Η ανησυχία κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να μάς προκαλέσει τις πιο σκοτεινές σκέψεις, σε μια στιγμή που κανείς δεν είναι εκεί για να μάς αποφορτίσει. Ό,τι κι αν μάς κάνει να ανησυχούμε έστω και στο ελάχιστο ξαφνικά έρχεται και κατακλύζει το μυαλό μας όταν κοιμόμαστε, προκαλώντας ακόμα περισσότερο άγχος.
Ο Greg Murray, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Πολυτεχνείου Swinburne υποδεικνύει ότι αυτό το νυχτερινό πρόβλημα δεν είναι ασυνήθιστο και πως υπάρχουν βιολογικοί λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν αυτή τη συνήθεια.
«Στον φυσιολογικό νυχτερινό ύπνο, η νευροβιολογία του ανθρώπου φτάνει ένα σημείο καμπής περίπου στις 3-4 το πρωί. Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος αρχίζει να αυξάνεται, ο ρυθμός του ύπνου μειώνεται (επειδή έχει προηγηθεί κάποια ώρα ύπνου), η έκκριση μελατονίνης (της ορμόνης του ύπνου) έχει φτάσει στο ζενίθ και τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) αυξάνονται καθώς το σώμα προετοιμάζεται για την είσοδο στην επόμενη ημέρα», εξηγεί ο καθηγητής στο The Conversation.