Κατά την περίοδο της πανδημίας σαφώς η κίνηση των αυτοκινήτων είχε σχεδόν μηδενισθεί, τα κέντρα διασκέδασης είχαν κλείσει, το οινόπνευμα και η χρήση των ουσιών γίνονταν στο σπίτι ή σε άλλους κλειστούς χώρους με αποτέλεσμα να υπάρξει θεαματική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Συνηθίσαμε από την ανακοίνωση νεκρών του ιού στις ειδήσεις και τον αριθμό των εισακτέων στις ΜΕΘ και πήραμε σβάρνα τα νησιά και τις παραλίες να κερδίσουμε ότι είχαμε χάσει κατά τα δίσεκτα χρόνια της κλεισούρας. Παράλληλα τρέχαμε σε υπαίθρια πάρτι και σε κοινωνικές εκδηλώσεις διψασμένοι για διασκέδαση και για ξεσάλωμα σύμφωνα με τις αντοχές και την αυτοσυγκράτηση του καθενός από εμάς.
Παράλληλα επισκεπτόμασταν και τον πνευματικό μας για συγχώρεση και λήψη οδηγιών αναφορικά με την ταυτότητα του εμβολίου και την αναγκαιότητα κατά τη θρησκευτική (:) άποψη τους να το κάνουμε ή όχι.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο γιατί τα Ορθόδοξα κράτη έχουν χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού, έναντι των δυτικών καθολικών κλπ κρατών.
Εν τέλει αποφεύγουμε το εμβόλιο και καταπίνουμε μπουκάλια σκληρών οινοπνευμάτων και άλλων ναρκωτικών ουσιών. Μάλιστα για να μας πιάσει καλύτερα μπερδεύουμε και τα δύο. Ύστερα υποβασταζόμενοι μπαίνουμε στα αυτοκίνητα και αφήνουμε τον χάροντα να οδηγήσει.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ορισθούν μηδενικά ποσοστά αλκοόλης στο αίμα κατά την οδήγηση. Το πότε οι χώρες θα το εφαρμόσουν, εξαρτάται από την ποσότητα που καταναλώνουν οι σύμβουλοι των υπευθύνωντης προ.
Όμως δεν είναι μόνο το αλκοόλ. Γι’ αυτό υπάρχει το αλκοτέστ και δόξα τον Θεό η νομοθεσία είναι τέτοια που δεν ξεπερνιέται εύκολα. Η δεύτερη αλκοολομέτρηση ύστερα από δέκα λεπτά, αφαιρεί από τον οδηγό το δικαίωμα της ένστασης και την ευκαιρία των καλοθελητών να σβήσουν το αδίκημα.
Το πρόβλημα είναι με τα υπόλοιπα ναρκωτικά. Ο οδηγός σε μπλόκο τροχαίας για μέτρηση της μέθης του κινδυνεύει από δύο ποτήρια ουίσκι να χάσει το δίπλωμά του, αλλά δεν κινδυνεύει από τη λήψη ηρωίνης, χασίς, κοκαΐνης, έκστασης, ηρεμιστικών κλπ ουσιών, ων ουκ έστι μετρήσιμος αριθμός. Αυτό γιατί καίτοι υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της λήψης ουσιών με απλούστατες διαδικασίες, η χώρα μας δεν θέλει να εισάγει αυτήν τη διαδικασία. Γιατί; Άγνωσται αι βουλαί των Κυβερνώντων.
Η εξέταση του ναρκοτέστ συνίσταται στη λήψη σάλιου και την εισαγωγή του σε ένα φορητό μηχάνημα. Σε δέκα λεπτά αναγνωρίζει τις πέντε μεγάλες κατηγορίες των ναρκωτικών δηλαδή της ηρωίνης, της κοκαΐνης, του χασίς, των ηρεμιστικών και των αμφεταμινών. Τόσο απλά. Τόσο γρήγορα, αξιόπιστα και βασικά με σεβασμό της προσωπικότητας του εξεταζόμενου.
Όμως, προτιμούμε να γεμίζουμε εκκλησάκια τις παρυφές των δρόμων, παρά να κάνουμε το αυτονόητο.
Η Κύπρος με την εισαγωγή του ναρκοτέστ κατάφερε και έγινε μια ασφαλής κυκλοφοριακά χώρα, από τις πρώτες βαθμίδες που βρίσκονταν αναφορικά με την ατυχηματικότητα στην Ευρώπη. Επί πλέον διαπιστώνει την μείωση χρηστών ουσιών στις μικρές ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού της.
Το 2000 ο υποφαινόμενος με διαρκείς οχλήσεις ως Διευθυντής Τροχαίας Αττικής και σε συνέχεια ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης προσπάθησε να εισάγει τον θεσμό του ελέγχου αυτού στη χώρα μας, έχοντας υπόψη του τα θεαματικά αποτελέσματα μείωσης των ατυχημάτων τη νύχτα στην Ευρώπη. Δημοσιεύθηκαν άρθρα στον τύπο, έγινε επίδειξη του φορητού μηχανήματος που είναι πάμφθηνο και πέτυχε το αυτονόητο. Έκανε μια τρύπα στο νερό. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
« Δεν μου λες κύριε, μου είπε άνθρωπος που ήταν υψηλά σε Κυβερνητικό πόστο, τα πιάνει τα ηρεμιστικά;» «Βεβαίως τα πιάνει». Απάντησα χαρούμενος. «Σιγά που θα το υπογράψω»: «Εδώ όλοι οι Έλληνες παίρνουν ηρεμιστικά!!» «Τότε να μην οδηγούν Κύριε» απάντησα. Γνώριζα ότι η προσπάθεια μου είχε στεφθεί υπό πλήρους αποτυχίας.
Πως όμως θα πείσεις ανθρώπους που μετρούν τους νεκρούς με αριθμούς; Πως να πεισθούν όταν τα ατυχήματα, εκτός αυτά των επωνύμων δεν ενδιαφέρουν πλέον κανέναν; Εξοικειωθήκαμε τόσο που δεν μας νοιάζει.
Δεν σήκωσε ποτέ κανένας υπεύθυνος νεκρά παιδάκια σαν άψυχες κούκλες από το δρόμο και δεν είδαν ποτέ του αποκεφαλισμένα πτώματα. Δεν έβαψαν τα χέρια τους με ζεστό αίμα νέων ανθρώπων. Δεν είδαν μαυροφορεμένες μανάδες και δεν βίωσαν δράματα σε οικογένειες.
Μακάρι κάποτε να συνέλθουν οι υπεύθυνοι και να βάλουν τον έλεγχο στη χώρα μας. Τότε θα δουν να μειώνονται οι χρήστες, αφού οι νέοι θα προτιμήσουν να οδηγήσουν παρά να πάρουν ουσίες και θα δουν τα ατυχήματα να μειώνονται θεαματικά. Αν τους ενδιαφέρει αυτό. Αν ενδιαφέρονται για την μείωση των ατυχημάτων.
Διαφορετικά θα αποδίδουμε το ατύχημα στην κακιά ώρα και στην άτυχη στιγμή του οδηγού, χτίζοντας εκκλησάκια στις άκρες των δρόμων!!!.