Με 1.000 τίτλους βιβλίων τέχνης εμπλουτίζεται η συλλογή της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης έπειτα από δωρεά του Κωνσταντίνου Καμπουρίδη, στη μνήμη του αδερφού του Χάρη.
Το περιεχόμενο των βιβλίων της δωρεάς είναι κυρίως εικαστικό, καθώς ανήκαν στον ιστορικό τέχνης και επιμελητή εκθέσεων, προσφάτως εκλιπόντα Χάρη Καμπουρίδη (2022).
Την παράδοση των βιβλίων πραγματοποίησε ο Κωνσταντίνος Καμπουρίδης, πρώην προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Αρχεία Κοζάνης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βασιλική Διάφα, πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Δυτικομακεδονικών Μελετών (Ε.ΔΥΜ.ΜΕ), τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023.
Τη δωρεά παρέλαβε εκ μέρους της Κοβενταρείου, ο πρόεδρος του Δ.Σ., δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, παρουσία της αντιπροέδρου Δήμητρας Τσότσιου – Τσάγια. Ο δήμαρχος εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του για την πολύ σημαντική δωρεά, η οποία «Εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη μας σε ένα πεδίο, στο οποίο δεν υπήρχε πληθώρα τίτλων και την καθιστά ιδιαιτέρως σημαντική, λόγω και της Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα».
Σημειώνεται, ότι ήδη οι 1.000 τίτλοι βιβλίων επεξεργάζονται και ταξινομούνται για να είναι άμεσα διαθέσιμοι στους αναγνώστες και ιδιαιτέρως στους φοιτητές Καλών Τεχνών.
Το βιογραφικό του Χάρη Καμπουρίδη
Ο Χάρης Καμπουρίδης γεννήθηκε το 1950 στην Κομοτηνή και από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από τον Κλείτο Κοζάνης. Σπούδασε Βυζαντινό και Νεοελληνικό Πολιτισμό στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και Επικοινωνιολογία και Ιστορία της Νεώτερης Τέχνης στο Aachen Hochschule.
Η διαδρομή του στη δημοσιογραφία ξεκίνησε το 1975, με τη συνεργασία του στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» ως κριτικός εικαστικών. Παράλληλα, είναι ιδρυτής και διευθυντής του περιοδικού «Κώδικας» καθώς και του διαδόχου του το 1979 «Code». Από το 1980 έως το 1984 εργάζεται ως σύμβουλος ή ομιλητής στις σειρές «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» και «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ» (ΕΡΤ1-2). Από το 1985 έως το 1988 συνεργάζεται με το Γ’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ενώ το 1990 με την ΕΡΤ1 και τη διετία 1990-1991 με το Α’ Πρόγραμμα. Είχε, επίσης, συνεργασίες για πολλά χρόνια με τα περιοδικά «ΑΝΤΙ», «ΖΥΓΟΣ», «ΤΕΤΑΡΤΟ», «ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ», «ARTMAGAZINE» και «RAM». Από το 1985 και έως τη συνταξιοδότησή του διετέλεσε κριτικός εικαστικών της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».
Παράλληλα ο Χάρης Καμπουρίδης διετέλεσε επίκουρος καθηγητής Επικοινωνιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο καθώς και επιστημονικός ερευνητής του υπουργείου Έρευνας, του Ιστορικού Αρχείου του υφυπουργείου Νέας Γενιάς, του Πανεπιστημίου του AACHEN, της έδρας Βιομηχανικής Αισθητικής Πολυτεχνικής Θεσσαλονίκης, της έδρας Φιλοσοφίας του ιδίου πανεπιστημίου, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Αγροτικής Τράπεζας κ.α.
Υπήρξε μέλος της «ACADEMIA SCIENTIARUM ET ARTIUM EUROPAEA» (Salzburg), του ΔΣ του Συμβουλίου Πολιτιστικών Δικτύων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Εθνικής Πινακοθήκης και πλήθους άλλων επιτροπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Προβλέπω πως θα έχουν την τύχη των βιβλίων που δώρισε ο κ. Καφάσης. Δηλαδή στο υπόγειο να τα τρώνε τα ποντίκια!