Εμείς οι Δυτικομακεδόνες γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει η καύση του λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας.
Το ζήσαμε στο πετσί μας από τις δεκαετίες που τα φίλτρα στα φουγάρα ήταν πολυτέλεια και όποιος μιλούσε για περιβαλλοντολογικές πολιτικές ήταν εκτός του κλίματος.
Έτσι λοιπόν ξέρουμε όσο κανένας, πόσο πολύτιμη είναι η παρουσία των ΑΠΕ και πόσο σημαντικές είναι οι πράσινες πολιτικές για τον τόπο μας αλλά και για τον κόσμο.
Το πανήγυρι όμως που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια στην Δυτική Μακεδονία είναι κάτι διαφορετικό.
Ένα ξεκάθαρο πλιάτσικο σε βάρος ενός υπέροχου τόπου.
Το μεγάλο κόλπο στήθηκε πάνω στην εσκεμμένη καθυστέρηση του χωροταξικού στις ΑΠΕ.
Η απουσία χωροταξικού σχεδιασμού έκλεισε το μάτι σε συγκεκριμένα συμφέροντα και δημιούργησε τις «ιδανικές συνθήκες» για να αναπτυχθεί μια άναρχη κατάσταση.
Ακόμα και μέσω google maps, μπορούσαν μεγάλες εταιρίες να δεσμεύσουν τεράστιες εκτάσεις και στη συνέχεια να αδειοδοτήσουν και να κατασκευάσουν φαραωνικά έργα ΑΠΕ, σε δασικές εκτάσεις, σε γεωργικές γαίες, ακόμα και δίπλα σε κοινότητες, παρακάμπτοντας με τεχνάσματα περιβαλλοντικούς όρους και νομικές δεσμεύσεις.
Εκτός από την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων γεωργικής γης, και την υποβάθμιση ολόκληρων χωριών, δημιουργούν κορεσμό στο δίκτυο αφήνοντας εκτός τοπικές επιχειρήσεις – ακόμα και δήμους – που προσπαθούν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά για αυτοπαραγωγή ενέργειας.
Παρακολουθήστε το video…
Στο ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα συντελείται ένα έγκλημα.
Στην πηγή της απολιγνιτοποίησης.
Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα.
Αν δεν αντιδράσουν οι τοπικές κοινωνίες το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο. Η περιοχή θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, χάνοντας όλα αυτά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να ξεκολλήσει η Δυτική Μακεδονία από την παρακμή.
(στα πρώτο σχόλιο άρθρο του Οικονομικού Ταχυδρόμου για το Χωροταξικό στις ΑΠΕ και στο δεύτερο, post της δημοσιογράφου κας Λυμπεράκη που περιγράφει τα λεγόμενα του δημάρχου Άργους Ορεστικού Πάνο Κεπαπτσόγλου, σε συνέδριο της ΚΕΔΕ.)