Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα πραγματοποίησε συνάντηση την Τρίτη με μέλη του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας και του Συνδέσμου Ενεργειακών Κοινοτήτων Δυτικής Μακεδονίας, όπως και ανεξάρτητους μικροεπενδυτές.
Κεντρικό αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η εναντίωση των δύο φορέων για την υπ’ αριθμόν ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/84014/7123 Υπουργική Απόφαση της 12ης Αυγούστου, σχετικά με τον καθορισμό πλαισίου προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και σταθμούς αποθήκευσης από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.
Με την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνεται προτεραιότητα σε έργα των μεγάλων εταιριών του κλάδου, ειδικά σε αυτά της Κοζάνης και της Φλώρινας, ενώ οι μικρότερες επενδύσεις, κατατάσσονται στις τελευταίες βαθμίδες ιεράρχησης.
Τα μέλη του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας ανέφεραν ότι πρέπει να τροποποιηθεί η απόφαση και να δεσμευτεί ηλεκτρικός χώρος στα δίκτυα υπερυψηλής ή και υψηλής τάσης για αιτήματα μικροεπενδυτών και ενεργειακών κοινοτήτων από την περιοχή συνολικής ισχύος τουλάχιστον 1000MW, καταργώντας όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της Υ.Α..
Με την σειρά τους, τα μέλη του Συνδέσμου Ενεργειακών Κοινοτήτων Δυτικής Μακεδονίας ανέφεραν ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες που συμμετέχουν πάνω από 60 μέλη (50 τουλάχιστον εκ των οποίων να είναι φυσικά πρόσωπα), να αυξηθεί το όριο ισχύος προσφοράς συνδέσεων για την περιοχή σε 1200ΜW, να αναπροσαρμοστεί σε 20MW αντί για 100MW το ελάχιστο όριο ανά κοινό αίτημα και, ομοίως, να διεκπεραιώνονται με απόλυτη προτεραιότητα τα αιτήματα που προέρχονται από μικρούς επενδυτές και ενεργειακές κοινότητες.
Η κ. Βέττα, ανέφερε ότι η Υ.Α., σε συνέχεια του άρθρου 89 του Ν. 4951/2022 δημιουργεί ένα πλαίσιο προτεραιότητας για τις συνδέσεις που εξυπηρετεί ξεκάθαρα τους μεγαλοεπενδυτές Α.Π.Ε., ενώ τόνισε ότι η σπουδή να εκδοθεί μέσα στον Αύγουστο αποδεικνύει την έλλειψη διαφάνειας αλλά κυρίως αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να δημιουργήσει ένα δίκαιο και εύτακτο πεδίο για την αναγκαία ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και της ενεργειακής δημοκρατίας.
Επεσήμανε ότι η Υ.Α. καταργεί την χρονική σειρά προτεραιότητας στη σύνδεση στο δίκτυο και εισάγονται φωτογραφικοί όροι, προωθώντας έργα που δεν είναι ακόμη έτοιμα, εντείνοντας έτσι τα αδιέξοδα σε έναν χώρο που, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, προσφέρεται ενεργειακό δυναμικό 25-50GW, την ώρα που οι απαιτήσεις του ΕΣΕΚ ανέρχονται μόλις στα 6GW έως το 2030.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι μικρές επενδύσεις και οι ενεργειακές κοινότητες προσφέρουν ένα άμεσο και ορατό κέρδος στην Π.Ε. Κοζάνης -η οποία πλήττεται από την απολιγνιτοποίηση- τόσο στην διάχυση των οφελών και την αγορά εργασίας, όσο και στην ανακύκλωση του τζίρου εντός της περιοχής – σε αντίθεση με τις μεγάλες επενδύσεις- οπότε, είναι αναγκαία η απόλυτη προτεραιοποίηση τους και η σύνδεσή τους με το δίκτυο.
Τέλος, όπως δεσμεύτηκε στους φορείς, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προωθώντας τα αντίστοιχα υπομνήματα των δύο Συνδέσμων.
Επισυνάπτεται η κοινοβουλευτική ερώτηση.
2022-09-08 Κ. Βέττα Eνεργειακές κοινότητες και μικροεπενδυτές φωτοβολταϊκών