Ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, μετά το σχετικό δημοσίευμα του Kozanimedia με καταγγελία δημότη της περιοχής για επίθεση αδέσποτων σκύλων σε γυναίκα, αλλά και τη συζήτηση του όλου θέματος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απάντησε στα σχετικά ερωτήματα που του θέσαμε για το σημαντικό αυτό ζήτημα.
-Κύριε δήμαρχε, φιλοξενήσαμε στο Kozanimedia μια ανάρτηση ενός δημότη του Βελβεντού για επίθεση αδέσποτου σκύλου σε γυναίκαΔ κάτοικο του δήμου σας. Έχετε γνώση του ζητήματος:
Βεβαίως ενημερώθηκα αμέσως τηλεφωνικά από συγγενικό πρόσωπο της συμπολίτισσας που δέχτηκε την επίθεση. Ρώτησα κατ’ αρχάς πως είναι η παθούσα και με διαβεβαίωσε ότι είναι καλά, δεν είχε κάποιο εμφανές δάγκωμα στο μηρό, αλλά μόνο μελανιές και ότι θα πήγαινε στο Κέντρο Υγείας για να το ελέγξουν. Επικοινώνησα αμέσως μετά την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας και ενημερώθηκα από τον ίδιο ότι η συγγενής του ήταν καλά και είχε μόνο μελανιές επειδή είχε πέσει. Εκφράζω τη λύπη μου στην οικογένεια για το συμβάν και ταυτόχρονα τη λύπη μου εκ μέρους του Δήμου γιατί αυτό το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ταλαιπωρεί το Δήμο μας, όπως και όλους τους Δήμους της χώρας, αν κρίνω από τις πανελλαδικές συσκέψεις όπου τα λέμε με συναδέλφους και ζωόφιλους. Εξέφρασα τη λύπη μου και δημόσια στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Πάντως το πρόβλημα με τα αδέσποτα εντοπίζεται σε διάφορους πρακτικούς κυρίως λόγους.
–Σε ποιους λόγους αναφέρεστε;
Κατ΄ αρχάς είχαμε μια σύμβαση με περισυλλογέα αδέσποτων η οποία έληξε. Εδώ και καιρό δεν μπορούμε να βρούμε αντικαταστάτη ακόμα σε ακτίνα μεγάλη από την έδρα του Δήμου. Εννοώ περισυλλογέα που να ικανοποιεί τις αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου. Οι προσπάθειές μας να βρούμε τον κατάλληλο επαγγελματία είναι γνωστές και στους κτηνιάτρους της Κοζάνης, αλλά και σε φιλόζωους που σχετίζονται με φιλοζωικά σωματεία. Υπόψη ότι και με τα φιλοζωικά σωματεία υπάρχει θέμα διότι έχουν προβλήματα. Κάποια μάλιστα υπολειτουργούν ή και δεν λειτουργούν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Θα μας βοηθούσαν πολύ στο έργο αν είχαν εξασφαλισμένη την βιωσιμότητά τους. Πρόβλημα επίσης είναι ότι δεν βρίσκουμε εύκολα αδειοδοτημένα αυτοκίνητα για την μεταφορά των αδέσποτων από το Βελβεντό στην Κοζάνη και αντίστροφα και μέχρι σήμερα όσες μεταφορές αδέσποτων κάναμε στον κτηνίατρο για τα περαιτέρω, τις κάναμε σε κλουβιά με απλό όχημα και με ευθύνη του Δημάρχου, προκειμένου να περιθάλψουμε, να σημάνουμε, να εμβολιάσουμε κλπ τα αδέσποτα που καταφέραμε να πιάσουμε με δικές μας προσπάθειες και με ιδιαίτερη προσοχή για να μην τραυματιστούν. Αγοράσαμε ειδικές παγίδες για την ανώδυνη περισυλλογή αδέσποτων. Δυστυχώς κάποιοι επιτήδειοι μας τις έκλεψαν. Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα είναι ότι μας έρχονται αδέσποτα από άλλες περιοχές, τα οποία αφήνονται από επιτήδειους τις νύχτες στον οικισμό του Βελβεντού, ώστε το πρόβλημα των άλλων να γίνει πρόβλημα του Δήμου μας. Υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες δημοτών, που δεν κατάφεραν όμως να συγκρατήσουν αριθμούς αυτοκινήτων μέσα στη νύχτα, ώστε να αναζητήσουμε τους υπεύθυνους.
Προσπαθείτε να οργανωθείτε στο θέμα των αδέσποτων, ως Δήμος και με ποιες ενέργειες;
Ειλικρινά από τη μέρα που επανασυστάθηκε ο Δήμος μας τον Σεπτέμβρη του 2019, προσπαθούμε να λάβουμεόλα τα μέτρα αντιμετώπισης των αδέσποτων. Σημειωτέον ότι μέσα στην τετραετία είχαμε δυο αλλαγές στον νόμο και το κράτος θέσπισε και οικονομική βοήθεια στους Δήμους για το θέμα διαχείρισης των αδέσποτων. Για τις προσπάθειές μας σας αναφέρω ενδεικτικά:
1. Επειδή δε βρήκαμε κάποια υποδομή ούτε ενεργή σύμβαση με κάποιον κτηνίατρο από τον καλλικρατικό Δήμο, ξεκινήσαμε από το μηδέν. Το 2019 ήρθαμε σε επαφή με φιλοζωϊκά σωματεία της περιοχής, με κτηνιάτρους και με το ίδιο το Υπουργείο και ενημερωθήκαμε για την διαχείριση των αδέσποτων. Συστήσαμε εξ αρχής την πενταμελή και την τριμελή επιτροπή που προβλέπει ο νόμος.
2. Συνάψαμε και έχουμε ενεργή σύμβαση από 16-12-2019 με κτηνίατρο της Κοζάνης στον οποίο και μεταφέρουμε τα αδέσποτα για στείρωση, εμβολιασμό, τοποθέτηση μικροτσίπ, αποπαρασίτωση κλπ. Τα αδέσποτα που μεταφέραμε τα επιστρέψαμε όλα στον τόπο που τα περισυλλέξαμε σύμφωνα με τον νόμο.
3.- Είχαμε επίσης ενεργή σύμβαση με περισυλλογέα σκύλων, η οποία έληξε πριν δυο βδομάδες. Ο περισυλλογέας είχε ήδη περισυλλέξει αδέσποτους σκύλους τους οποίους μεταφέραμε στον κτηνίατρο για τα δέοντα. Τα έτη 2019-2021 η περισυλλογή γινόταν από ομάδα αιρετών με καθοδήγηση μελών φιλοζωικού σωματείου (ελλείψει πιστοποιημένου περισυλλογέα σε όλη την περιοχή) και η μεταφορά στον κτηνίατρο έγινε με κατάλληλο όχημα, όπως προανέφερα. Σήμερα αναζητούμε πιστοποιημένο περισυλλογέα και δεν βρίσκουμε. Και δεν επιτρέπει ο νόμος να έχει την έδρα του σε περισσότερα από 65 χλμ από την έδρα του εκάστοτε Δήμου. Αυτό είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο πρόβλημα όχι μόνον σε μας αλλά και σε πολλούς άλλους δήμους. Κι ενώ το κράτος μας δίνει χρηματοδότηση για τα αδέσποτα, υπάρχει μεγάλο κενό στο θέμα των πιστοποιημένων περισυλλογέων.
4.- Επειδή τα γειτονικά καταφύγια των Δήμων Κοζάνης & Εορδαίας είναι υπερπλήρη και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν και δικά μας αδέσποτα, υποβάλαμε μελέτη και έχουμε ήδη ως Δήμος ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας «Καταφυγίου αδέσποτων ζώων» μαζί με προμήθεια κατάλληλου αυτοκινήτου μεταφοράς συνολικού προϋπολογισμού 354.504,20 €. Προηγουμένως εξασφαλίσαμε την αγορά κατάλληλου ακινήτου δίπλα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού για να στεγαστεί το καταφύγιο. Έγινε ήδη η δημοπρασία στις 17/10/2023. Βρέθηκε ανάδοχος και προχωρούμε στην κατασκευή του καταφυγίου αφού ολοκληρωθούν οι αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες μέσα στους προσεχείς μήνες. Παράλληλα δρομολογήσαμε την προμήθεια και του κατάλληλου αυτοκινήτου. Με την κατασκευή και την λειτουργία του καταφυγίου το θέμα των αδέσποτων στο Δήμο Βελβεντού θα αντιμετωπιστεί οριστικά.
Όμως πιστεύετε πως Θα βρεθούν οι κατάλληλοι επαγγελματίες να υποστηρίξουν τη λειτουργία του καταφυγίου σας;
Αυτό είναι και το δικό μας άγχος. Και ειλικρινά ψάχνουμε τον βασικό επαγγελματία περισυλλογέα όπως ανέφερα και παραπάνω. Θα ήταν επίσης σημαντικό αν στηρίζονταν οικονομικά τα φιλοζωικά σωματεία ώστε να είναι βιώσιμα γιατί από κει θα μπορεί να μας παρασχεθεί σημαντική βοήθεια και τεχνογνωσία. Απαραίτητο είναι επίσης να θεσπιστεί πλαίσιο ανοιχτών συμβάσεων με εργαζόμενους για την φροντίδα των φιλοξενούμενων αδέσποτων στο καταφύγιο αλλά και για την λειτουργία του. Καταλαβαίνετε πάντως και σεις ότι η σωστή διαχείριση των αδέσποτων είναι ένα μεγάλο ζητούμενο για όλους μας.