Το πρόβλημα της δικαιοσύνης σε μια ψηφοφορία
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αναδείξει την τεράστια απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στην εγχώρια δικαιοσύνη και τις ευρωπαϊκές δικαστικές υπηρεσίες. Έχει, δε, αρχίσει να γιγαντώνεται η αίσθηση πως εάν μια υπόθεση με την εμπλοκή πολιτικού προσώπου πέσει στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης, τότε επικρατεί ατιμωρησία επειδή οι σχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους ανώτατους δικαστικούς εμποδίζουν την ενδελεχή διερεύνηση και απόδοση ευθυνών.
Εχτές, λοιπόν, ψήφισαν τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για το ποιός πρέπει να διαδεχτεί την Γεωργία Αδειλίνη στην θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και ο Βασίλης Φλωρίδης, αδελφός του υπουργού δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, πρώτευσε με 17 ψήφους εκτοπίζοντας το φαβορί Κώστα Τζαβέλα που κέρδισε την σχετική ψηφοφορία ανάμεσα στους δικαστικούς.
Η ψηφοφορία είναι μυστική και η ΝΔ έχει 15 μέλη. Άρα τον Φλωρίδη ψήφισαν ακόμα δύο μέλη της Διάσκεψης, προφανώς από κάποιο μικρότερο κόμμα. και είναι βέβαιαο πως εδώ υπάρχει πολύ ψωμί…
Την τελική απόφαση θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο.
Το δεύτερος μέρος ξεκαθαρίζει τα πράγματα
Πάμε τώρα στο δεύτερο επεισόδιο στο spin-off του δραματικού σίριαλ με τίτλο «ΟΠΕΚΕΠΕ και Μαξίμου» έκανε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα. Όλο το περιβάλλον του πρωθυπουργού όχι μόνο γνώριζε για την εν λόγω σκανδαλάρα, αλλά πίεσε τον καταγγέλλοντα τότε πρόεδρο Βαγγέλη Σημανδράκο να παραιτηθεί. Ο τότε επικεφαλής του οργανισμού με email του προς την Ευρωπαία Εισαγγελέα ανέφερε πως σε σύσκεψη στο Μαξίμου στις 28 Δεκεμβρίου 2023 πιέστηκε από τους Γιάννη Μπρατάκο, τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Σταύρο Παπασταύρου, τότε υπουργό Επικρατείας, και Μάκη Βορίδη, επίσης τότε υπουργό Επικρατείας, να παραιτηθεί, κάτι που έπραξε. Είχαν προηγηθεί ενημερωτικές επιστολές του στον Μπρατάκο για 9.309 «κόκκινα» ΑΦΜ που δεν έπρεπε να πάρουν ενισχύσεις.
Ο Αυγενάκης πίεζε και το Μαξίμου τον άκουσε
Στο μεσοδιάστημα, ανάμεσα δηλαδή στις συσκέψεις για τα περίεργα ΑΦΜ και την παραίτησή του, ο Λευτέρης Αυγενάκης, τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έβγαινε σε κανάλια και έλεγε δημοσίως ότι πιέζει τον Σημανδράκο να παραιτηθεί. Τον «έλουζε» μάλιστα με διάφορα κοσμητικά επίθετα. Χαρακτηριστικά εννιά μέρες πριν εξαναγκαστεί ο Σημανδράκος σε παραίτηση από τους κορυφαίους του Μαξίμου, ο Αυγενάκης τον χαρακτήριζε σε συνέντευξή του στον Τ/Σ «Θεσσαλία» «αναξιόπιστο», «αναποτελεσματικό» και «μη ικανό» λέγοντας μάλιστα πως έχει μυαλό «τζούφιο».
Είναι λοιπόν προφανές πως όλο το επιτελείο του Μαξίμου πήρε τελικά το μέρος του Αυγενάκη και έστειλε «αδιάβαστο» τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Παύλος Μαρινάκης προσπάθησε να αποσυνδέσει τις δύο συσκέψεις, λέγοντας πως ο Σημανδράκος παραιτήθηκε επειδή είχε επέλθει «πολιτική ρήξη» με τον Αυγενάκη. Ωστόσο σε άλλο σημείο είπε πως ανάμεσα στους δύο υπήρχε διαφωνία «σε πάρα πολλά θέματα. Μία από τις διαστάσεις ήταν και η ανάγκη για την πληρωμή των δικαιούχων».
Πόσα ΑΦΜ πληρώθηκαν τελικά;
Προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα: Τι απέγινε άραγε με εκείνα τα 9.309 «κόκκινα» ΑΦΜ; Καθαρή απάντηση δεν μπορώ να εκμαιεύσω, παρά μόνο πληροφορίες και ισχυρισμούς. Ο Παύλος Μαρινάκης είπε χτες: «Ο έλεγχος των ΑΦΜ του 2023 είναι ένας έλεγχος, ο οποίος εστάλη στη δικαιοσύνη το 2024. 730 ΑΦΜ από αυτά τα 9.500 που μπλόκαρε ο Σημανδράκος με τη σύμφωνη γνώμη του Μαξίμου». Την Τρίτη η κυβέρνηση έλεγε μάλιστα πως έγιναν έλεγχοι και προχώρησαν οι πληρωμές. Σε πόσα ΑΦΜ, που μπλόκαρε αρχικά ο Σημανδράκος καταβλήθηκαν τελικά επιδοτήσεις;
Άλλες πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά μου λένε ότι σχεδόν 2 στις 3 ΑΦΜ που είχε υποδείξει ο Σημανδράκος πληρώθηκαν κανονικά τον Απρίλιο του 2024, δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές. Γιατί, τότε, τα είχε μπλοκάρει αρχικά ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ;
Ο Μητσοτάκης και ο Σημανδράκος
Ο Παύλος Μαρινάκης πάντως παραδέχτηκε πως ο Μητσοτάκης ήξερε για την παραίτηση Σημανδράκου. Για να πάνε τρεις κορυφαίοι του Μαξίμου και να πιέσουν τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να φύγει από τη θέση του, τότε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα έδωσε το “ok” για να καρατομηθεί ο Σημανδράκος, μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας.
Τι έκανε σε τελική ανάλυση το Μαξίμου;
Για να το ξεκαθαρίσουμε το θέμα, από όλα τα παραπάνω προκύπτει πως το Μαξίμου γνώριζε ότι υπάρχει πρόβλημα με πάρα πολλά ΑΦΜ, που ζητούσαν πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε ένα μικρό ποσοστό αυτών οι πληρωμές «κόπηκαν», λέει η κυβέρνηση. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως έκανε τις απαραίτητες κινήσεις για να τελειώσει το σκάνδαλο μια και καλή. Έψαξε τι είχε γίνει παλιότερα με τα «ύποπτα» ΑΦΜ; Απέκλεισε αυτούς τους δικαιούχους και συνδεδεμένα ΑΦΜ από επόμενες πληρωμές; Πήρε πρωτοβουλία για να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο των επιδοτήσεων; Οι απαντήσεις σε αυτά φαίνεται πως θα είναι αρνητικές. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο η κορυφή της κυβέρνησης και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ανάμιξη στο τεράστιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: