Με αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, παραπέμπεται σε δίκη ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016.
Μαζί με τον κ. Παππά παραπέμπεται και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού Επικρατείας.
Το Δικαστικό Συμβούλιο (βούλευμα 4/2022) υιοθέτησε πλήρως την πρόταση της Εισαγγελέως του Δικαστικού Συμβουλίου Γεωργίας Αδειλίνη. Το βούλευμα αυτό σύμφωνα με το νόμο περί ποινικής ευθύνης υπουργών δεν επιδέχεται καμίας δικονομικής αναίρεσης ή ένστασης και είναι τελεσίδικο.
Όπως είναι γνωστό, η Βουλή για τον πρώην υπουργό Επικρατείας έχει ασκήσει ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καλογρίτσας έχει καταγγείλει, ότι η σύμβαση με τη λιβανέζικη εταιρεία CCC για τη δημιουργία mall στα Ηνωμένες Αραβικά Εμιράτα ήταν εικονική και καταρτίστηκε για να μπορέσει να εισέλθει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες η εταιρεία του.
Ακόμη, ο κ. Καλογρίτσας αποδίδει κεντρικό ρόλο στον πρώην υπουργό Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι εκείνος έφερε σε επαφή τα εμπλεκόμενα μέρη και οργάνωσε την όλη διαδικασία.
Ειδικότερα, ο κ. Καλογρίτσας είχε καταγγείλει στη Βουλή, αλλά και ενώπιον της Δικαιοσύνης, ότι προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία τηλεοπτική άδεια, με την καθοδήγηση του Νίκου Παππά, έλαβε 3 εκατ. ευρώ από επιχειρηματικό κολοσσό για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή κάποιου στον διαγωνισμό. «Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», είχε καταθέσει ο Χρήστος Καλογρίτσας.
Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς, από την πρώτη στιγμή αρνείται τα όσα του έχουν καταλογιστεί και έχει υπεραμυνθεί της νομιμότητας της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών ενώ έχει κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.
Υπενθυμίζεται ότι από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε ακυρωθεί ο σχετικός νόμος για τις τηλεοπτικές άδειε, ενώ οι δημοσιογραφικές διαρροές από τις κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις των δικαστών του ΣτΕ στην υπόθεση αυτή, είχαν οδηγήσει – όπως ο ίδιος είχε ισχυριστεί- σε παραίτηση τον τότε πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου.
Τρόπος συγκρότησης του Ειδικού Δικαστηρίου
Από σήμερα αρχίζουν να τρέχουν οι διαδικασίες που προγέπει ο νόμος περί ποινικής ευθύνης των υπουργών για την συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου (υπουργοδικείο) που προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος.γ
Έτσι, βούλευμα αυτό (4/2022) θα επιδοθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες στον τέως υπουργό Επικρατείας, τον πρόεδρο της Βουλής τον Εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου για τα περαιτέρω.
Ο πρόεδρος της Βουλής στη συνέχεια θα κληρώσει σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας του κοινοβουλίου, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ), 13 τακτικά και 6 αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου. Από το Άρειο Πάγο θα είναι 7 μέλη και από το ΣτΕ 6, ενώ καθήκοντα προέδρου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου και εάν υπάρξουν ισόβαθμο, ο αρχαιότερος εξ΄ αυτών.
Καθήκοντα εισαγγελέα θα ασκεί μέλος της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που θα κληρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής όπως θα κληρωθεί και ο αναπληρωτής του. Δεν θα τεθούν στην κληρωτίδα τα ονόματα του εισαγγελέα και του αναπληρωτή του που άσκησαν καθήκοντα στο Δικαστικό Συμβούλιο για την ίδια υπόθεση.
Προς κλήρωση θα τεθούν στη Βουλή τα ονόματα μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που διορίστηκαν ή προήχθησαν στο βαθμό που κατέχουν πριν από την υποβολή πρότασης για άσκηση δίωξης. Επίσης, δεν τίθενται στην κληρωτίδα τα ονόματα των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου.
Αμέσως μετά την κλήρωση ο πρόεδρος της Βουλής θα αποστείλει στον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου το πρακτικό με τα ονόματα των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών.
Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου μόλις λάβει το σχετικό πρακτικό από τη Βουλή με τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που θα έχουν κληρωθεί, πρέπει μέσα σε 60 μέρες να ορίσει δικάσιμο έναρξης της δίκης, τον τόπο συνεδρίασης του Ειδικού Δικαστηρίου και τον κατάλογο των μαρτύρων που θα εξεταστούν.
Αν για οποιονδήποτε λόγο η διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών δεν ολοκληρωθεί με τους δικαστές που κληρώθηκαν, η δίκη επαναλαμβάνεται με νέα σύνθεση.
Ο κ. Παππάς έχει δικαίωμα να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο -όπως έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου στην δική Κοσκωτά τον Απρίλιο του 1991 που δικάστηκε σα να είναι παρών- και να εκπροσωπηθεί από δικηγόρους (έως τρεις).
Τέλος, η όποια απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνη υπουργών είναι αμετάκλητη.
Σε περίπτωση που επιβληθεί στον κ. Παππά περιοριστική της ελευθερίας ποινή για πλημμέλημα, η ποινή μετατρέπεται σε χρηματική.
www.protothema.gr