Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα επισκέφθηκε τους Πύργους και το Μεσόβουνο, όπου συναντήθηκε με μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου και καλλιεργητές, ενώ κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των μηλοπαραγωγών της Εορδαίας και του Βερμίου»
Στις συναντήσεις συζητήθηκε το πρόβλημα με τις μηλοκαλλιέργειες, αλλά και με άλλα προϊόντα, όπως κεράσια, ροδάκινα και νεκταρίνια, καθώς η περσινή παραγωγή, είτε μένει αδιάθετη, είτε διατίθεται σε τιμές κάτω του κόστους, το οποίο ήταν ιδιαίτερα υψηλό λόγω των αυξημένων εξόδων σε μια σειρά παραγόντων που αφορούν την αγροτική παραγωγή (λιπάσματα, πετρέλαιο, εργατικά, μεταφορικά κλπ).
Ήδη από το καλοκαίρι, οι αγρότες έχουν γνωστοποιήσει το πρόβλημα, ζητώντας έκτακτη ενίσχυση, κάλυψη των εξόδων τους και αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών ενώ, έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση στο ΥΠ.Α.Α.Τ. για αυτό το θέμα στις αρχές Οκτωβρίου.
Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη, αντιθέτως μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις και καθησυχαστικές δηλώσεις, την ίδια ώρα που μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκαν, για το ίδιο θέμα, έκτακτες ενισχύσεις σε καλλιεργητές σε άλλο μέρος της χώρας.
Επισημάνθηκε, δε, ότι ακόμα και αν ισχύσουν οι διαρροές για την ενίσχυση των πληγέντων με 300 ευρώ ανά στρέμμα, το διατιθέμενο ποσό θα καλύψει μόνο ένα μέρος των απολεσθέντων εσόδων, γεγονός που θα οδηγήσει οριστικά τους αγρότες σε απόγνωση και την περιοχή σε αποεπένδυση και μαρασμό.
Παράλληλα, η συζήτηση επεκτάθηκε στο μέλλον της περιοχής, καθώς εκφράστηκε προβληματισμός για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του αγροτικού κόσμου.
Η κ. Βέττα τόνισε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να αντιμετωπίσει, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, με δικαιοσύνη τους αγρότες της περιοχής και να καλύψει στο 100% την ζημιά από την αδιάθετη παραγωγή καθώς και την πώληση σε τιμές κάτω του κόστους, ενώ παράλληλα πρέπει να εντείνει τους ελέγχους στους χονδρέμπορους και να εξορθολογήσει το δίκτυο που εκτείνεται από το χωράφι έως τον καταναλωτή.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κωλυσιεργία, η αδιαφορία και ολιγωρία της κυβέρνησης είχαν διαφανεί ήδη από την συνάντηση του Οκτωβρίου, όπου ο Υπουργός είχε αναλωθεί σε γενικές υποσχέσεις, όπως και από την απάντηση του στην ερώτηση που είχε καταθέσει στις 26 Σεπτεμβρίου, όπου απουσίαζαν οι δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα.
Επίσης, η Βουλευτής, τόνισε ότι η περιοχή παρουσιάζει μεγάλη ζωτικότητα, με υψηλούς δημογραφικούς δείκτες και χρήζει ειδικής στήριξης, ειδικά στο πλαίσιο της βίαιης και πρόχειρης απολιγνιτοποίησης.
Τέλος, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα ζητώντας, για μία ακόμη φορά, την ενίσχυση των αγροτών της Εορδαίας και του Βερμίου.
Στην ερώτηση, τίθενται τα εξής ζητήματα:
1. Πότε θα αποζημιώσετε τους μηλοπαραγωγούς της Εορδαίας και του Βερμίου, αλλά και τους άλλους καλλιεργητές (ροδάκινων, νεκταρινιών και κερασιών) που πλήττονται από αυξημένα κόστη και τις χαμηλές τιμές;
2. Θα υιοθετήσετε τις προτάσεις τους για καταβολή έκτακτης αποζημίωσης ανά στρέμμα, έκτακτη ενίσχυση για κάλυψη των πάγιων αναγκών σε ρεύμα και αναλώσιμα, αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων για το 2023;
3. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έλεγχοι στα τιμολόγια αγοράς των προϊόντων από τους χονδρέμπορους;
Επισυνάπτεται η κοινοβουλευτική ερώτηση.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τονΥπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: «Άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των μηλοπαραγωγών της Εορδαίας και του Βερμίου»
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της χώρας είναι πασίγνωστα καθώς οι χαμηλότατες προσφερόμενες τιμές αγοράς των προϊόντων τους, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής δημιουργούν ένα σκηνικό απόγνωσης για τους καλλιεργητές.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι ατελέσφορες καθώς δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με ένα ολιστικό και αποτελεσματικό τρόπο, μιας και οι παρεμβάσεις της είναι ισχνές, καθυστερημένες και αποσπασματικές.
Στην Π.Ε. Κοζάνης, ειδικότερα, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ειδικά με τους μηλοπαραγωγούς, αλλά και τους παραγωγούς ροδάκινων, νεκταρινιών και κερασιών. Συγκεκριμένα, την ώρα που για τα μήλα το κόστος παραγωγής ανερχόταν στα 0,35 ευρώ το κιλό, οι χονδρέμποροι προσέφεραν τιμές αγοράς από 0,08 – 0,20 ευρώ το κιλό ενώ, παράλληλα, οι αγορές του εξωτερικού παρέμεναν κλειστές.
Σε αυτά τα προβλήματα το αρμόδιο Υπουργείο, παρά την έγκαιρη επισήμανση από τους αρμόδιους φορείς, τους παραγωγούς και τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., έμεινε αμέτοχο. Σε συνάντηση, δε, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα, υπήρξαν γενικόλογες υποσχέσεις ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες για την ουσιαστική αντιμετώπιση της λύσης.
Ο Υπουργός, δε, σε απάντηση κοινοβουλευτικής μου ερώτησης για το θέμα στις 30.09.22, όπου προωθούσα τα αιτήματα των παραγωγών που είχε συγκεντρώσει ο Δήμαρχος Εορδαίας, δεν δεσμεύτηκε για την άμεση εξεύρεση λύσης που θα αντιμετώπιζε καθολικά το ζήτημα των μηλοπαραγωγών.
Σήμερα, ενώ έχουν περάσει πάνω από 5 μήνες από την εμφάνιση του προβλήματος, δεν έχουν υπάρξει παρά μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις και καθησυχαστικές δηλώσεις, γεγονός που φέρνει στους αγρότες της περιοχής τις δυσάρεστες αναμνήσεις από τις καθυστερήσεις άνω των 15 μηνών για την αποζημίωση των κερασιών από τους παγετούς.
Την ώρα που υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις στην αποζημίωση των αγροτών της περιοχής, αλλά και όλης της Ελλάδας, το Υπουργείο ανακοινώνει ενίσχυση de minimis 300 ευρώ το στρέμμα στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς για την ανάσχεση της μείωσης του εισοδήματος λόγω αδιάθετων σοδειών.
Η -θεμιτή, αλλά αποσπασματική και ατελέσφορη- ενίσχυση των αγροτών μόνο μιας περιοχής- εξόργισε τους υπόλοιπους αγρότες καθώς μπορεί να ερμηνευτεί μόνο με δύο τρόπους: είτε υπήρξε πολιτική βούληση για την στήριξη μόνο μιας περιοχής, είτε η κυβέρνηση, δρώντας με πελατειακούς και προεκλογικούς όρους επιθυμεί να κρατά δέσμιους τους αγρότες της χώρας μέχρι να καταβληθεί η όποια ενίσχυση.
Ό,τι από τα δύο και αν ισχύει, η καθυστέρηση, η παραπλάνηση και η αδιαφορία παραμένει. Αποδεικνύεται, επίσης, για μια ακόμη φορά, ότι η Δυτική Μακεδονία και οι άνθρωποί της δεν συνιστούν προτεραιότητα.
Την ίδια ώρα, οι καλλιεργητές στα χωριά Πύργους, Μεσόβουνο, Ανατολικό, Κομνηνά, Μηλοχώρι, Φούφα και Εμπόριο, βλέπουν να τρέχουν οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, το κόστος ρεύματος, τα γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα, οι ασφαλιστικές εισφορές και τα εργατικά.
Απαιτούν – με νέο υπόμνημα του Οικείου Δήμου- σαφείς λύσεις για το πρόβλημα με: καταβολή έκτακτης αποζημίωσης ανά στρέμμα, έκτακτη ενίσχυση για κάλυψη των πάγιων αναγκών σε ρεύμα και αναλώσιμα, αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων για το 2023.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και το ενδεχόμενο της αποζημίωσης με 300 ευρώ ανά στρέμμα δεν επαρκεί για τους αγρότες της Εορδαίας και του Βερμίου αφού το καλλιεργητικό κόστος είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με ομόλογες καλλιεργητικές περιοχές.
Επειδή οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας και, εν προκειμένω, οι μηλοπαραγωγοί, αλλά και οι παραγωγοί νεκταρινιών και ροδάκινων, πλήττονται από τα δυσθεώρητα έξοδα και τις χαμηλότατες προσφερόμενες χονδρεμπορικές τιμές,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Πότε θα αποζημιώσει τους μηλοπαραγωγούς της Εορδαίας και του Βερμίου, αλλά και τους άλλους καλλιεργητές (ροδάκινων, νεκταρινιών και κερασιών) που πλήττονται από αυξημένα κόστη και τις χαμηλές τιμές;
- Θα υιοθετήσει τις προτάσεις τους για καταβολή έκτακτης αποζημίωσης ανά στρέμμα, έκτακτη ενίσχυση για κάλυψη των πάγιων αναγκών σε ρεύμα και αναλώσιμα, αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων για το 2023;
- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έλεγχοι στα τιμολόγια αγοράς των προϊόντων από τους χονδρέμπορους;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Βέττα Καλλιόπη