Την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης με αναπτυξιακά έργα όπως ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο που θα συνδέει καλύτερα την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας για να αποφευχθεί η ερημοποίηση της επισήμανε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ο Ευρωβουλευτής, σημείωσε τη κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που βοήθησε στην μείωση των συνεπειών και έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο στη λέξη αλληλεγγύη. Όμως, όπως παρατήρησε, αν και έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια, πρέπει να αγωνιστούμε για περισσότερα, τονίζοντας τρεις άξονες:
Καταρχάς την ενίσχυση των μέσων δασοπυρόσβεσης που διαθέτουμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με την κοινή παραγγελία πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair. Παράλληλα, την αναβάθμιση της πρόληψης και των εθνικών σχεδίων πολιτικής προστασίας μέσω και Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα νέο Ευρωπαϊκό ταμείο που θα επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των καταστροφών από την κλιματική αλλαγή, ώστε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς που έχει το Ταμείο Αλληλεγγύης, τόσο ως προς την ενεργοποίησή του, όσο και ως προς τις επιλέξιμες δαπάνες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη:
Το περασμένο καλοκαίρι σημαδεύτηκε από φονικές πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη αλλά και δασικές πυρκαγιές στις χώρες της Μεσογείου. Στην Ελλάδα καταστράφηκαν τουλάχιστον 9 φορές παραπάνω εκτάσεις σε σχέση με πέρσι. Τα καμένα στρέμματα ξεπέρασαν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο και ολόκληρη η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας κινδυνεύει από ερημοποίηση. Για αυτό χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης με αναπτυξιακά έργα όπως ένας σύγχρονος οδικός άξονας για την καλύτερη σύνδεση της περιοχής.
Λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα είναι συχνότερα και ισχυρότερα με τις φυσικές καταστροφές να αυξάνονται και να μας απειλούν σε μόνιμη πλέον βάση.
Η κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας βοήθησε στη μείωση των συνεπειών. Χιλιάδες πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν από πολλές χώρες της Ευρώπης δίνοντας ουσιαστικό περιεχόμενο στη λέξη αλληλεγγύη, που τόσο ανάγκη έχουμε αυτή τη δύσκολη εποχή. Ας κοιτάξουμε στο μέλλον. Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια αλλά πρέπει να αγωνιστούμε για να γίνουν περισσότερα.
Πρώτον, απαιτείται άμεσα να προχωρήσουμε στην κοινή παραγγελία των πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair, ώστε να ξεκινήσει η γραμμή παραγωγής και να ενισχύσουμε ουσιαστικά τα μέσα που διαθέτουμε σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο.
Δεύτερον, θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, ώστε τα Κράτη να είναι καλύτερα προετοιμασμένα, αξιοποιώντας τη δυνατότητα και τη χρηματοδότηση που υπάρχει για την αναβάθμιση των εθνικών σχεδίων πολιτικής προστασίας.
Τρίτον, Οι περιορισμοί του Ταμείου αλληλεγγύης που αφορούν τις προϋποθέσεις ενεργοποίησής του, το ποσοστό στήριξης αλλά και το είδος των καταστροφών που καλύπτονται, μειώνουν την αποτελεσματικότητά του. Είναι ανάγκη λοιπόν να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός νέου ταμείου που θα είναι επιφορτισμένο με την αποκατάσταση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Δείτε εδώ το βίντεο της ομιλίας: https://youtu.be/M_otTFNDhBY