Στο πρώην ΤΕΙ Κοζάνης και σημερινό Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας βρισκόταν ο καθηγητής χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο, ο οποίος φέρεται να δίδασκε, επί σειρά ετών, με προσόν τη συγγένεια.
Το σημαντικό αυτό θέμα έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, πρόκειται για το σημερινό πανεπιστημιακό ίδρυμα της περιοχής μας για το διάστημα 2005-2017, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα και τρία επιπλέον έτη, δηλαδή έως και το 2020, ο ίδιος άνθρωπος πραγματοποίησε και ερευνητική εργασία στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Όπως ανακάλυψαν οι ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, φέρεται να συμμετείχε με συμβάσεις ανάθεσης έργου σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τον ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας) του ΑΕΙ, στα οποία επιστημονικός υπεύθυνος ήταν ο στενός του συγγενής. Υπό κανονικές συνθήκες ο υψηλά ιστάμενος συγγενής θα έπρεπε να απέχει από τη διαδικασία επιλογής, αλλά και πάλι δεν τηρήθηκε η νομοθεσία. Τα ερευνητικά προγράμματα, στα οποία απασχολήθηκε ο «Κ», και στα οποία υπεύθυνος ήταν ο συγγενής του συνολικά έφτασαν στο ποσό των 87.360 ευρώ.
Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΑΔ, η αξιολόγηση των υποψήφιων εκτάκτων εκπαιδευτικών διενεργούνταν από αναρμόδια επιτροπή, η οποία έχοντας προεξοφλήσει προφανώς το αποτέλεσμα συνέτασσε το πρακτικό αξιολόγησης πριν από την ημερομηνία λήξης της υποβολής αιτήσεων από την πλευρά των υποψηφίων.
Ο υποψήφιος «Κ» μάλιστα προσαύξανε τη βαθμολογία του με πλήρως αδιαφανείς διαδικασίες, αφού δεν προσκόμιζε κάποια επιπλέον στοιχεία. Άλλοι επικρατέστεροι υποψήφιοι «αποκλείονταν με το πρόσχημα είτε της μη διαθεσιμότητάς τους βάσει του ωρολογίου προγράμματος, το οποίο όμως δεν τελούσε σε προγενέστερη γνώση των υποψηφίων, είτε της άρνησής τους για ανάληψη διδακτικού έργου, χωρίς όμως την ύπαρξη σχετικής προς τούτο τεκμηρίωσης», αναφέρει συγκεκριμένα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε ανακοίνωσή της. Ο συγγενής του υποψηφίου συμμετείχε επίσης «στη λήψη αποφάσεων της Συγκλήτου του Ιδρύματος περί έγκρισης της ανάθεσης διδακτικού έργου στον «Κ», κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας», σημειώνεται. Ο «Κ» για την εργασία του ως έκτακτος δεν υπέγραφε κάποια σύμβαση, αλλά και αν είχε υπογράψει αυτή δεν αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», όπως ορίζει η νομοθεσία.
Το Kozanimedia προσπάθησε να επικοινωνήσει με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν, καθώς υπήρχε σε εξέλιξη πολύωρη, σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία φέρεται να έχει ενημερωθεί για το συγκεκριμένο, μείζον ζήτημα.
Καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ειδικά προερχόμενοι από το τέως ΤΕΙ, δηλώνουν γνώστες της συγκεκριμένης υπόθεσης, σημειώνοντας στο Kozanimedia πως πρόκειται για “πόλεμο εσωτερικών αλληλοκαταγγελιών μεταξύ καθηγητών”.
Δείτε και εδώ:
Οίκο ανοχής, κοινώς μπ@υρδέλο το καταντήσατε το ίδρυμα, τώρα που θα γίνει και ο Ακρινιώτης Πρύτανης ακόμη πιο μπ@υρδέλο
Υ.γ Το σχόλιο αυτό το γράφω στο kozanimedia γιατί γνωρίζω ότι θα ανέβει σίγουρα!
Δεν πιστεύω να ειναι και τίποτα κομματικός … δεν το πιστεύω
Το επιβλητικό κτήριο και το παρεάκι του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας.
Περιμένω από τον Μητσοτάκη να βάλει ως φόντο τη φωτογραφία του δήθεν πτυχιούχου καθηγητή….
Ο “καθηγητής” έχει φύγει από το πανεπιστήμιο ή διδάσκει ακόμα;;
Εδώ γίνανε σε μια νύχτα από καθηγητές ΤΕΙ, καθηγητές πανεπιστημίου τόσο απλά (Δε διαφωνώ καλά κάνανε).Αυτό ισχύει για όλα τα καταργηθέντα ΤΕΙ. Για τους αποφοίτους των ΤΕΙ που ήταν μαθητές τους απλά δεν πρόβλεψαν/προνόησαν τίποτα απολύτως, μόνο κοίταξαν πως να αποκαταστήσουν την προσωπική τους καριέρα και το μέλλον τους. Τι πιο κραυγαλέο από αυτό για να δείξουμε πόσο φιλοτόμαροι είμαστε όλοι! Από ένα θύμα του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.