ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ(Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τζηκαλάγιας.
ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Η Ελλάδα, η χώρα μας, είναι από τα ιδρυτικά μέλη πολλών διεθνών οργανισμών, όπως είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και όπως είναι και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, που παίζει σημαντικό ρόλο στα πλαίσια του οργανισμού ηνωμένων εθνών. Έχειδιάφορα γραφεία ανά τον πλανήτη. Ένααπό τα γραφεία της είναι το περιφερειακό γραφείο της Ευρώπης. Ήδητον Απρίλιο,υπογράψαμε σύμβαση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για λεπτομέρειες της λειτουργίας του υπό γραφείου στην Αθήνα.Όπως φαίνεται και από τον τίτλο του νομοσχεδίου, η λειτουργία του γραφείου έχει να κάνει με τη διασφάλιση της ποιότητας της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτή η κυβέρνηση, εδώ και χρόνια και τους τελευταίους μήνες ακόμη πιο έντονακαι ήδη προχωρήσαμε και φάνηκε αυτό από τα προηγούμενα νομοσχέδια που ψηφίσαμε, ότι μας ενδιαφέρει όχι μόνο θεωρητικά αλλά και εμπράκτως, να προχωρήσουμε σε έλεγχο της ποιότητας της παροχής των υπηρεσιών υγείας, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Θαεξηγήσω μερικά πράγματα πάνω σε αυτό. Αυτό το γραφείο θα έχει αρμοδιότητα, εξυπακούεται περισσότερο για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Απότο πρώτο άρθρο της συμφωνίας, φαίνεται ότι ο ρόλος του αφορά κυρίως στην πρόληψη των μη μεταδιδόμενων ασθενειών και εξυπακούεται αυτό. Είναιάλλες χώρες για να έχουν τέτοια αρμοδιότητα, που υποφέρουν, που έχουν περισσότερα ζητήματα με τα λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα. Είναι ξεκάθαρο, ότι σε αυτή τη σύμβαση προβλέπονται λεπτομέρειες σαφείς και με διαφάνεια, για το πού ακριβώς θα δοθούν τα χρήματα που αφορούν κυρίως τις δαπάνες για τη σύσταση, για τον εξοπλισμό αυτού του γραφείου. Αυτή η συνεισφορά της Ελλάδας από τον κρατικό προϋπολογισμό, προβλέπεται για ένα διάστημα 5 ετών και θα ανέλθει συνολικά σε πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 1 εκατ. και κάτι, χιλιάδες ευρώ το χρόνο.
(Συνέχεια ομιλίας κ. Ζήση Τζηκαλάγια)
Άκουσα από μερικούς συναδέλφους και συναδέλφους όχι μόνο στην πολιτική και στην ιατρική, κάποια μεμψιμοιρία για τα ποσά, ότι είναι μεγάλα. Φυσικά και περνάμε οικονομική κρίση και εννοείται ότι πρέπει να σεβόμαστε κάθε ευρώ από τον κρατικό μας προϋπολογισμό. Αυτό δε σημαίνει,όμως, ότι πρέπει να μείνουμε έξω από τέτοιες συμφωνίες, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές. Επειδή όλοι τα βάζουν στο θέμα του κόστους και οφέλους, ξαναλέω πάλι, λοιπόν, ότι εδώ και καιρό φαίνεται ότι ετοιμαζόμαστε να δώσουμε μεγάλο βάρος στην ποιότητα των υπηρεσιών της υγείας.Έτσι αυτό το ρόλο θα έχει αυτό το γραφείο.Γι αυτό και δεν φειδόμεθα των χρημάτων αυτών για τα επόμενα 5 χρόνια, γιατί στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, του ελέγχου ξαναλέω της ποιότητας των υπηρεσιών, από μόνες τους αυτές οι πολιτικές, διασφαλίζουν εξοικονόμηση χρημάτων.
Γιατί ξέρουμε, πολύ καλά, ότι η σπατάλη γίνεται όταν δεν υπάρχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όταν δεν υπάρχουν έλεγχοι για την ποιότητα αυτών των υπηρεσιών της υγείας. Έτσι όπως θα γίνεται από τώρα και πέρα και στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έτσι θα γίνεται και στα πλαίσια, παράπλευρα αν θέλετε, σαν ένα παράρτημα και με αυτήν την σύμβαση στη δράση που θα έχει αυτό το υπογραφείο στην Αθήνα. Είπα τη λέξη παράρτημα, γιατί αυτή η συμφωνία κλείνει με ένα παράρτημα, στο οποίο και εκεί τονίζεται ότι, στρατηγική κατεύθυνση και στόχος του γραφείου της Αθήνας, είναι η ποιότητα της περίθαλψης, η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και η ασφάλεια των ασθενών. Σας ευχαριστώ.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ(Αντιπρόεδρος της Επιτροπής):Κι εμείς ευχαριστούμε. Η κυρίαΥπουργός έχει τον λόγο.