Τις επιπτώσεις από τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της Ουκρανίας, μετά και το διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα επιχειρήσει να ζυγίσει η ελληνική κυβέρνηση κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τρίτη,22 Φεβρουαρίου. Με αντικείμενο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή και του Κώστα Σκρέκα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ενέργειας θα παρουσιάσει τα σενάρια για τις επιπτώσεις που θα έχει στη χώρα μας μία ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση, αλλά και μία πιθανή διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου, από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η χώρα μας, καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες σε ποσοστό τάξης του 40% – 45% με ρωσικό αέριο.
Φυσικό αέριο
Τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων και, πρόσφατα, παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθιστούν μάλλον απίθανη, για την ώρα, τη διακοπή από τη Μόσχα της παροχής φυσικού αερίου του αγωγού TurkStream μέσω του οποίου το αέριο της Gazprom φτάνει στο εθνικό σύστημα της Βουλγαρίας και από εκεί κατεβαίνει στο δικό μας δίκτυο μεταφοράς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, η χώρα μας, καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες τόσο από τον αποθηκευτικό χώρο LNG στη Ρεβυθούσα όσο και από τον αγωγό TAP που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Ενώ, ήδη, για τη δέσμευση και άλλων φορτίων LNG έχει κινηθεί η ΔΕΠΑ εμπορίας.
Ηλεκτρικό ρεύμα
Σε πλάνο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα, αν κριθεί απαραίτητο, έχουν προχωρήσει και η ΡΑΕ και η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων. Οι εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ, Elpedison και ΗΡΩΝ, έχουν κληθεί να έχουν σε ετοιμότητα τις μονάδες τους που μπορούν να παράγουν ρεύμα και από πετρέλαιο (διπλής καύσης). Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 GW, τις δύο μονάδες της Elpedison συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 800 MW και τις μονάδες της ΗΡΩΝ ισχύος 120 MW. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι και οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο. Οι υπόλοιπες θερμικές μονάδες καίνε αποκλειστικά φυσικό αέριο, ενώ διαθέσιμες θα είναι και οι λιγνιτικές της ΔΕΗ. Στο ακραίο σενάριο διακοπής της παροχής αερίου, με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα δε θα μείνει από ρεύμα.