Σταθερά αλλάζει πορεία η Δυτική Μακεδονία, καθώς στη δεύτερη συνάντηση της επιτροπής για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, προς μία κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία, έβαλε στις ράγες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τον σχεδιασμό για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω του προγράμματος ΔΑΜ.
Παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιου Κασαπίδη, του επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Κομισιόν, Κάρστεν Ράσμουσεν, του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Πελοπίδα Καλλίρη, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, θεσμικών εταίρων, εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών, δόθηκε το πράσινο φως, ώστε να μπουν οι βάσεις για να υλοποιηθεί το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τη μετάβαση, αξιοποιώντας το 1,63 δισ. του προγράμματος ΔΑΜ.
Επενδύσεις που αποσκοπούν στον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλο το φάσμα της αξιακής αλυσίδας της βιοοικονομίας όπως, αγροδιατροφικά προϊόντα, κυκλική και ψηφιακή οικονομία, είναι ψηλά στην ατζέντα των αυτοδιοικητικών, των θεσμικών φορέων, των επιχειρηματιών και των πολιτών.
Στρατηγικής σημασίας για την περιοχή είναι οι Θύλακες της Ζώνης Καινοτομίας και η στήριξη που παρέχεται στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για την περιοχή.
Ήδη τα έργα που έχουν ενταχθεί όπως τόνισε ο κ. Καλλίρης είναι:
- Οι θύλακες Καινοτομίας,
- H ανάπτυξη δικτύου για ανέργους
- Ολοκληρωμένα προγράμματα για ανέργους
- Δράσεις συμβουλευτικής κατάρτισης
- Κόμβος Καινοτομίας για πράσινο υδρογόνο στην πρώην βιομηχανική περιοχή της ΑΕΒΑΛ με δικαιούχο το ΕΚΕΤΑ
Σε φάση αξιολόγησης και χρηματοδότησης από τη δεξαμενή του Ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είναι το πράσινο κέντρο δεδομένων, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις συμβουλευτικής υποστήριξης και μηχανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Επιπλέον, στην ατζέντα του προγράμματος ΔΑΜ είναι η χρηματοδότηση με 200 εκ. ευρώ για μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και υπάρχει ο σχεδιασμός και για τη στήριξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με 31 εκ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής, ο κ. Κάρστεν Ράσμουσεν σημείωσε με έμφαση ότι η Δυτική Μακεδονία πρέπει να απορροφά 21 ευρώ ανά δευτερόλεπτο και 616.000 ευρώ την ημέρα, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, με στόχο να αναπτυχθούν οι απαραίτητες επενδύσεις που θα υποστηρίξουν οικονομικά την Περιφέρεια καθώς και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων για τη διευκόλυνση των εργαζομένων, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΔΑΜ.