Το μέλλον των παιδιών μας είναι η αιτία για συνεχή αγώνα .

Το 2021 ο Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί την Κοζάνη και είχε τάξει τότε 7,5 δις ευρώ τα οποία όμως αγνοούνται ακόμα .

Δυστυχώς για την Κοζάνη αλλά και για την Δυτική Μακεδονία η πραγματικότητα είναι εφιαλτική και συνάμα τραγική για τους κατοίκους της περιοχής .

Στα χρόνια που πέρασαν η περιοχή κατέλαβε τρεις αρνητικές πρωτιές

Είναι πρώτη σε μείωση πληθυσμού

Πρώτη σε ποσοστό ανεργίας

Πρώτη σε μείωση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Ο Πρωθυπουργός σήμερα συνέχισε στο ίδιο μοτίβο όπως και το 2021 …χορός δισεκατομμυρίων σε έναν τόπο που όπως στην πράξη έχει αποδειχθεί είναι έρμαιο στα χέρια των ολιγοπωλίων της ενέργειας .

Και πάμε να δούμε βήμα βήμα την ουσία από τις σημερινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού :

Απουσιάζει η ουσιαστική αποτίμηση των κοινωνικών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Δεν υπάρχει η σύγκριση κόστους-οφέλους των δράσεων.

Απουσιάζει πλήρως η αξιολόγηση της ποιότητας των νέων θέσεων εργασίας (μόνιμες; καλά αμειβόμενες;).

Έμφαση σε αριθμούς χωρίς αφήγηση για τη βιωσιμότητα του νέου παραγωγικού μοντέλου.

Δεν εξηγείται πώς θα μετασχηματιστεί δομικά η τοπική οικονομία ή πώς θα υποκατασταθούν οι χαμένες θέσεις από τη λιγνιτική δραστηριότητα.

Και τα επιχειρήματα για την αποδόμηση των σημερινών εξαγγελιών δεν έχουν σταματημό !

Έχουμε μια σκληρή Αριθμοκεντρική προσέγγιση που παρουσιάζει μόνο ποσοτικά δεδομένα χωρίς ποιοτική αποτίμηση ή κοινωνική διάσταση.

Την προβολή των προκαταβολών ως “πρόοδος”: Το γεγονός ότι “έγιναν προκαταβολές” δεν συνεπάγεται πραγματική ανάπτυξη ή μετασχηματισμό.

Εχουμε ξεκάθαρη απουσία του οράματος για την περιοχή και δεν ξεκαθαρίζεται ποιο νέο οικονομικό μοντέλο θα αντικαταστήσει τη λιγνιτική μονοκαλλιέργεια.

Παρουσιάζουν τα ποσοστά εντάξεων ως επιτυχία ενώ στην ουσία δεν σημαίνουν επιτυχία: Το 117% ή 198% ένταξη σημαίνει υπερδέσμευση, όχι απαραίτητα αποδοτικότητα ή επιτυχία έργων.

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι πανάκεια: Επικεντρώνεται μόνο στις επενδύσεις, χωρίς μέριμνα για κοινωνική συνοχή, δίκαιη κατανομή πόρων ή στήριξη των ευάλωτων.

Υπάρχει χαμηλή απορρόφηςη πάρα τα δισεκατομμύρια που είναι διαθέσιμα (μόνο 42 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί )δείγμα της γραφειοκρατίας και της αδυναμίας υλοποίησης.

Είναι θλιβερό που δεν υπάρχει καμία αναφορά στην τοπική κοινωνία: Δεν περιλαμβάνονται δράσεις συμμετοχικότητας ή διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες.

Τα Αναπτυξιακά έργα είναι χωρίς ουσία. Προβλέπονται τεράστια κονδύλια για “έργα φάσης Α/Β”, χωρίς να δίνονται επαρκείς πληροφορίες για τη φύση τους ή την αναμενόμενη απόδοση τους .

Επιπλέον οι Ενεργειακές Κοινότητες χωρίς ενεργό ρόλο πολιτών: Παρότι αναφέρονται, δεν φαίνεται να προωθείται η ενεργή συμμετοχή πολιτών αλλά κυρίως επενδυτών.

Τέλος, δεν έχουμε καμία αποτίμηση της απολιγνιτοποίησης και εννοείται ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση του τι χάθηκε, τι θα κερδηθεί και αν η “νέα εποχή” είναι πραγματικά δικαιότερη.

Θέλουμε αυτός τόπος να ξανασταθεί στα πόδια του .

Η Ενεργειακή Δημοκρατία με προμετωπίδα τη Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης, είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη διέξοδος για να πάρει ανάσα η Δυτική Μακεδονία.

Αυτός ο τόπος πληρώνει τις κακές επιλογές αλλά και την πλήρη απαξίωση από την Νέα Δημοκρατία.