Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι από τους ανθρώπους που χαρακτηρίζονται ως «μία κατηγορία μόνος του».
Αθλητής που στα 23 του έχει κατακτήσει ήδη χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, έχει συμμετάσχει σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει στην κατοχή του χρυσό μετάλλιο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο μήκος. Πολλά για έναν 23χρονο. Και αυτό μάλιστα απέναντι σε μεγαθήρια του αθλήματος, με μεγάλες δυνατότητες. Αλλά ο ίδιος με μια σπάνια αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία σε κρίσιμες στιγμές, δείχνει cool τύπος, πετάει ατάκες-φωτιά όταν οι χτύποι βρίσκονται στο κόκκινο και με «αλματάκια», όπως τα λέει ο ίδιος, έκανε το Τόκιο να παραμιλά τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.
Με ένα άλμα από την 4η θέση και εκτός μεταλλίων, ο Μίλτος Τεντόγλου βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου. Στο 6ο και τελευταία άλμα, όταν άλλοι λυγίζουν από το άγχος και την πίεση ο ίδιος… πέταξε στα 8.41 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.
Ο ίδιος με σπάνια ψυχραιμία, αφού είδε τον Ετσεμπερία να «λυγίζει» και να αποσύρεται, γύρισε στην εξέδρα και τον προπονητή του (Πομάσκι) και πέταξε την ατάκα «αλητεία ε;». Θεώρησε ότι με ένα μόνο άλμα, κέρδισε τον Κουβανό που ήταν καλύτερος στα μάτια του. Αργότερα σε άλλες δηλώσεις του έκανε σκληρή αυτοκριτική στον εαυτό του, ενώ άλλοι θα πανηγύριζαν και θα πετούσαν στα ουράνια. Μίλησε για «κωλοφαρδία», «ντροπή να πετάξω έτσι 5 άλματα», «σαν καραγκιόζης ήμουν».
Το παρκούρ τον έκανε… Τεντόγλου
Και αυτή την άγνοια κινδύνου και την «απουσία» έντονων συναισθημάτων σε τέτοιες μεγάλες στιγμές, τις οφείλει στο παρκούρ. Από αυτό ξεκίνησε και έφτασε στο μήκος.
Από τα Γρεβενά και… παραμιλά ο πλανήτης
Από το… δρόμο και το παρκούρ λοιπόν, πέταξε στην κορυφή στο Τόκιο.
Ο Έλληνας πρωταθλητής από τα Γρεβενά γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1998. Ο προπονητής στη γενέτειρά του Βαγγέλης Παπανίκος ήταν αυτός που τον έπεισε να αφήσει το παρκούρ και να περάσει στον στίβο, βλέποντας τα προσόντα και τις ικανότητές του Μίλτου. Το 2016 εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (δεν προκρίθηκε στους τελικούς) και από την ώρα που έφτασε στην κορυφή του αθλήματός του διαγράφει μία απόλυτα σταθερά ανοδική πορεία. Κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης Ανοιχτού Στίβου το 2018 στο Βερολίνο και το αντίστοιχο του Κλειστού Στίβου το 2019 στη Γλασκώβη.
Έγινε πρωταθλητής Ευρώπης U23 το 2019 στο Γκέβλε και Πρωταθλητής Ευρώπης Κλειστού Στίβου το 2021 στο Τόρουν. Στο Τόκιο έφτασε με επίδοση 8,60, που αποτελεί την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο και τελικά του έφτασαν 19 εκατοστά λιγότερα για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Οι Ιάπωνες τον αποθέωσαν παίζοντας συρτάκι την ώρα που παραλάμβανε το χρυσό μετάλλιο, με τον Τεντόγλου να απολαμβάνει τη στιγμή.
Ο Τεντόγλου πάνω από όλα περνά καλά
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2021 ο Τεντόγλου υπό τις οδηγίες του Γιώργου Πομάσκι δεν έχει κάνει άλμα κάτω από τα 8 μέτρα, αποδεικνύοντας τη σταθερότητά του. Ο ίδιος αντιμετωπίζει τους αγώνες του ως διασκέδαση, χωρίς άγχος και με μεγάλη δόση χιούμορ, γεγονός που τον έχει κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό.
Η είσοδος του στο γήπεδο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν χαρακτηριστική της προσωπικότητας του. Τον ενοχλούσε ο ήλιος και μπήκε με γυαλιά ηλίου. Έκανε χαρακτηριστική κίνηση για να πάρει δύναμη με έμπνευση από ένα anime.
Αυτός είναι ο Μίλτος Τεντόγλου. Ένα παιδί 23 ετών που δεν… μασάει σε τίποτε μπροστά και ως cool χαρακτήρας κατακτά ότι βάλε στο νου του. Το ίδιο έκανε στο δρόμο με το παρκούρ, το ίδιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.
Ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι παίρνει boost από την γκρίνια της κοπέλας του. «Πάνω από όλα μου δίνουν δύναμη οι χορηγοί μου και, επίσης, θέλω να ευχαριστήσω την κοπέλα μου που μου σπάει τα νεύρα και με κάνει να έρχομαι στους αγώνες τσιτωμένος και να ξεσπάω» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πριν λίγους μήνες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Τι είναι το παρκούρ
Τo παρκούρ είναι η τέχνη της μετακίνησης, ξεπερνώντας τα εμπόδια, με το συντομότερο, αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα. Η φιλοσοφία του Parkour είναι η αυτοπειθαρχία και η αυτοβελτίωση του αθλούμενου, ο οποίος ενδιαφέρεται να μάθει πράγματα για τον εαυτό του και όχι για τους άλλους
Σύμφωνα με το «Parkour.gr», στο παρκούρ περιλαμβάνονται και η υπερπήδηση εμποδίων, φυσικών και τεχνητών, όπου ως εμπόδια μπορούν να θεωρηθούν τα πάντα, από βράχοι, ποτάμια, ή κλαδιά μέχρι τοίχοι, πεζούλια, ή κάγκελα. Ένας traceur(όπως ονομάζεται ο αθλητής) καλλιεργεί την ικανότητα να εντοπίζει εναλλακτικούς τρόπους κίνησης και πορείας, τους οποίους ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τόσο στην καθημερινή του ζωή, όσο και σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών. Γι’αυτό το λόγο η κατηγοριοποίηση του παρκούρ ως δραστηριότητα είναι δύσκολη, αφού κάποιοι το θεωρούν άθλημα ενώ κάποιοι πολεμική τέχνη.
Πηγή: iefimerida.gr