Ο Οργανισμός Αθλητισμού-Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης και οι εκδόσεις Πατάκη συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 στις 19:00 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, παρουσίαση του βιβλίου
“Να βρω ξανά του νήματος την άκρη…” Σχεδίασμα ποιητικής βιογραφίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Πρόλογος Άκης Σακισλόγλου.
Θα μιλήσουν:
Δημήτρης Βαβλιάρας, τραγουδοποιός – φωτογράφος
Γιώργος Δελιόπουλος, ποιητής – πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης
Γρηγόρης Κοντός, φιλόλογος – Διευθυντής Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης
Μιχάλης Πιτένης, συγγραφέας
και ο συγγραφές του βιβλίου Λέων Α. Ναρ, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ., συγγραφέας
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:
«Ένα βιβλίο για τον στιχουργικό κόσμο του Θανάση Παπακωνσταντίνου, που έχει αγαπηθεί πολύ χάρη στα τραγούδια του. Στα δύο μέρη αυτού του σχεδιάσματος ποιητικής βιογραφίας – «Με τη δική του περπατησιά» και «Θεματική και καταβολές» – εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η κοινωνική διάσταση των στίχων του Παπακωνσταντίνου, που με ποικίλους τρόπους αποτυπώνουν την ένταση της υπαρξιακής αγωνίας, καθώς και η σχέση τους με το δημοτικό τραγούδι και τη νεότερη ποίηση. Επιχειρείται επίσης, μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα τραγουδιών, η κατανόηση του βλέμματος του δημιουργού προς τον κόσμο και τον εαυτό του, την κοινωνία και το άτομο, το παρόν και το παρελθόν, τη μνήμη και το όραμα, την Ανατολή και τη Δύση. Στην προσπάθεια σύνθεσης του βιβλίου αυτού συνέβαλε ο ίδιος ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, απαντώντας πρόθυμα σε ερωτήσεις του συγγραφέα σχετικά με την ποιητική του κοσμοθεωρία».
Ο Λέων Α. Ναρ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Νεοελληνικής Φιλολογίας, Βιβλιολογίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο (2000). Το 2007 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., ενώ την ίδια χρονιά εξέδωσε (σε συνεργασία με τον Γιώργο Αναστασιάδη και τον Χρήστο Ράπτη) το βιβλίο “Εγώ ο εγγονός ενός Έλληνα, η Θεσσαλονίκη του Νικολά Σαρκοζί” (Καστανιώτης). Το 2009 εκδόθηκε (Γαβριηλίδης) το δίτομο έργο του Ναρ με τίτλο “Γιωσέφ Ελιγιά, Άπαντα”, ενώ την ίδια χρονιά επιμελήθηκε το επετειακό λεύκωμα 25 χρόνια Ιανός. Το 2011 κυκλοφόρησε (Καπόν) το βιβλίο του με τίτλο “Θεσσαλονίκη 1912-2012, το μέλλον του παρελθόντος, μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας” (με φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου), και η μελέτη “Ισραηλίτες βουλευτές στο Ελληνικό κοινοβούλιο (1915-1936)” (Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων). Χρονογραφήματά του δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής” (2006-2008). O Λέων Α. Ναρ αρθρογραφεί τακτικά (parallaximag.gr, iefimerida.gr) και εργάζεται ως καθηγητής ελληνικής φιλολογίας στο Αμερικανικό Κολλέγιο “Ανατόλια” της Θεσσαλονίκης.