Κ. Βέττα, έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας ενεργειακά, οικονομικά, αλλά και απειλητικά, από πλευράς Τουρκίας. Ποιο είναι το σχόλιό σας και πόσο έτοιμη και ικανή είναι η χώρα μας, για να ανταπεξέλθει σε αυτήν την πρόκληση;
Θα ξεκινήσω από το τελευταίο που αναφέρατε, τις προκλήσεις στο εξωτερικό πεδίο. Θεωρώ ότι η χώρα μας διαθέτει ικανά πλεονεκτήματα για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου αναθεωρητισμού, από την τουρκική πλευρά.
Έχουμε αρραγές εθνικό μέτωπο, στέρεα επιχειρήματα, πίστη στο διάλογο και το διεθνές δίκαιο ενώ και η επιχειρησιακή ικανότητα αποτροπής, κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Θεωρώ επομένως, ότι, παρά τα μεγάλα στρατηγικά σφάλματα στην εξωτερική πολιτική του Πρωθυπουργού, η οποία είναι μονοδιάστατη και πειθήνια, η χώρα μας διαθέτει τα εφόδια για να αντιμετωπίσει πιθανές κλιμακώσεις.
Στους άλλους τομείς που αναφερθήκατε, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά, αντιθέτως: Η χώρα μας κατέχει ρεκόρ ακρίβειας, ενεργειακού πληθωρισμού, υψηλό κόστος δανεισμού, αυξημένο χρέος, -δημόσιο και ιδιωτικό- και εμπορικό έλλειμμα. Ο μόνος πυλώνας στήριξης της οικονομίας είναι ο τουρισμός, όπως και η υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων, λόγω των υψηλότατων έμμεσων φόρων που κατακρημνίζουν το εισόδημα, ειδικά των πλέον αδύναμων.
Μην ξεχάσουμε, δε, να εντάξουμε στην εξίσωση και την επανάκαμψη της πανδημίας, με τον εφησυχασμό από πλευράς κυβέρνησης και την έλλειψη στήριξης και χρηματοδότησης του ΕΣΥ, να βαραίνει ακόμη περισσότερο στη διαχείριση όπου, όπως ανέφερε και ο κ. Τσιόδρας υπήρξε αποτυχία, με την υπερβάλλουσα θνητότητα να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ.
Επομένως, θεωρώ ότι και η επόμενη περίοδος θα είναι δυσχερής, με πολλά ανοιχτά μέτωπα. Η πάγια επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όπως για παράδειγμα στο χώρο της ενέργειας, προεξοφλεί έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα, για τα ευάλωτα και τα μεσαία στρώματα.
Πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει λάβει μια διάσταση παγίωσης μιας και μέτρα τόσους μήνες, αλλά και μεγάλης αγριότητας, με φόβο γενίκευσης και εμπλοκής και άλλων χωρών. Ποια είναι η δική σας αίσθηση για τη συνέχεια;
Δυστυχώς, όσες και όσοι ελπίζαμε κι ευχόμασταν ότι ο πόλεμος θα είναι σύντομος, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε ζωές και υποδομές, διαψευστήκαμε.
Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να διασφαλίσει με διπλωματικές ενέργειες, ότι θα υπάρξουν συνθήκες ασφαλείας, τάξεις και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου στην περιοχή.
Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο, το οποίο έχουν καλλιεργήσει διαφορετικά μπλοκ χωρών, για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.
Αν δεν υπάρξει σύντομα αυτοκυριαρχία, σεβασμός των διεθνών συνθηκών, έναρξη διαπραγματεύσεων και εκατέρωθεν συμβιβασμών, θεωρώ ότι τα πράγματα θα κυλήσουν στον ίδιο, ζοφερό δρόμο για τους πολίτες και τους εμπόλεμους.
Πρόσφατα μονοπώλησε το ενδιαφέρον τόσο στη Βουλή όσο και στα Μέσα, το σκάνδαλο των υποκλοπών. Κάποιοι κατηγόρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως προσπάθησαν να το χρησιμοποιήσουν προκειμένου, να κερδίσουν σε ποσοστά, ενόψει και των εκλογών. Θεωρείτε πως θα δοθεί ποτέ σαφής απάντηση για το τι συνέβη;
Εκτιμώ ότι δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις από την κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ωστόσο, το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Τα γεγονότα, οι πρωταγωνιστές, οι μεθοδεύσεις, οι συγκαλύψεις και οι αποσιωπήσεις, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση και δη το Μέγαρο Μαξίμου, διατηρούσε και προωθούσε ένα σύστημα παρακολούθησης, πολιτικών και δημοσιογράφων.
Μάλιστα, δεν είμαι πεπεισμένη ότι δεν εξακολουθεί να το κάνει, δεδομένου ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις για αυτή τη μαύρη κηλίδα, στην ιστορία του πολιτικού βίου.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις δε, από ΜΜΕ μάλιστα που δε φημίζονται για την αντιπολιτευτική τους γραμμή, για την ύπαρξη ενός κέντρου στο Μέγαρο Μαξίμου που συμμετείχε και διευκόλυνε την οργάνωση παρακολουθήσεων ακόμα και Υπουργών της κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν το πρωτοφανές σκάνδαλο των υποκλοπών.
Τέλος, οφείλω να επισημάνω ότι η υπεράσπιση της διαφάνειας, της δημοκρατίας και του απορρήτου των προσωπικών επικοινωνιών, δεν μπορεί να είναι άθυρμα στα χέρια ανερυθρίαστων πολιτικών. Η συμμόρφωση με τα συνταγματικά δικαιώματα είναι απαράβατος όρος για όλες και όλους, τους πολίτες της χώρας.
Γι΄ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικοί φορείς, έδωσαν και δίνουν μάχες ώστε να μην συγκαλυφθεί κι αυτό το κυβερνητικό σκάνδαλο. Όχι για λόγους μικροπολιτικής, αλλά για να διαλευκανθεί ένα τοπίο που δυστυχώς, με ευθύνη του Πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου, αμαύρωσε το πολιτικό σκηνικό.
Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών φάνηκε, πως η κυβέρνηση έλαβε σε μεγάλο βαθμό, θετικά σχόλια για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Εσείς πώς θα τις αξιολογούσατε;
Θα σας απαντήσω με μία έκφραση: πολύ λίγες, πολύ αργά. Την ώρα που καλπάζει η ακρίβεια, ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι στα ύψη, ο μισθός φτάνει έως τα μέσα του μήνα, η ύφεση πλησιάζει ξανά την Ελλάδα και την ΕΕ για το 2023 και η πλειοψηφία των νοικοκυριών ξοδεύει το 80% των εισοδημάτων τους σε στέγαση και διατροφή, δηλαδή απλά επιβιώνει, είναι ανεδαφικό να υποστηρίζει κανείς ότι τα μέτρα- ψίχουλα, θα στηρίξουν τους πολίτες της χώρας, εν όψει του επερχόμενου χειμώνα.
Χρειάζονται γενναία μέτρα, όπως ενδεικτικά, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η ουσιαστική φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η ρύθμιση των χρεών, η χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η ενίσχυση των αγροτών και των συνταξιούχων, ώστε να υπάρξει μια ασφαλής διέλευση για την επόμενη ημέρα.
Τέτοια βούληση ωστόσο δε διαθέτει η κυβέρνηση της Ν.Δ., για την οποία τα δημόσια ταμεία και οι απευθείας αναθέσεις είναι ανοικτά μόνο για τους φίλους, τα κομματικά στελέχη και τα μεγάλα συμφέροντα.
Δεν αργεί και πολύ να φτάσει η ώρα της κάλπης. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση και ποιος είναι ο τομέας που θα εστίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο πλάνο, αν αύριο εκλεγόταν κυβέρνηση;
Πράγματι, σύντομα θα υπάρξει η ευκαιρία για την έκφραση της βούλησης του εκλογικού σώματος. Οι πολίτες θα πάρουν τις αποφάσεις τους για την επόμενη ημέρα, κάνοντας την προσωπική και συλλογική αποτίμηση, του τελευταίου διαστήματος.
Θεωρώ ότι η αποδοκιμασία, η απόγνωση και η οργή για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την έλλειψη προοπτικής για την πλειοψηφία της κοινωνίας, θα επιφέρει μια τεράστια ήττα, για τη Νέα Δημοκρατία.
Παράλληλα, τόσο σε ποιοτικούς, όσο και σε ποσοτικούς δείκτες, είναι εμφανής μια θετική στάση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος για την υπερψήφιση μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., ο οποίος ήδη έχει επεξεργαστεί συγκροτημένες θέσεις, ενώ παράλληλα, διαβουλεύεται με ειλικρίνεια και αναστοχασμό με τις παραγωγικές τάξεις, για την επόμενη ημέρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα έχει όντως, πολύ δύσκολο έργο μετά τις εκλογές. Ωστόσο, οι προγραμματικές θέσεις, η εμπειρία, η ικανότητα παλαιών και νέων στελεχών σε συνδυασμό με την κοινή και ανυποχώρητη βούληση όλων να υλοποιηθεί μια κοινωνική και οικονομική πολιτική που θα ευνοεί τα συμφέροντα των ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων, μας κάνει αισιόδοξους.
Αναφορικά με τις προτεραιότητες εκτιμώ, ότι η ενίσχυση και η αποκατάσταση του κράτους πρόνοιας, της Παιδείας και της Υγείας, των εργασιακών σχέσεων, των πολιτικών για τη στέγη, η διόρθωση συγκεκριμένων αδικιών σε άνεργους, αγρότες, συνταξιούχους και νέους, όπως και η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που ασφυκτιούν, από την έλλειψη χρηματοδότησης και τη συσσωρευμένη πίεση των τελευταίων ετών, θα είναι στο κάδρο των ενεργειών για τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης.
Είμαι πεπεισμένη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα τα καταφέρει, δίνοντας ελπίδα και προοπτική στη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, έπειτα από ένα διάλλειμα ασυδοσίας, ευνοιοκρατίας και εξυπηρέτησης συμφερόντων.
screenmagazine.gr