Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία συνυπογράφεται από 43 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., με θέμα: «Η ολιγωρία της κυβέρνησης στο ζήτημα των δασικών χαρτών σε συνδυασμό με την προχειρότητα και την διχογνωμία των αρμόδιων Υπουργείων δημιουργεί γραφειοκρατία, διοικητικό φόρτο και οικονομικό κόστος για τους ιδιοκτήτες αγροτικών ακινήτων».
Η ερώτηση αναδεικνύει, αρχικά, το ζήτημα με τις απαιτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών των περιφερειακών Διευθύνσεων Δασών, σε ιδιοκτήτες αγροτικών ακινήτων σε όλη την χώρα, για κατάθεση εγγράφων που να αποδεικνύουν ότι οι ιδιοκτησίες τους δεν είναι δασικές.
Παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις όπου υπάρχουν απαιτήσεις που εκφεύγουν των απαιτούμενων δικαιολογητικών, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση, ταλαιπωρία και κόστος στους ιδιοκτήτες.
Παράλληλα, στην ερώτηση τίθεται το ζήτημα της διάστασης των αποφάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το πρώτο, δια της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών, στις 3.9.20, θέσπιζε ότι δεν απαιτούνταν η υποχρέωση κατάρτισης τοπογραφικού διαγράμματος στις συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς ενώ το δεύτερο, στις 18.5.21, όριζε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να υπάρχουν τα παραπάνω συνοδευτικά έγγραφα.
Επίσης, το πάγωμα και η ακύρωση της διαδικασίας ανάρτησης Δασικών Χαρτών (όπως και του Δασολογίου και του Κτηματολογίου), που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ., έχει οδηγήσει στην διαιώνιση ενός στρεβλού καθεστώτος, όπου δεν αποσαφηνίζονται οι ιδιοκτησίες και αποτρέπεται, τόσο η αξιοποίηση και η παραγωγική ενδυνάμωση της περιφέρειας, όσο και η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, με την νέα αναστάτωση στους ιδιοκτήτες αγροτικών ακινήτων, αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι μεθοδεύσεις και οι μικροπολιτικές δεσμεύσεις στελεχών της ΝΔ, ακόμα και της Π.Ε. Κοζάνης, περί διευθέτησης του ζητήματος των δασικών χαρτών, είναι ένα μεγαλειώδες ψέμα.
Τέλος, τίθενται τα ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς:
1. Πως θα αντιμετωπίσετε την εκ διαμέτρου αντίθετη απαίτηση των αρμοδίων διευθύνσεων των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τις συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς;
2. Πότε θα προχωρήσετε στην ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών οι οποίοι θα πρέπει οριστικοποιηθούν για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το Δασολόγιο;
3. Πότε θα αποφασίσετε να επισπεύσετε την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, να λάβετε όλα τα μέτρα προστασίας των μικροϊδιοκτητών για να σταματήσει επιτέλους ο καιροσκοπισμός πάνω σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, που ταλαιπωρεί τη χώρα μας με τις συνεχείς παλινδρομήσεις από τις απαρχές της;
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τoυς κ.κ. Υπουργούς:
Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Θέμα: «Η ολιγωρία της κυβέρνησης στο ζήτημα των δασικών χαρτών σε συνδυασμό με την προχειρότητα και την διχογνωμία των αρμόδιων Υπουργείων δημιουργεί γραφειοκρατία, διοικητικό φόρτο και οικονομικό κόστος για τους ιδιοκτήτες αγροτικών ακινήτων»
Το τελευταίο διάστημα δημιουργείται μια μεγάλη αναστάτωση σε ιδιοκτήτες αγροτικών ακινήτων σε όλη την επικράτεια, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειακών Διευθύνσεων Δασών, με έγγραφά αιτήματά τους, τους καλούν να καταθέσουν τις διοικητικές πράξεις που αποδεικνύουν ότι οι ιδιοκτησίες τους δεν είναι δασικές ώστε να αναμορφωθούν οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν σχεδόν ένα χρόνο πριν.
Σύμφωνα με καταγγελίες, σε αυτή την δόκιμη και αναγκαία διαδικασία, ζητούνται και έγγραφα που εκφεύγουν των αναγκαίων απαιτήσεων και δικαιολογητικών. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγροτική κοινωνία και όχι μόνο, καθώς προκύπτει μια υπερβολική γραφειοκρατία και ένα επιπλέον διαχειριστικό και οικονομικό κόστος.
Οι συμβολαιογράφοι, στους οποίους καταφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι, αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι διογκούμενο ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώνονται σε ενέργειες ακόμα και για εκτάσεις, των οποίων η πραγματική αξία δεν δικαιολογεί τη σπατάλη τόσο χρόνου και κόστους, όπως και τόσο εξαντλητικές διαδικασίες.
Η κατάσταση περιπλέχτηκε μετά και την αποδοχή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικής απόφασης του Ν.Σ.Κ. με αριθ. 128/2021, σύμφωνα με την οποία, όλες οι συμβολαιογραφικές πράξεις απαιτούν όλες τις διατυπώσεις που προβλέπουν οι παρ. 4 και 5 του άρθρου 20 του ν. 3889/2010, δηλ. πιστοποιητικά από τη Δασική Υπηρεσία, τοπογραφικά ή βεβαιώσεις.
Οι ως άνω διατυπώσεις απαιτούνται, πλέον, ακόμα και στις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς. Ειδικότερα, με το υπ. αριθ. Πρωτ. 20303/18-5-2021 έγγραφο της Β’ Δ/νσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαμηνύεται ότι «δεν επιτρέπεται να μετεγγράφονται πράξεις στα οικεία υποθηκοφυλακεία χωρίς τη συνοδεία των προαναφερόμενων διατυπώσεων.»
Η παραπάνω απόφαση είχε ως συνέπεια την ακύρωση στην πράξη της υπ. αριθ. 54730/2468/3-9-2020 Εγκυκλίου της Δ/νσης Προστασίας Δασών, του εφ ύλης αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία δεν απαιτούνταν η υποχρέωση κατάρτισης τοπογραφικού διαγράμματος στις συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς.
Παρατηρούμε μια διαδικασία παλινδρόμησης η οποία φανερώνει έλλειψη σχεδιασμού και απουσία συντονισμού με οδυνηρά αποτελέσματα για τους πολίτες, φόρτο εργασίας και εμπλοκή στους επαγγελματίες, κωλυσιεργία στις κοινωνικές και παραγωγικές διαδικασίες, στοιχεία που αναδεικνύουν τελικά και την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Παράλληλα, εκφράζεται η εκτίμηση κι ο φόβος, ότι η κατάσταση αυτή επιδρά αρνητικά σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται από κάθε κατεύθυνση για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της υπαίθρου και ακόμα περισσότερο των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών μας.
Το οξύμωρο είναι ότι αυτό συμβαίνει στον ίδιο χρόνο κατά τον οποίο στελέχη της ΝΔ περιδιαβαίνουν την περιφέρεια διατυμπανίζοντας ότι τα βάσανα των πολιτών, τα οποία σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες, τελείωσαν, καθώς καλλιεργείται η πεποίθηση ότι κατάφεραν να ακυρωθούν οι δασικοί χάρτες.
Η αλήθεια είναι ότι η αλλαγή διακυβέρνησης σήμανε το πάγωμα της προόδου των δασικών χαρτών. Η διακοπή της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών της χώρας αποκτά και θεσμικό χαρακτήρα, καθώς με το άρθρο 48 του Ν.4685/2020, ακυρώθηκαν ουσιαστικά όλοι οι δασικοί χάρτες για να «αναμορφωθούν» και να αναρτηθούν εκ νέου ενώ οι μελέτες που ολοκληρώνονταν στο τέλος του 2019 μπήκαν στα συρτάρια.
Είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι τελειώνουν οι εκκρεμότητες με το κτηματολόγιο με μια καλή κατάληξη για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και ότι οι δασικοί χάρτες οι οποίοι δημιουργούσαν αμφισβητούμενες ζώνες στις ιδιοκτησίες τους τέθηκαν οριστικά στο περιθώριο.
Στην πραγματικότητα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, εξ αιτίας της προσωρινής κατάργησης των δασικών χαρτών. Η υπόθεση τόσο των δασικών χαρτών όσο και του Κτηματολογίου πήγε πίσω, αφού η σύνταξη του Κτηματολογίου που είναι και συνταγματική επιταγή αλλά και δέσμευση της χώρας μας έναντι της ΕΕ, δεδομένου ότι είμαστε η μόνη χώρα χωρίς κτηματολόγιο, έχει ματαιωθεί.
Παράλληλα, η ακύρωση των κυρωμένων δασικών χαρτών, που καλύπτουν περίπου το 45% των δασικών χαρτών της Ελλάδας, προκάλεσε την επίκριση της Πανελλήνιας Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), η οποία ανέφερε ότι: «Ουσιαστικά στο θέμα των Δασικών Χαρτών επιστρέφουμε στο «σημείο μηδέν» (δέκα χρόνια πίσω) και ακυρώνεται η μέχρι σήμερα προσπάθεια των συναδέλφων και της Δασικής Υπηρεσίας.»
Η κυβέρνηση από τη μια παγώνει τους δασικούς χάρτες, καθησυχάζει τους πολίτες και διατυμπανίζει ανεύθυνα και προκλητικά, ότι τους γλύτωσε από το «βάσανο» των δασικών χαρτών και από την άλλη αν δεν υποχρεώνει, επιτρέπει τις υπηρεσίες και την κρατική γραφειοκρατία να τους ταλαιπωρεί απαιτώντας επιπλέον έγγραφα και τοπογραφικά για κάθε συμβολαιογραφική πράξη και όχι μόνο.
Επειδή επιταγή του συντάγματος μας ήδη από το 1975 είναι ότι το κράτος οφείλει να προστατεύει τα δάση και να αναλάβει την ευθύνη για τη σύνταξη δασικών χαρτών ως προαπαιτούμενο μάλιστα και για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου.
Επειδή είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς κτηματολόγιο και γνωρίζουμε, ότι χωρίς κτηματολόγιο υποσκάπτεται κάθε δυνατότητα χωροταξικού σχεδιασμού.
Επειδή η διάλυση κτηματολογίου και δασολογίου αποτελούν την κερκόπορτα της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και μια συνθήκη που επιφέρει άπειρα δεινά στους ιδιοκτήτες ακινήτων και κυρίως τους μικροϊδιοκτήτες.
Επειδή η απαίτηση τόσων διατυπώσεων για μια πράξη αποδοχής για μικροϊδιοκτήτες σημαίνει δυσανάλογο κόστος με την πραγματική αξία των ακινήτων να είναι μικρότερη των δαπανών ειδικά σε απομακρυσμένες ή υποβαθμισμένες περιοχές
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Πως θα αντιμετωπίσουν την εκ διαμέτρου αντίθετη απαίτηση των αρμοδίων διευθύνσεων των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τις συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς;
- Πότε θα προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών, οι οποίοι θα πρέπει οριστικοποιηθούν για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το Δασολόγιο;
- Πότε θα αποφασίσουν να επισπεύσουν την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, να λάβουν όλα τα μέτρα προστασίας των μικροϊδιοκτητών για να σταματήσει επιτέλους ο καιροσκοπισμός πάνω σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, που ταλαιπωρεί τη χώρα μας με τις συνεχείς παλινδρομήσεις από τις απαρχές της;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βέττα Καλλιόπη
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Γκαρά Αναστασία
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραϊτης Θάνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος