση ήδη από το 2019- γεγονός που την καθιστά σε μεγάλο βαθμό, ξεπερασμένη. Επίσης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει ασύγγνωστη ολιγωρία στην υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» που είχε εκπονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, το οποίο παραμένει ακόμα στα συρτάρια.
Έπειτα, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενέργειας, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Στη συνέχεια, έκανε ειδική μνεία στο νομοσχέδιο που «ρυθμίζει» τις δομές και τους μηχανισμούς απολιγνιτοποίησης το οποίο ανέβηκε σε διαβούλευση, μόλις για μια εβδομάδα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ας αφήσουμε, για την ώρα, την κριτική που μπορεί να γίνει για τις πολυδαίδαλες, πολυδάπανες και γραφειοκρατικές δομές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο και το αυξημένο κόστος για την πλήρωση των θέσεων που θα καλυφθούν. Ας αφήσουμε τις αποφάσεις για τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης και την απόδοσή τους στις λιγνιτικές περιοχές, όπως και για τις αποκαταστάσεις εδαφών. Θα τα συζητήσουμε όταν έρθει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή.
Μόνο τούτο να πω: Το γεγονός ότι 2 χρόνια μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για παύση λειτουργίας των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, δεν έχουμε ακόμη δομή παρακολούθησης, μελέτης, εποπτείας, σχεδιασμού και τήρησης των όρων, μπορεί να εκληφθεί ως απαύγασμα επιτελικότητας;
Είναι οργανωμένη μια κυβέρνηση που θα φτιάξει μια δομή -περίπου στις αρχές του 2022- για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023;
Ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους οι συμπολίτες μας».
Τέλος, η Βουλευτής, έκανε ειδική αναφορά στις ενεργειακές κοινότητες, τονίζοντας ότι σε αντίθεση με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, παράλληλα, έχει δεσμευτεί προγραμματικά για την παραγωγή του 50% του ρεύματος από ενεργειακές κοινότητες, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η κυβέρνηση αδιαφορεί και βάζει συνεχώς οικονομικά και θεσμικά προσκόμματα στη λειτουργία τους.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι η δυσαρέσκεια και η αυξανόμενη αποδοκιμασία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης «θα αποκτήσει πολιτικό πρόσημο και θα διοχετευτεί στις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον αναδιανεμητικό και αναπτυξιακό ρόλο του Δημοσίου, την ενίσχυση των ουσιαστικών πράσινων μέτρων, την δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση σε ένα καθαρότερο μέλλον που θα συμπεριλαμβάνει όλες και όλους.»