Με τη μαζική συμμετοχή κόσμου κάθε ηλικίας από την περιοχή της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και όλη την ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μνημείου –Μουσείου του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ στο Νεστόριο Καστοριάς, μετά από πολύχρονη κοπιαστική προσπάθεια των κομμουνιστών.
Το Μνημείο –Μουσείο είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, αντάξιο της προσφοράς του λαού της περιοχής στους αγώνες της περιόδου 1940 – 1949, που έγινε πραγματικότητα χάρη στη δωρεά του οικοδομήματος από τον σύντροφο Χάρη Τουτούνη, στη μνήμη των αγωνιστών γονιών του, Μάρκου και Ελένης Τουτούνη. Η εθελοντική δουλειά δεκάδων μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η συμβολή των κατοίκων της περιοχής με εργασία και οικονομική στήριξη, καθώς και η υποστήριξη του δήμου Νεστορίου σε ό,τι χρειάστηκε, ήταν τα «υλικά» που το μετέτρεψαν σε ένα καλαίσθητο Μουσείο.
Στην εκδήλωση μίλησε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας (η ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=IlfHcfBTexchttps://www.youtube.com/watch?v=IlfHcfBTexc)
Στο εξωτερικό του Μνημείου –Μουσείου δεσπόζουν μεταλλικές επιφάνειες με τα ονόματα των 450 ανταρτών που πότισαν με το αίμα τους τα ιερά χώματα της περιοχής τόσο την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή των Ιταλών, των Γερμανών και των Βουλγάρων αλλά και έπειτα στην κορυφαία στον 20ο αιώνα στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.
Τα ονόματα των ηρώων δεσπόζουν αναλλοίωτα λαμπερά και ανοξείδωτα. Ξεχωρίζουν ζωντανά κόντρα στον χρόνο που συμβολίζουν οι μεταλλικές πλάκες που οξειδώνονται σε μια σύνθεση που επιμελήθηκαν η αρχιτέκτονας του Μουσείου Δέσποινα Τσιρώνη και ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς και έκανε αριστοτεχνικά πράξη το εργαστήρι του Δήμου Βασίβαγλη, που έχει συμβάλει στην υλοποίηση και άλλων μνημείων που δημιούργησε η ΚΕ του ΚΚΕ τιμώντας την ηρωική υπερεκατοντάχρονη ιστορία του, με ένα δίκτυο Μνημείων και Μουσείων σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στα τιμημένα βουνά του Γράμμου και του Βίτσι και στους μαρτυρικούς τόπους φυλακής και εξορίας.
Η περιήγηση στο Μουσείο είναι ένα πολύτιμο μάθημα ιστορίας . Τα υλικά που θα αντικρίσει ο επισκέπτης, απαιτούν να αφιερώσει χρόνο. Δεν είναι απλά κειμήλια μιας άλλης εποχής αλλά ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας της ταξικής πάλης στη χώρα, πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι τρεις χειρόγραφες σελίδες από το ημερολόγιο της μαχήτριας του ΔΣΕ Καλλιόπης Χαριζοπούλου, που περιγράφει την τελευταία μάχη στο Παπούλι, στις 26 Αυγούστου του 1949.
Σειρά από τα εκθέματα του Μουσείου προβάλλουν ειδικότερα τον αγώνα στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και τη μεγάλη προσφορά των κατοίκων του Νεστορίου: Εκατοντάδες – πάνω από 600 – στον μόνιμο και τον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Όλοι τους σχεδόν οργανωμένοι στο ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, όπως και την Εθνική Αλληλεγγύη. Και βέβαια, πάρα πολλοί από αυτούς μέλη του ΚΚΕ, εμπνευστή και καθοδηγητή αυτού του αγώνα.
Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ ευχαριστεί επιπλέον όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα , όλους όσους παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Το Μνημείο –Μουσείο θα είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στα τηλέφωνα: 6945020557, 6974428787, 6934140008.
1/11/2021
Από το Γραφείο Τύπου
της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ