Η κοινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη στην ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου Κρήτης ήταν ενδεικτική του ψύχους που επικρατεί στις σχέσεις των δύο κομμάτων που εκπροσωπούσαν.
Ομως, παράλληλα, η θέση μάχης στην οποία βρίσκονται και οι δύο (και κυρίως η επιλογή τους να πετάξουν μέχρι το Ηράκλειο για την ενθρόνιση) δείχνουν τη σημασία που δίνουν στην Κρήτη. Η μάχη για την επικράτηση στην περιοχή δεν είναι πια μόνο για δύο, αλλά για τρεις – ούτε ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να παραδώσει τα όπλα αμαχητί.
Η Κρήτη μπορεί να μην είναι ο κύριος, καθοριστικός παράγοντας μιας εκλογικής αναμέτρησης, είναι ωστόσο μια περιφέρεια συμβολική και για τα τρία κόμματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που από εκεί έλκει την καταγωγή του, βλέπει στην Κρήτη τη μοναδική περιοχή που άντεξε στη γαλάζια αυτοδιοικητική επέλαση του 2019, στην οποία έχει επενδύσει συστηματικά όλο το προηγούμενο διάστημα για να ροκανίσει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ – τα καλά ποσοστά στα Χανιά δεν στάθηκαν αρκετά στις προηγούμενες εκλογές, όμως οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μέχρι πρότινος υποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο Ρέθυμνο.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, από την άλλη, η Κρήτη είναι ένα από τα «κάστρα» που θα καθορίσουν τη μεταξύ τους διαφορά: παραδοσιακό στήριγμα της Δημοκρατικής Παράταξης, η Κρήτη είναι ο τόπος που καταγράφεται με σαφήνεια η μάχη του προοδευτικού χώρου. Και το αποτέλεσμά της, μετά τις εξελίξεις στον κεντροαριστερό χώρο, δεν είναι τόσο προδιαγραμμένο όσο ίσως φαινόταν την προηγούμενη περίοδο.
Παρακαταθήκη
Με την πτώση του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τους περισσότερους από τους πασοκογενείς ψηφοφόρους, που είδαν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα έναν πολιτικό που με κάποιο τρόπο παρέπεμπε στους μεγάλους ηγέτες του κεντροαριστερού χώρου με τους οποίους είχαν ταυτιστεί. Οι ίδιοι ψηφοφόροι μάλλον απογοητεύτηκαν από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και, λίγους μήνες νωρίτερα, ήταν εκείνοι που έδωσαν μαζικά το παρών στην εσωκομματική αναμέτρηση του Κινήματος Αλλαγής, ψηφίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία τον ντόπιο Νίκο Ανδρουλάκη.
Με αυτήν την παρακαταθήκη, το ΚΙΝΑΛ διεκδικεί ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά όχι μόνο στο πατρογονικό για τον Ανδρουλάκη Ηράκλειο – κερδίζοντας κυρίως τους ψηφοφόρους που επιστρέφουν στον κλασικό τους πολιτικό εκφραστή. Το κύμα που δημιουργείται έχει γίνει αντιληπτό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το επομένο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισκεφτεί κι αυτός στην περιοχή – η προσωπική του παρουσία είναι αυτή που «δένει» το κρητικό κοινό, που θα προτιμούσε ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ολοκληρωθεί ήδη με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει περισσότερο ΠΑΣΟΚ.
Τρεις διεκδικητές
Λόγω της σημασίας της, κανείς δεν αποκλείει πλέον η Κρήτη να δει τρεις πολιτικούς αρχηγούς να διεκδικούν κοινοβουλευτική έδρα σε μια εκ των περιφερειών τους – η επιλογή του Ηρακλείου από τον Ανδρουλάκη ως μια εκ των τριών που έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα είναι μαθηματικά βέβαιη (και για να τιμήσει τους ψηφοφόρους που τον στήριξαν στην εσωκομματική μάχη με τόσο μεγάλα ποσοστά), ενώ το 2019 ο Τσίπρας ήταν υποψήφιος στην Αχαΐα, στη Λάρισα και την Ανατολική Αττική.
Αν τελικά το επιλέξει, ο Μητσοτάκης θεωρείται βέβαιο πως θα προτιμήσει τα Χανιά. Οι σκέψεις που υπάρχουν στα επιτελεία δείχνουν πόσο υπολογίζεται η Κρήτη από όλες τις πλευρές – ως νίκη γοήτρου, αλλά και ως νίκη που αλλάζει τα δεδομένα αν όχι για τις κυβερνητικές ισορροπίες, σίγουρα για τις αντιπολιτευτικές.
www.in.gr