Στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και όχι στον υπέροχο ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου της πόλης, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, πραγματοποιήθηκε τελικά το βράδυ της Πέμπτης η πασχαλινή εαρινή εκδήλωση-συναυλία του Δημοτικού Ωδείου με τίτλο “Σήμερον Κρεμάται Επί Ξύλου”.

Αιτία της απρόσμενης αυτής αλλαγής ήταν οι μεμονωμένες αντιδράσεις μερικών, λίγων, θρησκομανών δημοτών της Κοζάνης, όπως αυτές εκφράστηκαν κυρίως μέσω των social media και ειδικά του Facebook, οι οποίοι υποστηρίζουν πως εντός των ορθόδοξων ιερών ναών δεν επιτρέπεται να ακούγονται έργα συνθετών όπως ο Μπετόβεν, ακόμη και αν πρόκειται για συνθέσεις που συνάδουν με το πνεύμα των ημερών του Πάσχα.
Να σημειωθεί πως αρχικά η Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης έδωσε τη σχετική άδεια για τη διεξαγωγή της συναυλίας του Δ.Ω.Κ. στο εσωτερικό του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον ιερέα της εν λόγω ενορίας, ο οποίος, ωστόσο, κατόπιν των λίγων αυτών αντιδράσεων φέρεται να υπαναχώρησε και ευγενικά να ζήτησε από το Δήμο Κοζάνης και το Δ.Σ.Κ. να μην πραγματοποιηθεί στην εκκλησία η εαρινή συναυλία.
Η δημοτική αρχή Κοκκαλιάρη, με κύριο υπεύθυνο τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτισμού Γιάννη Ιωαννίδη, σε συνεννόηση με το Δ.Ω.Κ. αποφάσισε να συναινέσει, να μην επιμείνει και να μην εκφράσει την αντίθεσή της στους συγκεκριμένους θρησκομανείς πολίτες της περιοχής, οι οποίοι, πλέον, “δικαιούνται” να πανηγυρίζουν για την αποτροπή διεξαγωγής της μεγάλης εαρινής συναυλίας του εξαίρετου Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης εντός του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου, δημιουργώντας, με τον τρόπο αυτό, ένα ήδη υπαρκτό “προηγούμενο” για ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον. “Αν έρθουν έξω από την εκκλησία μερικοί, θα μας δείξουν τα κανάλια”, φέρεται πως ήταν μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών και δια ζώσης συνομιλιών όλων των εμπλεκόμενων στην πρωτοφανή αυτή ιστορία….
Στις εικόνες που ακολουθούν, είναι η αρχική και η μεταγενέστερη αφίσα της εκδήλωσης;


Η ανακοίνωση του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης
Στην ανάρτηση, στο Facebook, για την αλλαγή τοποθεσίας της μεγάλης αυτής εκδήλωσης, το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης αναφέρει:
“Η αλλαγή του χώρου προέκυψε ύστερα από ορισμένες επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν σχετικά με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης στον αρχικά προβλεπόμενο χώρο. Με σεβασμό σε κάθε φωνή και με πρόθεση για αρμονία, προχωρούμε με πλήρη αφοσίωση στον σκοπό της εκδήλωσης: να αναδείξουμε, μέσα από τη δύναμη της μουσικής, το κατανυκτικό και βαθύ περιεχόμενο των ημερών. Ευχαριστούμε θερμά τη Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης για την συγκατάθεση και υποστήριξη της στη διοργάνωση της συναυλίας. Το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης σας προσκαλεί να παρευρεθείτε σε αυτήν τη μοναδική συναυλία, η οποία αναδεικνύει τη θρησκευτική κατάνυξη των ημερών…”
Η συναυλία σε εκκλησία της Νέας Σμύρνης με έργα Μότσαρτ και Μπετόβεν
Την ίδια, πάντως, στιγμή, που στην Κοζάνη αποφάσιζαν να ενδώσουν στις αντιλήψεις μερικών φανατικών, διαβάζουμε στο neasmyrni.gr πως “Μια μοναδική, κατανυκτική εμπειρία βίωσαν το απόγευμα της Δευτέρας περισσότεροι από 600 πιστοί που παρακολούθησαν την μεγάλη χορωδιακή συνάντηση υπό τον τίτλο “Ω γλυκύ μου έαρ” στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Ο Ιερός Ναός φιλοξένησε για πρώτη φορά την χορωδιακή συναυλία στην οποία πήραν μέρος οι Χορωδίες του Δήμου Νέας Σμύρνης “Ιωνικές Φωνές” και “Smyrna” υπό την διδασκαλία του Γεωργίου Ζιάκα, η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αγίας Παρασκευής υπό την διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Κουτσονίκα και η χορωδία του Πολιτισμικού Σωματείου “Φιλαρμονία – Χριστόφορος Ιωάννου” υπό την διδασκαλία και διεύθυνση της Παναγιώτας Σανγβινάτσου. Κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής συναυλίας ακούστηκαν εμβληματικοί ύμνοι όπως το Εγκώμιο της Μεγάλης Παρασκευής και το Τροπάριο της Κασσιανής καθώς και έργα των Μότσαρτ, Μπετόβεν κ.α. που υμνούν το Θείο Πάθος….”
Π.Π.
ξεφτιλα δημαρχακο
Καθυστερημένοι σε βαθμό κακουργήματος, τι περίμενες δηλαδή, τι ακριβώς σου κάνει εντύπωση; Σε γενικότερο πλαίσιο με αυτή τη υπέρμετρη βλακεία του καθενός δεν νομίζω μας αξίζει κάτι καλύτερο σε όλους τους τομείς…