Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την αναδιοργάνωση εποπτευόμενων φορέων του σύγχρονου πολιτισμού (Εθνική Πινακοθήκη, MoMus κ.ά), τη μετονομασία της Σχολής Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου και λοιπές διατάξεις.
Η κ. Βέττα ανέφερε αρχικά ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί έναν ακόμη «αχταρμά» παρεμβάσεων σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο, τελικά, τον απόλυτο πολιτικό έλεγχό τους. Άλλωστε, όπως επισήμανε, μετά από 5 χρόνια, έχοντας πλέον σαφή δείγματα γραφής από την κυρία Μενδώνη, δεν είναι πια ρεαλιστικό να αναζητούμε οποιοδήποτε οραματικό πλαίσιο στη χάραξη πολιτιστικής πολιτικής. Γιατί, πολύ απλά, “ο πολιτισμός αποτελεί για την ίδια και για τον κύριο Μητσοτάκη, ένα ακόμα πεδίο προσωπικών, οικογενειακών και κομματικών διευθετήσεων“.
Στο πλαίσιο αυτό η κ. Βέττα αναφέρθηκε σε προβληματικές μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας, όπως είναι η συγκάλυψη, από την πρώτη μέρα, του τεράστιου σκανδάλου του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, η αντιμετώπιση των ανθρώπων του πολιτισμού την περίοδο της πανδημίας, η «παραπλάνηση» της πολιτικής ηγεσίας από την «υποκριτική του τέχνη» του κ. Λιγνάδη, η μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν, αλλά και το παιχνίδι που έπαιξε επί χρόνια στις πλάτες των Θεσσαλονικέων για τα αρχαία του Σταθμού Βενιζέλου, προκαλώντας τραγικές καθυστερήσεις στο έργο του ΜΕΤΡΟ.
Η Βουλευτής υπενθύμισε επίσης ότι μόλις πριν 10 μήνες, Απρίλιο 2024, η κυβέρνηση έφερε άλλο ένα νομοσχέδιο, με τον βαρύγδουπο τίτλο «Δημιουργική Ελλάδα», όπου, σε αναντιστοιχία με τον τίτλο του, συρρίκνωνε και συγχώνευε οργανισμούς του σύγχρονου πολιτισμού για να καλύψει δικές της διαχειριστικές «τρύπες» και ελλείμματα, δημιουργώντας δυσκίνητες, υπουργοκεντρικές και πλήρως ελεγχόμενες δομές. Το ίδιο συμβαίνει και στο παρόν νομοσχέδιο, όπως σημείωσε, με έφεση κυρίως στο να εισάγει στους φορείς εμπορικές χρήσεις και δυνατότητες πρόσληψης εξωτερικών συνεργατών – συμβούλων καθώς και διορισμούς απευθείας από τον υπουργό, χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες, διευθυντών και μελών ΔΣ, μέχρι και 15ετους θητείας, με υπέρογκες αμοιβές.
Μεταξύ άλλων, η κ. Βέττα αναφέρθηκε στις νυχτερινές τροπολογίες που έφερε η κα. Μενδώνη, τόσο για το μνημείο της Αμφίπολης όσο και για τις αναξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής του επικεφαλής των Γραφείων Φύλαξης-Πληροφόρησης και τους αρχιφύλακες του Υπουργείου Πολιτισμού, καταργώντας την αξιοκρατική διαδικασία που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019.
Τέλος, καυτηρίασε τη στάση της υπουργού απέναντι στα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, καθώς στο σχέδιο νόμου θεσπίζεται χαράτσι (παράβολο), για μέλη και δικαιούχους Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, όταν θα καταγγέλλουν παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
“Ας κρατήσει, επομένως η κυβέρνηση τα προσχήματα μόνο για τον εαυτό της. Διότι στο πεδίο του πολιτισμού οι παρεμβάσεις της δεν πείθουν πλέον κανέναν για τις «αγνές» τους προθέσεις”, κατέληξε η Βουλευτής.
Παρατίθεται το link της ομιλίας: